Bakanlık, “Kurak Günler”e verilen parayı geri istedi

Bakanlık, “Kurak Günler”e verilen parayı geri istedi
Kültür ve Turizm Bakanlığı, uluslararası festivaller dahil çok sayıda ödül kazanan Emin Alper’in “Kurak Günler” filmi için verilen destek fonunu geri istedi. Altın Portakal Film Festivali’nde 9 ödül kazanan filmin yapımcılarından...

Kültür ve Turizm Bakanlığı, uluslararası festivaller dahil çok sayıda ödül kazanan Emin Alper’in “Kurak Günler” filmi için verilen destek fonunu geri istedi. Altın Portakal Film Festivali’nde 9 ödül kazanan filmin yapımcılarından birinin, Gezi davasında tutuklanan Çiğdem Mater olması nedeniyle bakanlığın bu kararı aldığı ileri sürülüyor. Ödül töreninde Mater’e selam gönderen filmin yönetmeni Emin Alper, “Boğaziçi ve Gezi direnişçileri kazanacak, zorbalığa karşı direnenler kazanacak” mesajını da vermişti. Bakanlığın kararına tepki gösterdiği yazılı açıklamasında ise Alper özetle şunları kaydetti:

DESTEK PROJEYE VERİLİR, SONRASINA KARIŞILMAZ
“Kısa süre önce bakanlık resmi olarak filme verdiği parayı geri istedi. Öncelikle şunu belirteyim, birtakım yandaş medya kuruluşlarında çıkan yalan yanlış haberlerin iddiasının aksine biz bütün formel prosedürlere uyduk. Evet daha önceki başka mecralarda söylediğim gibi senaryo değişti. Bunu herkes bilir. Zaten bunu bütün fonlar bildiği için dünyanın hiçbir yerinde fonların senaryoda ne değişmiş görmek için kullandıkları bir denetleme mekanizması yok. Destek projeye verilir, senaryoya verilir. Ondan sonrasına karışılmaz. Bu film sayesinde ilk kez uzun metraj bir film için ‘parayı geri isteme’ örtük tehdidi hayata geçirildi.

BU ÇOK TEHLİKELİ
Daha önce de belirttiğim gibi biz senaryonun bütün değişiklikleri içeren nihai halini sete çıkmadan önce Bakanlığa teslim ettik. Sete çıkmadan önce bu senaryonun okunduğunu da biliyoruz. Ama hiçbir zaman bize resmi bir yanıt verilmedi. Ne zaman Cannes’a kabul edildik, ‘Queer Palm’ adaylığı oldu yandaş medyada yazılar çıkmaya başladı. Ardından Antalya Film Festivali’nde yapılan konuşmalar, yine yandaş medyada çıkan yazılar… Herhalde bakanlığa gelen baskılar artmış olmalı ki yirmi ay sonra dilekçemize cevap verildi. Dolaylı bir sansür mekanizması işletilerek paramız geri isteniyor şu an. Bu çok tehlikeli. Bütün yönetmenleri şu an tedirgin eden bir sürece imza atmış oldu maalesef bakanlık. Çünkü bize iletilen yazıda hiçbir gerekçe de belirtilmiyor. Dolayısıyla bu muazzam bir keyfiliğe kapı aralamış durumda şu an.”