Baby Shark ve Squid Game’in ortak noktası sizce nedir?

Her yıl 31 Ekim çeşitli tartışmalarla Halloween (Cadılar Bayramı) olarak kutlanır. Çeşitli tartışmalarla diyorum, zira bir grup bunun günah olduğunu söylerken, bir grup da “keyif yapıyoruz, takılmayın” demeyi tercih eder. Bazen de kıyafetler gerçekten cadılar bayramına uygun mu diye tartışılır. Ancak bu tartışmalar hep Türkiye’de olurdu. Bu yıl ilk defa New York’daki okullar cadılar bayramında Squid Game kıyafetlerinin giyilmesine izin vermediğini açıkladı.

Aslında Güney Kore filmlerine alışıksanız sizi çok rahatsız etmeyecek basit bir senaryoya sahip bir dizi “Squid Game”. Çok küçük bir farkla. Senaryoda insanların elenip, ölmesine neden olan oyunlar belki yüzyıllardır oynadığımız çocuk oyunları. Bu da çocukların senaryoya ilgi duymaları ve devamında olanları da normalleştirmelerine sebep oldu. Tabii bu ebeveynler başta olmak üzere her türlü otorite için korkutucu hale gelen bir yolun açılmasına sebep oldu.
Bu aslında Güney Kore’nin hayatımıza soktuğu ilk kültürel ürün değildi. Sanırım bildiğimiz ilk ürün Gangnam Style adlı bir şarkıydı. Youtube’da izlenme rekorları kıran şarkının solisti ve bestecisi aslında Güney Kore’deki Gangnam bölgesinde mafyalaşmış yapıyı protesto etmek amacı ile üretmişti. Ancak eğlenceli klibi ile bu protest şarkı youtube’da ilk bir milyar görüntülenme rekorunu kıran şarkıdır.

Peki youtube’DA en çok izlenen video sizce nedir?
İşte asıl büyük sürpriz tam olarak burada. Ekim 2020 tarihi ile birlikte gelmiş geçmiş en çok izlenen videolar listesinin başında Baby Shark gelmekte. Baby Shark’ın yapımcısı Pinkfong. Bir eğitim şirketi. Günün sürprizi ise burada başlıyor. Pinkfong bir Güney Kore şirketi. Yani Netflix’in en iddialı dizisi Squid Game ve Youtube’da ilk bir milyar görüntülenme sınırını geçen Gangnam Style gibi bir Güney Kore şirketi.
Tabii bu bilgiler insanın aklına tek bir soru getiriyor: Acaba gelecekte belli zümreler tarafından çokça eleştirilen Holywood kültürünün yerini Güney Kore kültürü mü alacak? Ya da belki şimdiden almıştır, kim bilir?

Instagram kullanıyorsanız bu ayarları gözden geçirin

Instagram arkadaşlarınızla, ailenizle ve isterseniz diğer insanlarla fotoğraf paylaşmanın çok sık kullanılan bir yolu ancak gizlilik ve güvenlik risklerini de beraberinde getiriyor. Kendinizi ve gizliliğinizi olabildiğince koruyarak Instagram’dan faydalanabilirsiniz.
İlk adım parola güvenliği
Profil sekmesinin altından Ayarlar ve Güvenlik bölümüne ulaşın. Her online hesabınızda olduğu gibi Instagram’da da parola/şifre güvenliği en önemli adımlardan biri. Benzersiz ve zor tahmin edilebilecek bir parola belirleyin. Diğer online hesaplarınızda kullandığınız bir parola olmamasına özellikle dikkat edin. Parolanızın ele geçirilmiş olma ihtimaline karşı İki faktörlü kimlik doğrulamasını mutlaka etkinleştirin.
Phıshıng (oltalama) e-postaları
Instagram geliştiricileri bu gibi dolandırıcılıkların önüne geçebilmek için bir çeşit önlem geliştirmişler. Güvenlik bölümünde gerçekten Instagram tarafından gönderilen e-postaları görebiliyorsunuz. Böylece posta kutunuza Instagram’dan gelen ve bilgilerinizi vermenizi isteyen bir e-posta düştüğü zaman telefonunuzdaki Instagram uygulamasını açarak gerçekten Instagram tarafından gönderilip gönderilmediğini doğrulayabilirsiniz.
DM ile gelen talepler
Unutmayın ki Instagram hiçbir zaman sizden DM ile talepte bulunmaz. Hesabınız ile ilgili talepler ve uyarılar e-posta yolu ile size gönderilir. Bu e-postaların kaynağının gerçekten Instagram olduğunu ise yukarıdaki bölümde tarif edildiği gibi doğrulayabilirsiniz.
Instagram hesabınıza bağlı diğer uygulamalar ve web siteleri Hesabınıza erişimi olan üçüncü taraf uygulamaları Veriler ve Geçmiş bölümünden takip edebilirsiniz. İzinsiz veya gereksiz olanları mutlaka kaldırın. Bir zamanlar kullanmış olduğunuz uygulamanın, saldırıya uğramış veya başka bir şirkete satılmış olma ihtimali her zaman var.
Instagram gizlilik ayarları
Eğer bir fenomen veya ünlü biri değilseniz ve Instagram’ı sadece eğlence için kullanıyorsanız hesabınızı gizli olarak ayarlayın. Bu şekilde profilinizi ve gönderilerinizi sadece onayladığınız kullanıcılar görebilecektir. Fakat unutmayın, bu ayarı yapmadan önceki kullanıcıların tamamı onaylanan olarak kabul edilir. Gizlilik bölümünün en altındaki Takip Ettiğin Hesaplar’a gidin ve Takipçi bölümünden istemediklerinizi kaldırın.
Hikayelerinizi kimlerin görebileceğini belirleyin
Profiliniz halka açık olsa da olmasa da hikayelerinizin kimler tarafından görülebileceğini, paylaşılabileceğini veya yanıt verilebileceğini farklı gruplar ve takipçiler için ayarlayabilirsiniz.
İstenmeyen (spam) mesajları engelleyin
Spam gönderilerden, takipçilerinizden gelen doğrudan mesajlardan veya sizi garip gruplara ekleyen yabancılardan rahatsızsanız hepsini durdurabilirsiniz. Gizlilik ayarlarını açın, Mesajlar’ı seçin ve istek alma seçeneklerinizi belirleyin.
Hareket durumunuzu gizleyin
Takipçilerinizin online olduğunuzu bilmesini istemiyorsanız hareket durumunuzu gizleyebilirsiniz. Gizliliğe gidin, Hareket Durumu’nu seçin ve kapatın. Bu durumda sizin de diğer kullanıcıların durumunu göremeyeceğinizi unutmayın.
Bazı kullanıcılardan gizlenin
Bazı spam gönderenlerin ve diğer istemediğiniz kullanıcıların hesabınıza erişmesini engelleyebilir veya kısıtlayabilirsiniz. Bunu yapmak istediğiniz kullanıcının profiline gidin, sağ üst köşedeki üç noktaya tıklayın ve Engelle veya Kısıtla’yı seçin. Kısıtlı listenizdeki takipçiler fotoğraflarınızı ve videolarınızı görmeye ve hatta yorum bırakmaya devam edebilirler ama bu yorumlar yalnızca siz ve yorumcu tarafından görülebilir. Son olarak birbiri ile yakın ilişkili olduklarını göz önüne alarak Facebook ayarlarınızı da gözden geçirmeyi unutmayın.

Haftanın teknoloji haberleri

Nevzat Aydın, Yemeksepeti’ndeki görevinden ayrıldı. Yerine daha önce aynı şirkette Chief Business Developer olan Mert Baki geldi. Mert Baki’ye yeni görevinde, Nevzat Aydın’a da yemeksepeti sonrası hayatında başarılar diliyorum.
66.yaşını, Türkiye sahillerinde Fethiye yakınlarında bir yatta aralarında Jeff Bezos’unda olduğu davetlileri ile kutlayan Bill Gates, çevrecilerden çok tepki aldı. Konuklarını hava alanından helikopterle taşımanın bile karbon salınımını hesaplayan çevreciler, Gates’in daha önce iklim değişikliği ile mücadele mesajlarına dikkat çektiler.

Geçtiğimiz günlerde BM Dünya Gıda Programı Direktörü’nün, “Servetinin yüzde 2’si açlıktan ölmek üzere olan 42 milyon insanın hayatını kurtarabilir” çıkışına Elon Musk bir tweet ile cevap verdi ve “6 milyar doların dünyadaki açlığı nasıl çözebileceğini bana anlatabilirlerse, Tesla hisselerimi hemen şimdi satarak bunu yapacağım” dedi. Bu arada Musk’ın serveti, Bezos ve Gates’in toplam servetini geçmiş durumda. Malum zenginin parası, züğürtün çenesi…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Atıf Ünaldı Arşivi