Bankalara “kredi” zorlaması

Bankalara “kredi” zorlaması
BDDK, özel bankaları daha fazla kredi vermeye zorlamak amacıyla, Aktif Rasyosu düzenlemesinde değişiklik yaptı.Daha önce yapılan düzenlemeyle, Merkez Bankası’yla daha çok Swap yapmaya ve daha fazla Hazine tahvili almaya itmek için...

BDDK, özel bankaları daha fazla kredi vermeye zorlamak amacıyla, Aktif Rasyosu düzenlemesinde değişiklik yaptı.
Daha önce yapılan düzenlemeyle, Merkez Bankası’yla daha çok Swap yapmaya ve daha fazla Hazine tahvili almaya itmek için Aktif Rasyosu’nun bankalarca hesaplanması ve her ay sonu itibarıyla o aya ilişkin aylık ortalamasının mevduat bankaları için yüzde 100’ün, katılım bankaları için yüzde 80’in altına düşmemesi kararı alınmıştı. Yapılan ek düzenlemeyle bankaların daha fazla kredi vermesi teşvik edildi. 1 Haziran’dan itibaren geçerli olmak üzere, yeni düzenlemede TL ve yabancı cins finansman bonoları ve repolar mevduat kapsamında yer aldı. Yapılan değişiklikler şu şekilde:
“AR’ın pay kısmında yer alan krediler kalemindeki, KOBİ kredilerinin, proje finansmanı kredilerinin ve ihracat kredilerinin hesaplamada 1,1 katsayısı ile ağırlıklandırılmasına, 3 aydan kısa vadeli kredilerin, hesaplamada krediler kalemine dahil edilmemesine, AR’ın payda kısmının hesaplamasında YP mevduat kalemi toplamının YP kredilere kadar olan kısmına 1 katsayısının YP kredileri aşan kısmına ise 1,75 katsayısının uygulanmasına, bu çerçevede AR formülünün aşağıdaki şekilde revize edilmesine karar verildi.”