Bakan kafa karıştırdı

Bakan kafa karıştırdı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Türkiye’de, yetişkin nüfus içinde hiç aşı olmayanların oranı yüzde 8’den bile az” dedi. Koca’nın açıklaması tepki çekti. Tepkilerin nedeni; Türkiye’de hala kaç doz aşılılara “tam...

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Türkiye’de, yetişkin nüfus içinde hiç aşı olmayanların oranı yüzde 8’den bile az” dedi. Koca’nın açıklaması tepki çekti. Tepkilerin nedeni; Türkiye’de hala kaç doz aşılılara “tam aşılı” denildiği bilinmiyor ve aşılama süreci şeffaf değil.

Türkiye’de salgının başından beri verilerle ilgili yaşanan belirsizlik aşılama sürecinde de devam ediyor. Günlük açıklanan koronavirüs tablosunda yalnızca en az iki doz aşı olmuş 18 yaş ve üstü nüfusta 1 ve 2 doz aşı yapılma oranı açıklanıyor. Aynı zamanda 1,2 ve 3 doz uygulanan toplam aşı miktarı açıklanıyor. Ayrıca ne Bilim Kurulu üyelerinden ne de Bakan Koca’dan hatırlatma dozu aşı oranına ilişkin açıklama var. Bu açıklamalara rağmen hatırlatma dozu yapılması için çağrılar yapılıyor.

Önceki gün sosyal medyadan aşı randevusu çağrısı yapan Fahrettin Koca, “Birçok kişi, randevu aldığı halde aşısını yaptırmaya gelmiyor. Aşılarını olanların hastalığı genellikle çok kolay atlattıklarını bildikleri halde! Aşı için ayrılacak zaman işinizi aksatmaz ama hastalığa aşısız yakalanırsanız bütün düzeniniz aksayabilir. Randevunuza sadık olun” ifadelerini kullanmıştı. Dün de bir paylaşım yapan Koca, “Türkiye’de, yetişkin nüfus içinde hiç aşı olmayanların oranı yüzde 8’den bile az. Bunların önemli bir kısmı, ‘herkes aşı olduktan sonra ben de olurum’ diyordu. Hemen hemen herkes aşı oldu. Bekliyoruz” dedi.

Bilim Kurulu sonrası da hatırlatma dozuna ilişkin açıklama yapan Koca, “Vakalar, hastaneye yatanların yaş grupları dikkate alınarak değerlendirildiğinde 65 yaş üzeri büyüklerimizin risk altında olduğunu göstermektedir. 65 yaş üzeri büyüklerimizi korumak için azami hassasiyet gösterilmelidir. 65 yaş üzeri vatandaşlarımızın hatırlatma dozunun uygulanması son derece önemlidir” ifadesini kullandı.