Azerbaycan-Ermenistan arasında yeni gerilim

Azerbaycan-Ermenistan arasında yeni gerilim
Son günlerde Dağlık Karabağ’da artan gerilim nedeniyle uluslararası toplumu müdahaleye çağıran Ermenistan’a Azerbaycan’dan yanıt geldi. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, “Ermenistan gibi uluslararası hukuku ağır şekilde...

Son günlerde Dağlık Karabağ’da artan gerilim nedeniyle uluslararası toplumu müdahaleye çağıran Ermenistan’a Azerbaycan’dan yanıt geldi. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, “Ermenistan gibi uluslararası hukuku ağır şekilde ihlal eden bir devletin uluslararası caydırıcılık mekanizması hakkında konuşamayacağını” ifade ederek “uluslararası hukuktan daha iyi bir uluslararası caydırıcılık mekanizması olamayacağını” belirtti.

Ermenistan Güvenlik Konseyi’nin ilgili bildirisine değinilen açıklamada, “Dağlık Karabağ’daki gerilimi yükselten tarafın, (Bakü-Erivan-Moskova arasındaki) üçlü bildirinin hükümlerini ihlal eden Ermenistan olduğu” savunuldu.

Erivan ve Moskova geçen hafta Bakü’yü Rus barış gücünün sorumluluğundaki bir bölgede ateşkes ihlali yapmakla suçlamıştı. Ermenistan ve Rusya, Azerbaycan’ı Dağlık Karabağ’ın Askeran bölgesinde yer alan ve çatışmalarda üç Ermeni askerinin öldüğü Faruk köyünü ele geçirmekle itham etmişti. Bu suçlamayı reddeden Bakü ise söz konusu bölgenin uluslararası hukukça tanınan Azeri topraklarının bir parçası olduğunu belirtmişti.

BRÜKSEL’DE BULUŞACAKLAR
AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile 6 Nisan’da Belçika’nın başkenti Brüksel’de bir araya gelecek. AB Konseyi tarafından yapılan açıklamada, görüşmenin üçlü formatta yapılacağı aktırıldı.