Bakan söylemedi ama dış ticaret alarm veriyor

Bakan söylemedi ama dış ticaret alarm veriyor
Mayıs ayında yüzde 40 düşen dış ticaret verisine açıklamasında yer vermeyen Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, kıyaslamayı bir önceki aya göre yaptı.Koronavirüs salgınının da etkisiyle büyük düşüş yaşanan Türkiye’nin...

Mayıs ayında yüzde 40 düşen dış ticaret verisine açıklamasında yer vermeyen Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, kıyaslamayı bir önceki aya göre yaptı.

Koronavirüs salgınının da etkisiyle büyük düşüş yaşanan Türkiye’nin dış ticaretinde alarm zilleri çalıyor. Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre ihracat mayıs ayında yıllık yüzde 40,9 düştü, ithalat da ise yüzde 27,7 azalma yaşandı.. Dış ticaret açığı yıllık yüzde 104,2 artışla 3 milyar 442 milyon dolar olurken, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan açıklamasında bu veriyi paylaşmayarak kıyaslamayı bir önceki aya göre yaptı. Mayıs ayında 9 milyar 964 milyon dolarlık ihracat 13 milyar 406 milyon dolarlık da ithalat yapıldı.
Türkiye’nin ihracatında en kötünün geride kaldığını öne süren Pekcan, Twitter’dan yaptığı açıklamada şu bilgileri paylaştı:
“Mayısta ihracatımız, Kovid-19 etkisiyle dış talebin azalması, resmi tatiller nedeniyle çalışma günü eksikliği ve 2019’daki yüksek baz etkisiyle yıllık bazda düşüş göstermesine rağmen nisana göre yüzde 10,84 arttı.
Geçen ay ara malı ve yatırım malı ithalatının toplam ithalatın yüzde 91,2’sini oluşturduğunu belirten Pekcan, şunları söyledi:
“Bu durum önümüzdeki dönemde üretim ve ihracat artışı için önemli bir öncü göstergedir. Ülkemizde ve geleneksel ihracat pazarlarımızdaki kademeli normalleşmeyle birlikte sanal fuar, sanal ticaret heyetleri gibi dijital atılımlarımız ve desteklerimizin de etkisiyle ihracatımızın haziran ayından itibaren toparlanmaya devam etmesini bekliyoruz.”