Bakanlığın risk haritası gerçeği yansıtmıyor

Bakanlığın risk haritası gerçeği yansıtmıyor
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabı Twitter’dan yaptığı paylaşımlarla illerin aşı haritasında düşük riskli anlamına gelen mavi renge döndüğünü duyuruyor. Ancak illerden gelen hekim bilgileri hastanelerdeki...

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabı Twitter’dan yaptığı paylaşımlarla illerin aşı haritasında düşük riskli anlamına gelen mavi renge döndüğünü duyuruyor. Ancak illerden gelen hekim bilgileri hastanelerdeki durumun farklı olduğunu gözler önüne seriyor. Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Oktay Demirkıran geçen haftaki açıklamasında, yoğun bakımlardaki doluluk oranının yüzde 70’e çıktığını açıkladı. Trabzon İl Sağlık Müdürü Dr. Hakan Usta da yoğun bakım yatan hasta sayısının yüzde bin 50 arttığını duyurdu, “20 Temmuz’da 6 tane yatan hastamız varken 19 Ağustos’ta sayı 69’a çıktı” dedi. TTB’den Güçlü Yaman ise koronavirüs verilerine dikkat çekti.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Pandemi Çalışma Grubu üyesi yazılımcı Güçlü Yaman, Sağlık Bakanlığı’nın risk haritasında açıkladığı vaka sayılarının gerçek sayılarla örtüşmediğini söyledi. Yaman, iddiasına Antalya’yı örnek gösterdi.
Güçlü Yaman, Sağlık Bakanlığı’nın paylaştığı risk haritalarının diğer ülkelerdeki gibi olmadığını söyledi. Yaman şunları söyledi: “Diğer ülkelerde illerde uygulanacak önlemlerin düzeyini ayarlamak için kullanılıyor. Bizde ise salgınla ilgili bir şey yapılıyormuş gibi bir hava yaratmaktan başka bir ise yaramıyor. Örneğin Rize, Bingöl, Batman ve Bayburt’un 100 binde vaka sayıları 400’ün üzerinde. İzmir, Antalya, Muğla ve Aydın’da ise 100 binde vaka sayıları 50’nin altında. Biri diğerinden 10 katından fazla vaka sayılarına sahip bu yerlerde ise özel yapılan hiçbir şey yok.”
Sözcü’deki habere göre; Yaman, hastanelerden gelen bilgilerle açıklanan vaka sayılarının bazı illerde gerçek sayılarla örtüşmediğine Antalya’yı örnek gösterdi. Antalya’da Şubat sonundan bu yana vaka sayılarıyla bulaşıcı hastalık ölümleri arasında bir uyum olmasına karşın, Temmuz ayından itibaren bu dengenin değiştiğini, bulaşıcı hastalık ölümlerinin nisan dalgasının 2 katına kadar çıkarken resmi vaka sayılarının yerinde saymaya devam etmesini örnek gösterdi ve şöyle devam etti:
“Örneğin İzmir yüz binde 46 vaka ile çok yüksek olmayan bir insidansa sahip olmasına rağmen ölümler son iki haftada yüzde 45 arttı. İzmir’in üç katı vakaya sahip Gaziantep’te ise ölümler İzmir’in yarısı kadar arttı. Kaldı ki İzmir’de aşılanma oranı Gaziantep’e göre daha yüksek.”

İYİ PARTİLİ VEKİLDEN KAYSERİ UYARISI

İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, salgına ilişkin bilgilerin çelişkili olduğunu söyledi ve Kayseri’nin yeni bir dalgayı kaldıramayacağını vurguladı. Türkiye genelinde vakaların en fazla arttığı üçüncü il olan Kayseri ile ilgili endişelerini dile getiren Dursun Ataş, şunları söyledi:
“Tabloya bakınca söylemler ‘mavi’, gerçekler ise ne yazık ki ‘kırmızı’. Haftaya okullar açılacak. Daha fazla hareketlilik yaşanacak. Yetkililer tarafından yapılan çelişkili açıklamalardan dolayı vatandaşlarımız tedirgin. Kayseri’de özellikle de Delta varyantına karşı daha ciddi önlemler almalı, alınan önlemlerin denetimi daha sıkı ve düzenli yapılmalıdır.”

PALA: VERİLER GİZLENİYOR

TTB Covid-19 İzleme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala da “Veriler gizlendiği için biz ne durum saptaması ne de alınan önlemlerin etkinliği konusunda bir değerlendirme yapabiliyoruz” değerlendirmesini yaptı. BirGün’ün haberine göre Pala, “Veriler gizlenerek toplumun ve bilim insanlarının bilme hakkı engelleniyor. İkincisi de veriler açıklanmayınca pandemide ne durumda olduğumuza dair sorular yanıtsız kalıyor” ifadelerini kullandı.

17 BİN 332 YENİ VAKA, 255 ÖLÜM

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, son 24 saate 17 bin 332 kişinin testi pozitif çıktı, 255 kişi vefat etti. Son 24 saatte 286 bin 425 Covid-19 testi yapıldı. Günlük vaka önceki gün 17 bin 912, vefat sayısı ise 245 olmuştu.