Balkanlarda tansiyon yüksek

Balkanlarda tansiyon yüksek
Sırbistan, Kosova’daki gerilim nedeniyle ordusunu alarma geçirdi. Savunma Bakanı Milos Vucevic, Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic’in ordunun en üst düzey alarm seviyesine geçmesi talimatı verdiğini açıkladı.Vucevic, Cumhurbaşkanı’nın...

Sırbistan, Kosova’daki gerilim nedeniyle ordusunu alarma geçirdi. Savunma Bakanı Milos Vucevic, Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic’in ordunun en üst düzey alarm seviyesine geçmesi talimatı verdiğini açıkladı.

Vucevic, Cumhurbaşkanı’nın ayrıca bin 500 kişilik özel kuvvetler biriminin 5 bin kişiye takviye edilmesi emri verdiğini bildirdi. Vucic, dün de Sırbistan’ın “barış için mücadele etmeye ve uzlaşıcı çözümler aramaya devam edeceğini” söyledi.

Sırbistan hükümetinin Belgrad ve Priştine arasındaki gerginliğin tırmanması üzerine orduyu en üst seviyede alarma geçirmesinden birkaç saat sonra ise Kosova’nın kuzeyindeki Mitroviça kentinde protesto eylemleri düzenleyen Sırplar dün yollara yeni barikatlar kurdu.



Kosova İçişleri Bakanı Xhelal Svecla da dün yaptığı açıklamada, Rusya’nın etkisi altında olan Sırbistan’ın kuzeydeki Sırp azınlığı destekleyerek Kosova’yı istikrarsızlaştırmayı amaçladığını söyledi.

Svecla, açıklamasında, “Kosova’da yaşayan Sırp vatandaşları terörize eden kriminal grupları meşru kılmak ve korumak için yeni barikatlar kurulması talimatı veren ve askeri hazırlıklılık seviyesini arttıran taraf, Rusya’nın etkisi altında olan Sırbistan’dır” ifadelerine yer verdi.

Vucic’in talimatıyla Pazar günü Kosova sınırına giden Genelkurmay Başkanı Milan Mojsilovic, durumu “karmaşık ve muğlak” diye nitelendirmişti. Sırbistan Başbakanı Ana Brnabic de geçen hafta yaptığı açıklamada, Kosova ile yaşanan gerilimin «silahlı çatışmanın eşiğine geldiği» uyarısı yapmıştı.

Nüfusunun çoğunluğunu Arnavutlar’ın oluşturduğu Kosova’nın kuzeyinde yaşayan 50 bin Sırp, Priştine hükümetini ve Kosova devletini tanımayı reddediyor.