Batı Karadeniz’de sel felaketinin bilançosu ağırlaşıyor

Son Güncellenme Tarihi: Haziran 29, 2022 / 08:09

Batı Karadeniz’i etkisi alan sel felaketinin bilançosu ağırlaşıyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kastamonu ve Düzce’de sel nedeniyle kaybolan 2 kişiyi arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Düzce’de bir endüstriyel tavuk üretim tesisinde 180 bin civciv sular altında kaldı. Binaları, köprüleri ve yolları yıkan sel, Bolu Dağı Tüneli’nin kapanmasına neden oldu.

Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, “Yaklaşık 5 gündür Bartın’da aralıksız yağan yağmur sonunda çok sayıda su taşkını yaşadık. Dünkü yağışın sonrasında Bartın kent merkezinden geçen ve 3 ayrı kolu olan Bartın Irmağı 1998 yılından bu yana ilk kez taştı” dedi.


SEL BASAN HAYVAN BARINAĞINDAKİ 22’Sİ YAVRU 56 KÖPEK ÖLDÜ
Bartın’ın Okçular köyünde bir barınakta mahsur kalan 22’si yavru 56 köpek öldü. Köyde topladığı yardımlarla Sevim Arkan’ın bir arazide beslediği sahipsiz köpeklerin bulunduğu barınaklar sel suyuyla doldu. Selden etkilenen köpeklerin sesini duyan vatandaşlar durumu 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildirdi.

Barınağın bulunduğu alana gelen Bartın Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ve Bartın Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri kurtarma çalışması yaptı. 300 köpek güvenli bölgeye alınarak, Bartın Hayvan Barınağı’na götürüldü. 22’si yavru olmak üzere 56 köpek ise öldü.

Hayvanların ölümüyle ilgili olarak barınağın sahibi Sevim Arkan’a Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında 434 bin TL idari para cezası kesildi.


YAĞIŞ ETKİSİNİ AZALTTI
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, selden etkilenen Sinop’un Ayancık ilçesini ziyaret etti.

Yağışların şiddetini azalttığına ve dere yatağındaki su seviyesinin de azaldığına işaret eden Karaismailoğlu, “Bütün kurumlarımız, bütün bakanlıklar olarak teyakkuz halinde, binlerce personel ve iş makinesiyle vatandaşımızın, milletimizin yanındayız. Son yağmurlarla bu bölgede etkilenen fazla bir şey olmadı, bundan sonra da olmaması için bütün tedbirleri aldık” dedi.

Karaismailoğlu, Ayancık’tan sonra selden etkilenen Türkeli ilçesine geçeceklerini, ardından da Kastamonu’ya giderek çalışmaları yerinde inceleyeceklerini kaydetti.


DÜZCE’DE 1 KİŞİ KAYIP, 180 TAVUK SELDE BOĞULDU
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu kaybolan iki kişiden birinin Düzce Kaynaşlı’da sele kapılan kepçe operatörü Okan Bayrak olduğunu açıkladı. Bayrak’ı arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Düzce’de sağanaklar ev, iş yeri ve çiftliklerini sular altında bıraktı. Beyköy beldesinden geçen derenin debisi yükseldi. Dere yatağı kenarında bulunan yolda ve inşaat halindeki 5 katlı binaların bir kısmında çökme yaşandı.

Gölyaka ilçesindeki bir tavuk kümesinin alt katlarının sular altında kalması nedeniyle 180 bin civciv öldü. Kümesin sorumlusu Ercan Arı, “Dere yatağı yön değiştirerek, direkt kümese doğru akmaya başladı. Yarım saat içinde de kümes komple sular altında kaldı. 370 bin hayvanımız vardı” dedi ve Alt katlardaki 180 bin hayvanın öldüğünü söyledi.


KASTAMONU’DA 1 KİŞİ KAYIP
Bakan Soylu’nun verdiği bilgilere göre Kastamonu Küre İkizciler köyünde kaybolan Recep Bakırcı’yı arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Kastamonu’da geçen Ağustos ayında sel felaketinin yaşandığı Bozkurt ilçesindeki Ezine Çayı’nın sağanak sonrası debisi yükseldi. Çayın çevresindeki evlerin zemin ve birinci katları, risk nedeniyle boşaltıldı. İlçeye bağlı İliş köyünde, zemin katta mahsur kalan 2’si çocuk 4 kişi, AFAD ekipleri tarafından kurtarıldı. Çayın yükselmesi sonucu evlerinin çatılararına çıkan bazı kişiler de Sahil Güvenlik Komutanlığı’na ait helikopterle alındı. Helikopterle çatı ve balkonlardan alınanlar, güvenli bölgelere bırakıldı.

Yetkililer, yağışın artma ihtimali nedeniyle dere yatakları ve taşkın olabilecek bölgelerden uzak durulmasını istedi.


BOLU DAĞI TÜNELİ’NDE HEYELAN
Bolu’da etkili olan yağışların tetiklediği heyelandan etkilenen Anadolu Otoyolu Bolu Dağı Tüneli İstanbul istikametinde trafiğe kapatıldı. Tünele yaklaşık 200 metre mesafede yaşanan toprak kayması nedeniyle araçlar, İstanbul istikameti için Abant kavşağından D-100 kara yolunun Bolu Dağı kesimine yönlendiriliyor.


ZONGULDAK’TA DERENİN YÜKSEKLİĞİ 3,5 METREYİ AŞTI
Zonguldak’ta etkisini sürdüren sağanağın ardından Gülüç Irmağı taştı. Bölücek, Topçalı ve Hamzafakılı mahallelerinde, bazı iş yerleri ve tarım arazileri su altında kaldı.

Önlem amaçlı Topçalı mevkisindeki fabrikalara, uzun araçların geçişi durduruldu. Hamzafakılı bölgesinde bulunan Çolaklaraltı Köprüsü, hasar görmesi nedeniyle ulaşıma kapatıldı.

Yaraşlıyörük köyünde Yaraşlı ve Yörük mahallelerini birbirine bağlayan köprü yıkıldı.

Ereğli Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada ise Bölücek’de aracıyla sel suları arasında mahsur kalan Yücel Ertürk’ün itfaiye ekiplerince kurtarıldığı belirtildi.

Süleymanlar Mahallesi’nde istinat duvarının yıkıldığı, otobüs duraklarının zarar gördüğü kaydedilen açıklamada, ilçenin belirli noktalarında da bazı hasarlar oluştuğu, kriz masasının çalışmalarını sürdürdüğü bildirildi.

Kentte etkisini sürdüren sağanağın ardından Filyos Çayı’nın taşması sonucu Saltukova beldesindeki ev ve iş yerlerini su bastı.


KARABÜK’TE BİR BİNA YIKILDI, ELEKTRİK DİREKLERİ DEVRİLDİ
Karabük’ün Yenice ilçesine bağlı Güneyköy köyünde sel sularının etkisiyle 2 katlı bir bina yıkıldı, 3 katlı bir bina yan yattı. Değirmenyanı köyünde ise köprü çöktü, elektrik direkleri devrildi.

Uyarıları dikkate alan aileler, daha önceden evleri boşalttıkları için can kaybı yaşanmadı.

Yenice’de 3 gündür devam eden kuvvetli yağmurun etkisini artırmasıyla Merkez ilçeden geçen İncedere Çayı’nda su seviyesi yükseldi. Yenice-Yoratanpazarı yolu, taşkın suları dolunca oluşan hasar nedeniyle kısmen ulaşıma kapandı. Ekiplerin çalışmalarıyla yol, kısa süre sonra tekrar açıldı. Atatürk Mahallesi’nde ise sera ve tarım alanlarını su basarken evlere girmemesi için büyük çaba harcandı. Ekili alanlar ise zarar gördü.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top