Bal tutan parmağını yalıyor

Bal tutan parmağını yalıyor
Sağlık Bakanı Yardımcısı Sabahattin Aydın’ın eşinin kurduğu şirkete Sağlık Bakanlığı’ndan 5 milyon lirayı aşkın tutarla 20 kez ihale verildiği ortaya çıktı. Aydın, iddiaları yalanlarken, “Kurucuları arasında...

Sağlık Bakanı Yardımcısı Sabahattin Aydın’ın eşinin kurduğu şirkete Sağlık Bakanlığı’ndan 5 milyon lirayı aşkın tutarla 20 kez ihale verildiği ortaya çıktı. Aydın, iddiaları yalanlarken, “Kurucuları arasında eşimin yer alması ve oğlumun bir süre görev alarak ayrılması dışında doğru bir yanı yok” dedi ama bakanlığın üstelik davet usulüyle tam da bu şirkete ihaleler vermesini, devrettikleri şirketi tekrar devralmalarını anlatmadı.
“HER TÜR FEDAKÂRLIĞA KATLANIYORUM”
Sağlık Bakanı Yardımcısı Sabahattin Aydın, açıklamasında görevini yapmak için ‘her türlü fedakarlığa katlandığı’nı da vurgulayarak şunları söyledi:
“İkinci Pekcan Vakası’ başlıklı haberle ilgili zaruri açıklama. Şirketin aileme ait olduğu ve hülle yoluyla devredildiği iddiası tamamen yalan ve iftiradan ibarettir. Bahse konu şirket hiçbir zaman ne benim ne de ailemin olmuştur. Yürüttüğüm görevleri başarıyla icra etmek için her türlü fedakarlığa katlanırken şahsımın kirli siyasetin malzemesi yapılmasına fırsat vermeyecek ve yasalar çerçevesinde haklarımın takipçisi olacağım.”

Ortaklık, devir, ihale kronolojisi

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir’in iddiaları ile gündeme gelen şirketin kuruluştan itibaren bakanlıktan aldığı ihalelerin kronolojisi şöyle:
5 Nisan 2002: Sabahattin Aydın’ın eşi Sibel Aydın BİLBEST yazılım şirketini kurdu.
10 Nisan 2002: Bakanlık genelgesi ile tek merkez yerine hastanelerin hizmet alımının yolu açıldı. Bu genelge sonrasında BİLBEST bakanlığa “Hastane karar destek sistemleri” yazılımı sattı.
Mayıs 2003: Sabahattin Aydın müsteşar yardımcısı oldu.
24 Aralık 2003: Sibel Aydın şirket hisselerini Yunus Şengül’e devretti. Daha sonra hisseler, birkaç kez Yunus Şengül, Mehmet Zahid Ercan ve Muhterem Ercan arasında el değiştirdi.
9 Ağustos 2004: Şirket Ankara’ya taşındı. Bu dönemde 11 hastanede başlatılan pilot uygulama sonrasında “Hasta çağrı sistemleri”, “Hasta bilgilendirme sistemleri”, “Bakanlık ICO-10 tanı kod Türkçe yazılımı-2005” ihaleleri şirkete verildi.
Mart 2006: Şirket resmen devralındı. Bu dönemde “Reçete modülü”, “Bilimsel araştırma modülü”. “Yatak ve ameliyathane randevu sistemi-2010”
8 Kasım 2006: Şirket sermayesi 10 bin liradan 145 bin liraya çıkarıldı.
18 Nisan 2011: Sabahattin Aydın’ın bakanlıkta görevi sona erince bu kez oğlu Muhammed İkbal Aydın şirkete ortak oldu.
2012: “E-order sistemi”, “İstanbul kuzey KHB karar destek sistemi-2012”
2014: “İstanbul kuzey KHB laboratuvar sistemleri”, “Bakanlık SYS sağlık yönetim ve karar destek sistemi”
1 Nisan 2015: “E-nabız ihalesi”, “İstanbul kuzey KHS yabancı hasta kayıt takip sistemi”
2016: İstanbul kuzey KHB hasta yönlendirme sistemi.”

CHP’li Emir: Hep davetle, yağlı ballı ihaleler

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, firmanın bakanlığa davet usulüyle milyonlarca liralık yazılım hizmeti sattığını belirterek, “Sabahattin Aydın ne zaman göreve gelse, ailesi hülle yolu ile hisselerini devrediyor, sonra geri alıyor. Bu olayın da Ruhsar Pekcan’ın bakanlığına dezenfektan satmasından farkı yok. Derhal istifa etmeli” dedi. Emir, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi sundu. Emir, şunları söyledi: “Sağlık Bakan Yardımcısının eşi ve oğlunun ortağı olduğu firma, bugüne kadar bakanlıktan yağlı ballı ihaleler almaya devam etti. Firmadaki pay devirleri de şüpheli. Ticaret eski Bakanı Ruhsar Pekcan’ın kendi bakanlığına dezenfektan satmasından hiçbir farkı yok. Sağlık Bakan Yardımcısı derhal istifa etmeli.”