Bakan Koca’nın dili varmadı

Bakan Koca’nın dili varmadı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından ölüm ve vaka sayılarının gerçeği yansıtmadığı iddialarına yanıt verdi, vaka artışını, ‘hasta’ ve ‘vaka’ ayrımıyla açıkladı. Semptomu olan...

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından ölüm ve vaka sayılarının gerçeği yansıtmadığı iddialarına yanıt verdi, vaka artışını, ‘hasta’ ve ‘vaka’ ayrımıyla açıkladı. Semptomu olan pozitiflere ‘hasta’ dendiğini söyleyen Koca, semptomu olmayan pozitif tanılıların nasıl ifade edildiğine ve hangi veriye işlendiğine yanıt vermedi.
Gerçek verilerin gizlendiği ve detaylı bilgi verilmediği eleştirileri salgının 7. ayı biterken aynı şekilde devam ediyor. 29 Temmuz’da turkuaz tabloda yapılan değişikle ‘vaka’ yerine ‘hasta’ ifadesi geldi ancak bunun ne anlama geldiği açıklanmadı.
Son olarak da CHP Ankara Milletvekili Murat Emir vaka sayısının açıklanandan 20 kat fazla olduğunu öne sürdü. Emir’in elindeki belgeye göre, 10 Eylül’de 157 bin test yapıldı 128 bin negatif, 29 bin pozitif çıktı. O gün bakanlığın açıkladığı hasta sayısı ise 1512’ydi.
20 KAT FAZLA İDDİASINA YALANLAMA
Bilim Kurulu toplantısında bu iddiayı yalanlayan Koca, “Evrakta tarih yok. Hangi tarih aralığında alındığına dair bir not yok. Bizim yazılım programımızda böyle bir arayüz yok. O gün için sözlü söylenen 10 Eylül olduğu söylenen gün için yapılan test sayısı 112 binlerde. 152 bin olduğu söyleniyor. Neresinden bakıp yorum yapacaksınız?” ifadelerini kullandı.
‘SKOR ARAYIŞINDA OLANLAR NEREDEN DAYANAK ALIYOR’
‘Ölüm sayıları gerçeği yansıtmıyor’ iddialarına ilişkin de konuşan Koca, “Ölüm sayılarıyla skor arayışında olanlar, nereden dayanak alıyor? Devletin ve salgınla mücadelenin itibarını zedelemek isteyen, kendi itibarını zedeler. Birinin ölümünü saklamaya imkan yoktur” dedi.

65 KİŞİ DAHA HAYATINI KAYBETTİ

Günlük koronavirüs verilerini açıklayan Bakan Koca, Türkiye’de son 24 saatte 112 bin 98 Covid-19 testi yapıldığını 1391 kişiye hastalık tanısı konulduğunu bildirdi. 65 kişi hayatını kaybetti. “Tablodaki bütün veriler, rakamlar doğrudur” diyen Koca, konuşmasını şöyle sürdürdü:
‘HER VAKA HASTA DEĞİL’
“Mücadelede de özellikle şu dönemde gizlenerek herhangi bir şey yapılmıyor. Bütün pozitif tespit edilen vakalar üzerinden yapılıyor. Her vaka hasta değildir. Çünkü testi pozitif çıktığı halde hiçbir semptom göstermeyenler var. Büyük çoğunluğu bunlar oluşturuyor. Filyasyon ekiplerimiz ağırlıkla bunları tespit ediyor. Bunların salgın açısından önemi bulaştırıcı yani taşıyıcı olmalarıdır”
‘SEMPTOMLU TAŞIYICIDIR’
“Tespit ve izole edilmezlerse salgının büyümesine yol açarlar. Söz konusu şartlar yerine getirildiği için bu gruptakilerin salgın açısından birinci derecede önemi yoktur, salgının rutini olmuştur. Basitçe bilmemiz gereken diğer şey semptom gösteren kişinin taşıyıcı olduğu gerçeğidir. Salgının ilerlemiş aylarında sayıca biriken, hastalar bunlar arasından çıkmaktadır”

‘VAKA İLE HASTA AYNI DEĞİL’

“Durumun özeti şudur; test sonucu pozitif çıkanların her biri birer vakadır. Bunların büyük kısmı belirti göstermeyen, kalan kişiler ise bulgusu olup tedavi altına alan hastalardır. Bir kısmını evde bir kısmını hastanede tedavi ediyoruz. Ağır hasta tanımı nedir? Covid-19’un viral solunum yolu enfeksiyon olmanın ötesine geçip sistemik hasta halini alması, dış desteğe ihtiyaç duyması halinde ağır hasta diyoruz. Entübe olan hastalarımızı bu şekilde rapor ediyoruz. Testi pozitif çıkmış herkesi ifade eden vaka kelimesi ile hasta kelimesinin anlamı aynı değildir”

‘ÖLÜMÜ SAKLAMAYA İMKAN YOK’
“Birinin ölümünü saklamaya imkan yoktur. 2020 yılındayız. Ölüm nedenleri TÜİK tarafından DSÖ’nün standart sınıflamasına göre dağılır. Yaklaşık 10-12 ilin vaka sayısında artış olduğunu görüyoruz”