Azerbaycan-Ermenistan çatışmasında 99 ölü

Azerbaycan-Ermenistan çatışmasında 99 ölü
Azerbaycan, ilk defa Ermenistan topraklarındaki askeri hedefleri vurdu. Ermenistan, çatışmalarda 49 askerinin; Azerbaycan da 50 askerinin öldüğünü açıkladı.Euronews’in haberine göre Azerbaycan-Ermenistan sınırında iki ülke...

Azerbaycan, ilk defa Ermenistan topraklarındaki askeri hedefleri vurdu. Ermenistan, çatışmalarda 49 askerinin; Azerbaycan da 50 askerinin öldüğünü açıkladı.

Euronews’in haberine göre Azerbaycan-Ermenistan sınırında iki ülke askeri birlikleri arasında önceki gece yoğun çatışmalar yaşandı. Askeri kayıpların olduğu belirtilen çatışmalar nedeniyle taraflar birbirlerini suçladı. Ermenistan Başbakanı, çatışmaların ardından Fransa ve Rusya liderlerini arayarak görüştü. Ermenistan’ın resmen Rusya’dan yardım talep etme kararı aldığı açıklandı. ABD ise çatışmaların durdurulması için çağrı yaptı. 

Ermenistan Savunma Bakanlığı, gece yarısından hemen sonra Azeri ordusunun Goris, Sotk ve Jermuk kentleri yönündeki askeri pozisyonlarını yoğun ateş altına aldığını öne sürdü. Ermeni tarafı sabah saatlerinde yaptığı son açıklamada ise Azeri tarafının insansız hava araçları da kullandığı ve ağır topçu ateşi ile sürekli ilerlemeye çalıştığını iddia etti.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, parlamentoda yaptığı konuşmada en az 49 askerin çatışmalarda yaşamını yitirdiğini söyledi.

Azerbaycan tarafından yapılan açıklamada askeri kayıp olduğu belirtildi ancak sayı verilmedi. 

Azerbaycan Savunma Bakanlığı ise Ermenistan ordusunun akşam saatlerinde sınırın Daşkesen, Kelbecer ve Laçın istikametlerinde geniş kapsamlı provokasyonda bulunduğunu savundu. Ermenistan’ın saldırısında 50 askerin şehit olduğu açıklandı.

RUSYA’DAN ATEŞKES AÇIKLAMASI
Rusya’dan yapılan açıklamada taraflar arasında ateşkes ilan edilmesi için görüşmeler yapıldığı belirtildi. Moskova yönetimi, tarafların salı yerel saatle 06:00’dan itibaren ateşkes üzerinde anlaştığını duyurdu.

İki ülke arasında ateşkes anlaşmasına varılmasının duyurulmasının ardından Fransa, konuyu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne taşıyacağını açıkladı.