BAKAN MUŞ İHRACATTAKİ KRİZİ KABUL ETTİ

BAKAN MUŞ İHRACATTAKİ KRİZİ KABUL ETTİ
Ticaret Bakanı Mehmet Muş, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlığının bütçe görüşmelerinde yaptığı sunumda Euro/dolar paritesinin ilk 10 ayda ihracata 12 milyar dolar, dış ticaret açığına ise 2,8 milyar dolar olumsuz...

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlığının bütçe görüşmelerinde yaptığı sunumda Euro/dolar paritesinin ilk 10 ayda ihracata 12 milyar dolar, dış ticaret açığına ise 2,8 milyar dolar olumsuz etkisi olduğunu söyledi.

Avrupa Birliği’nde (AB) daha da zayıflaması beklenen talebin ihracat üzerinde risk yaratmakta olduğunu ifade eden Muş, “Bu nedenle, ihracatçılarımızı alternatif pazarlara yönlendirerek pazar çeşitlendirmemizi güçlendirmek için gerekli çalışmaları yürütüyoruz. Belirsizliklerin, önümüzdeki dönemde daha da artması muhtemeldir. Küresel anlamda tüm ülkelerin karşı karşıya kaldığı zor bir dönem bizleri beklemektedir” dedi.

Enerji ithalatının ilk 10 ayda geçen yıla göre yüzde 118,4 arttığını ifade eden Muş, “Öte yandan, son dönemde altın ithalatında yaşanan yükseliş de ithalat faturamızı önemli ölçüde arttırmakta. Toplam altın ithalatı geçtiğimiz yılın ilk 10 ayına göre yüzde 198,4 artarak 10,1 milyar dolar oldu. Dolayısıyla ithalatta izlenen artışın yüzde 63’ü enerji ve altın kaynaklı gerçekleşmiştir” dedi.