Bakanın dünyası farklı

Bakanın dünyası farklı
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin, Bakanlığın 2022 bütçe görüşmelerinde Meclis’te yaptığı konuşma sırasında gösterdiği ‘seçilmiş ürünlerde maliyet ve satış fiyatları’ tablosu daha önce yaptığı açıklamaları...

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin, Bakanlığın 2022 bütçe görüşmelerinde Meclis’te yaptığı konuşma sırasında gösterdiği ‘seçilmiş ürünlerde maliyet ve satış fiyatları’ tablosu daha önce yaptığı açıklamaları çürüttü.

Pakdemirli’nin elindeki tabloya göre 2021 yılında buğdayın kilogramı 1,71 TL’ye mal edildi, piyasaya 2,50 TL’ye satıldı. Arpanın maliyeti 1,85 TL, satış fiyatı ise 2,36 TL. Mısırın maliyeti ise 1,48 TL, satış fiyatı 2,60 TL.

Tarım yazarı ve Ziraat Mühendisi Faik Toy, “O tabloyu bakanın eline kim vermişse ya tuzak hazırlamış, ya da bakan ne dediğini bilmiyor” dedi. Toy, şunları söyledi:
“TMO alım fiyatlarını açıkladığında arpa için 1,75, buğday için 2,25, düşük kaliteli buğday için 2,05 fiyat açıklamıştı. Ben o zaman ‘Birileri çiftçinin elindeki ürünü yok pahasına alıp ellerinde beklettikten sonra 3-4 katına satacaklar’ demiştim. Bakanın elinde tuttuğu tabloda arpa maliyeti 1,85 TL yazıyor, TMO’nun alım fiyatı ise 1,75. Çiftçi 1,85’e mal ettiği ürünü 1,75 TL’ye satıp nasıl kar edecek? Bakanın satış fiyatı olarak gösterdiği rakamlar piyasa rakamları, fakat çiftçinin yüzde 70’i TMO’nun verdiği fiyatlara ürününü tüccarlara sattı. Şimdi parayı onlar kazanıyor. Bakanın elindeki buğday maliyeti de arpanın altında. Bu bakanın bu işi bilmediğini gösteriyor. Asla buğday üretim maliyeti arpa üretim maliyetinin altında olmaz.”

BAKAN MATEMATİĞİ DE BİLMİYORMUŞ

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin buğday, arpa ve mısırdaki maliyet ve taban fiyat açıklamasına ilişkin, “Sayın Bakan, bir kilo arpanın maliyetini 1,85 lira olarak hesaplamış. Ama açıkladığı alım fiyatı 1,75 liraydı. Gösterilen fiyatların doğru olmadığı yetmiyormuş gibi basit toplama çıkarma işlemlerini de yapamamışlar. Bakan, tarımı bilmediği gibi matematiği de bilmiyormuş” dedi.