Bari peri bacalarına yapmayın

Bari peri bacalarına yapmayın
Kapadokya Çevre Platformu sözcüsü Mükremin Tokmak Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) listesinde bulunan Kapadokya’da milyonlarca yılda oluşmuş peribacalarının yol inşası nedeniyle yok edildiğini...

Kapadokya Çevre Platformu sözcüsü Mükremin Tokmak Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) listesinde bulunan Kapadokya’da milyonlarca yılda oluşmuş peribacalarının yol inşası nedeniyle yok edildiğini söyledi.

Evrensel’den Özer Akdemir’in haberine göre Nevşehir İl Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetlerine bağlı ekipler tarafından yaklaşık bir buçuk ay önce başlatılan Göreme-Ortahisar arasında yeni yol inşası Kapadokya’nın ortasından geçiyor.


Yol inşasına Göreme Müzesinin oradaki Tokalı Kilisenin yakındaki yoldan geçen araçların yol açtığı titreşimden kaynaklı olarak zarar gördüğü gerekçesi gösterildiğini aktaran Tokmak, şunları dedi: “Bu yolu kapatmak alternatif olarak yeni yol yapmak istiyorlar. Yapımı süren yol güzergahında Peri bacaları, manastırlar, inanılmaz oluşumlar var. Neredeyse Saklı Kilise’nin üzerinden geçiyor yol. Burası 45 metrelik bir dağ kütlesini rampayı düzlemek için yukarıdan aşağıya doğru oyuyorlar. Buralarda inanılmaz bir yarık açacaklar. O bölgede kırılmadık, yıkılmadık bir peri bacası, manastır kalmayacak. İleride de aynı gerekçeyle, araçların sarsıntısı nedeniyle ciddi bir hasara neden olacak. İnanılmaz bir katliam var ve kimsenin sesi çıkmıyor.”

AKP’li Ortahisar Belediye Başkanı Mustafa Ateş’in geçtiğimiz günlerde yol yapımı güzergahında “8-10 tane kaya dam var” diyerek ‘yıkımın etkisini azaltmaya çalıştığını’ söyleyen Tokmak “Oysaki fotolarda görüleceği üzere bir ton peri bacası ve bu kaya dokunun içinde ise Bizans dönemine ait bir manastır kompleksi var. ’dedi