Bakan Koca’dan Omicron uyarısı

Bakan Koca’dan Omicron uyarısı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Omicron varyantının Avrupa’dan sonra Türkiye’de de özellikle kalabalık şehirlerde yayılmaya başladığını açıkladı. Hastaneye yatışlarda belirgin bir artış olmadığını belirten Koca, “Maske,...

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Omicron varyantının Avrupa’dan sonra Türkiye’de de özellikle kalabalık şehirlerde yayılmaya başladığını açıkladı. Hastaneye yatışlarda belirgin bir artış olmadığını belirten Koca, “Maske, mesafe kuralı ve aşıyla hayatımıza devam edeceğiz” dedi.

Koca, sosyal medyadaki paylaşımında, önce Afrika’da görülen ve Avrupa’da hızlı bir şekilde yayılan Omicron varyantının, kısa sürede yeni vakaların yüzde10’una kaynaklık ettiğini belirtti.  Hızlı yayılan Omicron varyantı karşısında Türkiye’deki durumun da Avrupa’daki duruma benzerlik göstermeye başladığını kaydeden Koca, özetle şunları kaydetti:

Kalabalık illerimizde görülen yeni vakaların yüzde 10’dan fazlası artık Omicron kaynaklı. Omicron varyantına karşı, etkisi bilinen salgın tedbirlerine ek olarak başvurulması gereken kişisel tedbir söz konusu değil. Maske, sosyal mesafe ve aşıyla hayatımıza devam edeceğiz. Her zaman olduğu gibi, kalabalık yerlerden ve havalandırması kısıtlı ortamlardan uzak duracağız.

HATIRLATMA DOZUNUN ÖNEMİ ARTTI

Omicron karşılaştığımız ilk varyant değil. Bu yeni varyantın, hastaneye yatışları ve yoğun bakım ihtiyacını belirgin şekilde artırmadığını gördük. Endişe verici bir durum yok. Gerekli bilgiye ve salgın tecrübesine sahibiz. Bu gelişme, daha dikkatli olmamızı ve eksik aşılarımızı yaptırmamızı gerektiren bir gelişmedir. Yeni durumda hatırlatma dozunun önemi artmıştır. Aşı takvimi üzerinden 3 ay geçenler, hatırlatma dozunu olmalı, yeni varyanta karşı aşı etkinliğini güçlendirmelidir.”

OMICRON VAKALARINDA TÜRKİYE İKİNCİ


Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Omicron varyantının artmasına ilişkin uyarıda bulunurken “Our world in data” sitesinin ülkelerdeki vakaların Omicron varyantına oranı içeren grafiği de dikkat çekti.

Zeki Berk’in Twitter mesajına dikkat çeken Bilim Kurulu üyesi Prof.Dr. Alper Şener, “Çok ilginç kontrol ettim doğru. Şaşırmamak mümkün değil” sözleriyle grafiği paylaştı.

Grafikte Omicron vakalarında ilk sırada İngiltere, ikinci sırada Türkiye, üçüncü sırada ABD, dördüncü sırada İtalya ve beşinci sırada Almanya’nın olduğu görülüyor.