BAKAN KOCA ‘VAKA, HASTA’ BİLİNMEZİYLE İLGİLİ KONUŞTU

BAKAN KOCA ‘VAKA, HASTA’ BİLİNMEZİYLE İLGİLİ KONUŞTU
‘Vaka test yapılarak pozitif bulunanlar’Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dün Ordu, Çorum, Tokat, Amasya, Sinop ve Samsun'un sağlık müdürleri ile bir toplantı yaptı. Ardından açıklama yapan Koca, turkuaz tabloda yapılan değişiklikle...

‘Vaka test yapılarak pozitif bulunanlar’

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dün Ordu, Çorum, Tokat, Amasya, Sinop ve Samsun'un sağlık müdürleri ile bir toplantı yaptı. Ardından açıklama yapan Koca, turkuaz tabloda yapılan değişiklikle hasta ve vakanın ayrı ifadeler olduğunu söyledi.

Bakan Koca, 29 Temmuz’da tabloda yapılan değişiklikle salgının başından bu yana kullanılan ‘vaka’ ifadesinin sadece testi pozitif çıkanlar için kullanıldığı iddialarını doğrular bir açıklama yaptı. Okulların açılmasının vaka sayılarını etkilemediğini aksine vakalarda azalma olduğunu söyleyen Koca, “Türkiye genelinde 3-4 il dışında vaka sayılarının yani test yapılarak pozitif bulduğumuz vakalardan bahsediyorum hastanede yatan hastalardan bahsetmiyorum. Hastanedeki hastalarda da azalış söz konusu” dedi.

 ‘YOĞUN BAKIM DOLULUK ORANI YÜZDE 66’

Geçen hafta Türkiye’de yoğun bakım doluluk oranını yüzde 66 olarak Koca, dün yaptığı açıklamada yüzde 68’e yükseldiğini belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Samsun'da yoğun bakım doluluk oranı yüzde 77, solunun cihazı doluluk oranı ise yüzde 40. Amasya'daki yoğun bakım doluluk oranınız yüzde 75, solunum cihazı doluluk oranımız ise yüzde 64. Çorum'da yoğun bakım doluluk oranı yüzde 60, solunum cihazı doluluk oranı ise yüzde 41. Ordu'da yoğun bakım doluluk oranımız yüzde 69, solunum cihazı doluluk oranımız yüzde 40. Sinop'ta yoğun bakım doluluk oranımız yüzde 71, solunum cihazı doluluk oranımız yüzde 59. Tokat'ta yoğun bakım doluluk oranımız yüzde 70, solunum cihazı doluluk oranımız yüzde 36”

BÜYÜKELÇİYE YANIT: ESKİ TÜRKİYE YOK

ABD Türkiye Büyükelçisi David Satterfield’in, Türkiye’deki devlet hastanelerinin yabancı ilaç şirketlerine borcunun 2,3 milyar dolara çıktığını belirterek, “Şirketler Türkiye piyasasından ayrılmayı değerlendirecek” sözlerine yanıt veren Koca, “İlaçla ilgili genel anlamda bir sorun olmadığını, malzemelerle ilgili sürecin başladığını söylüyorum. İlgili firmalarla görüşüldüğü bir dönemde sayın büyükelçinin bu şekildeki açıklaması son derece talihsiz olmuştur. Sömürge ülkelerindeki yaklaşımlarını hatırlatıyor, Türkiye’nin eski Türkiye olmadığını hatırlatmak istiyorum” diye konuştu