Bankalara ‘vatandaşı ikna et’ düzenlemesi

Bankalara ‘vatandaşı ikna et’ düzenlemesi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), döviz mevduattan ve döviz cinsi katılım fonu hesaplarından, vadeli TL mevduata ve katılma hesaplarına dönüşen tutarlara zorunlu karşılık ve komisyon teşviki uygulayacak. Aynı zamanda...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), döviz mevduattan ve döviz cinsi katılım fonu hesaplarından, vadeli TL mevduata ve katılma hesaplarına dönüşen tutarlara zorunlu karşılık ve komisyon teşviki uygulayacak. Aynı zamanda döviz mevduatlarından da yıllık yüzde 1,5 komisyon isteyecek. Ancak kur korumalı hesaba geçiş 21 Ocak’a kadar yüzde 10’u, 18 Mart’a kadar yüzde 20’yi bulmuşsa banka bu komisyonu almayacak. Merkez’in bankalardan alacağı komisyonun yıllık 980 milyon doları bulacağı hesaplandı.

SERCAN KSK adlı Twitter kullanıcısı hesabı şöyle açıkladı:

Bankalardaki dth: 261,6 milyar dolar. MB’de tutulan zorunlu karşılık: 65,4 milyar dolar. %1,5 komisyon ile bankalara maliyeti: 980 milyon dolar. *11,62 dolar kuru ile 9 aylık banka karları toplamı: 57 milyar tl (4,9 milyar dolar) Yansıtmazlarsa 9 aylık kârlarının %20’si erir.

Bankaların da bu maliyeti müşterilerine yansıtacağı düşünüldüğünde, müşterilerin bu bedeli ödemeyip parasını çekme ihtimali artıyor. Bu da finans piyasasında başka bir krizi ateşleyebilir.

Merkez Bankası: döviz tevdiat hesapları/döviz cinsinden katılım fonu hesaplarından vadeli Türk Lirası mevduat/katılma hesabına dönüşen ve vadeli Türk Lirası hesabında kalmaya devam eden tutarın, Türk Lirası mevduat/katılım fonuna uygulanan en yüksek zorunlu karşılık oranı ile çarpılması ile bulunan kısmının iki katına bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı olan yüzde 14 faiz/nema ödenmesine karar verdi.

Merkez, ayrıca TCMB nezdindeki zorunlu karşılık ve ihbarlı döviz mevduat hesaplarında döviz olarak tutulan tutarlara komisyon uygulanacağını bankalara iletti:
“Dolar olarak tutulan döviz tutarlarının dolar cinsinden mevduat/katılım fonu (yurt dışı bankalar mevduatı/katılım fonu hariç) yükümlülükleri için tutulması gereken tutara kadar olan kısmı üzerinden yıllık 0,015 (yüzde 1,5) komisyon alınmasına, euro ve dolar olarak tutulan döviz tutarlarının dolar dışındaki dövizler cinsinden mevduat/katılım fonu (yurt dışı bankalar mevduatı/katılım fonu hariç) yükümlülükleri için tutulması gereken tutara kadar olan kısmı üzerinden de yıllık 0,015 (yüzde 1,5) komisyon alınmasına karar verildi.”

Söz konusu değişiklikler 7 Ocak 2022 tarihinde tesisi başlayacak olan 24 Aralık 2021 tarihli yükümlülük döneminden itibaren geçerli olacak.