BAKAN KOCA’NIN “EN YÜKSEK KORUMA” AÇIKLAMASINA BİLİM DÜNYASI TEPKİLİ KLİMİK: 3. doz BioNTech önerimizi koruyoruz

BAKAN KOCA’NIN “EN YÜKSEK KORUMA” AÇIKLAMASINA BİLİM DÜNYASI TEPKİLİ KLİMİK: 3. doz BioNTech önerimizi koruyoruz
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, Bilim Kurulu’nun ardından yaptığı açıklamaya bilim dünyasından tepkiler gelmeye devam ediyor. Bakan Koca, “İnaktif aşı olan vatandaşlarımızda en yüksek koruma seviyesi, 3 doz inaktif...

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, Bilim Kurulu’nun ardından yaptığı açıklamaya bilim dünyasından tepkiler gelmeye devam ediyor. Bakan Koca, “İnaktif aşı olan vatandaşlarımızda en yüksek koruma seviyesi, 3 doz inaktif aşı olan vatandaşlarımızda. Buna en yakın koruma seviyesi ise iki doz inaktif aşı olup 3. doz mRNA aşısı olan vatandaşlarımızda” demişti. İlk tepkiyi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan vermiş, “Madem inaktif aşı daha koruyucu bulundu, neden hâlâ ek doz olarak mRNA aşısı yapılıyor’ sorusunu yöneltmişti.

Türk Klinik Mikrobiyoloji Ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği KLİMİK de yaptığı açıklamada, “Sayın Koca’nın vermiş olduğu bilgi bilim çevrelerinde de doğrulanana kadar; iki doz CoronaVac aşısı ile aşılanan kişilere 3. doz aşının, bilimsel çalışmalarda Delta varyantına karşı gösterdiği yüksek etkinlik nedeniyle BioNTech olarak uygulanması önerimizi koruyoruz” ifadelerini kullandı.

Bakan Koca’nın ifadelerine ilişkin “Bu bilgi COVID-19 aşıları ile ilgili bugüne kadar yayımlanmış bilimsel çalışmaların sonuçlarından farklılık gösteren ve sahadaki uygulamayı etkileyecek önemde bir bilgidir” denilen açıklamada, sorular yöneltilerek yeniden değerlendirilmesi önerildi.

ALPAY AZAP: 3.DOZ AŞI BIONTECH OLARAK UYGULANMALI

KLİMİK Derneği Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap da “Kafalar yine karıştı. 3 doz CoronaVac aşısıyla ilgili veriler belli kriterler açısından gözden geçirilerek test edilmeli. O zamana kadar güncel bilimsel çalışmalarda Delta varyantına karşı gösterdiği yüksek etkinlik nedeniyle 3. doz aşının BioNTech olarak uygulanmasını öneriyoruz” dedi. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz da “Yeni veriler bilimsel ortamlarda yayınlanıp, tartışılana kadar, mevcut bilimsel kanıtlarla yaptığımız önerilerimiz aynı” mesajını paylaştı.

VERİLERDE ŞEFFAFLIK ELEŞTİRİSİ

Bakan Koca’nın açıklamasına gelen eleştirilerin nedenlerinden birisi de verilerin şeffaf biçimde açıklanmaması. Türkiye’de aşılananların sayısı açıklanırken, aşılılarda koronaya yakalanma ya da vefat etme oranı bilinmiyor. Bazı doktorlar kendi hastanelerine ilişkin bilgileri paylaşıyor ancak resmi bir açıklama yapılmış değil.

İTALYA’DA AŞILILARDA ÖLÜM YÜZDE 1

Birçok ülke salgının başından bu yana tüm verileri şeffaf şekilde açıklarken, aşılılarda salgının durumunu da bildiriyor. Örneğin İtalya, vaka ve vefatlarda aşılıların yerini de düzenli yayınladığı rapora ekledi. Buna göre, 1 Şubat 2021 ile 21 Temmuz 2021 tarihleri arasında yaşamını kaybeden 35 bin 776 kişinin yüzde 1.2'si aşılı, yüzde 98.8'i ise aşısız.