Bağışıklık için rekor lazım

Bağışıklık için rekor lazım
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, neredeyse her ay ertelediği aşı takvimi hedefinde, bu kez haziran ayını işaret etti. Koca, aşı takvimindeki hedefin haziran ayı sonunda 18-20 yaş üstü herkesin aşıya erişimini sağlamak olduğunu...

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, neredeyse her ay ertelediği aşı takvimi hedefinde, bu kez haziran ayını işaret etti. Koca, aşı takvimindeki hedefin haziran ayı sonunda 18-20 yaş üstü herkesin aşıya erişimini sağlamak olduğunu söyledi. Bakan, haziran ve temmuz aylarında yapılacak aşılarla birlikte, Türkiye’de toplumsal bağışıklığın yaz aylarında sağlanabileceğini ifade etti.
UĞUR ŞAHİN TÜRKİYE’YE GELECEK
10 milyon doz Çin aşısı Sinovac’ın bu hafta Türkiye’de olacağını da açıklayan Koca, haziran ayında 30 milyon doz, eylül ayına kadar da 60 milyon doz olmak üzere sonbahara kadar 90 milyon doz BioNTech aşısının Türkiye›ye ulaşacağını bildirdi. BioNTech’in kurucusu Prof. Dr. Uğur Şahin’in, Bilim Kurulu toplantısına katılacağını belirten Koca, haziran ayı başında aşı kampanyasına destek vermek üzere de Türkiye’ye geleceğini belirtti.
Koca’nın haziran ayına kalan 14 günlük sürede toplumun yüzde 70’inin aşıya erişmesini sağlama hedefi dikkat çekti. Çünkü Türkiye’de aşılamanın başlamasından bugüne geçen 4 aylık sürede iki doz aşısını olanların oranı yüzde 13. Uzmanlara göre, toplumsal bağışıklık için nüfusun yüzde 70’inin aşılanması gerekiyor.
17 günlük ‘tam kapanma’ sürecinde ise 3 milyon 170 bin 397 aşı yapılabildi, günlük ortalama aşı sayısı 186 binde kaldı. Türkiye’de aşıda gelinen son nokta, “15 milyon 317 bin kişi birinci doz aşısını, 11 milyon 425 bin kişi ikinci doz aşısını oldu. Toplam yapılan aşı miktarı 26 milyon 743 bin” olarak açıklandı.

TTB: BU GİDİŞLE YAKINDA ULAŞILAMAYACAK

Türk Tabipleri Birliği’ne (TTB) göre ise aşı programının bu şekilde devam etmesi halinde toplumsal bağışıklık için gerekli aşılı nüfus oranına yakın tarihte ulaşılamayacak. TTB Pandemi Çalışma Grubu tarafından yapılan açıklamada, “Sağlık Bakanlığı’nı ivedi yeterli miktarda aşı temin etmeye ve günlük 1,5-2 milyon doz aşı yapmaya davet ediyoruz” denildi.

“DÜNYA BİRİNCİLİĞİ LAZIM”

Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı İsmail Cinel de 15 Haziran’a kadar büyük bir aşı seferberliği başlatılması gerektiğine vurgu yaparak, “Tek doz dahi aşılansanız organ fonksiyonlarınız çok çok kötü olmuyor. Yoğun bakıma düşseniz dahi göreceli olarak hafif atlatıyorsunuz, tedaviye iyi yanıt veriyorsunuz. Haziran 15’e kadar tam bir aylık dönemde büyük bir aşı seferberliği ile Türkiye’nin dünya birinciliği rekoruna ulaşması lazım” dedi.

Haftalık vakada Erzurum ilk sırada yer aldı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 8-14 Mayıs arasında illere göre her 100 bin kişide görülen Covid-19 vaka sayılarını açıkladı. Sağlık Bakanı Koca, ‘’Düşüş hızı azalsa da vaka sayılarının düşüş eğilimi devam ediyor’’ açıklamasını yaptı.
İllere göre haftalık Covid-19 vaka sayısı, her 100 bin kişide İstanbul›da 184,78, Ankara›da 152,63, İzmir›de 93,86 oldu. Haftalık verilere göre, Erzurum, İstanbul, Ağrı, Rize ve Bilecik 100 bin kişide en çok Covid-19 vakası görülen iller olarak tespit edildi. Vaka sayısı en çok azalan iller ise Kastamonu, Tekirdağ, İstanbul, Bayburt ve Zonguldak.