Barış için tarih veriliyor

Son Güncellenme Tarihi: Mart 16, 2022 / 09:41

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisinin Genelkurmay danışmanı Oleksiy Arestovich, Rusya’nın kaynaklarının bitmesiyle savaşın mayıs ayı başlarında sona erebileceğini söyledi.

Reuters’in haberine göre Arestovich, Ukrayna medyası tarafından yayımlanan bir videoda, savaşın tam olarak ne kadar devam edeceğinin, Rusya’nın ne kadar daha kaynak ayırmaya istekli olduğuna bağlı olduğunu söyledi. Arestovich, “Rusya’nın Ukrayna’ya başlatmış olduğu savaş, mayıs ayında bitebilir. Hatta bu tarih daha da erken olabilir. Mümkün olan en geç tarihten bahsediyorum. İki ülke arasında barış sağlanmalı” ifadelerini kullandı.

Arestovich’e göre Ukrayna, Rus birliklerinin topraklarından tamamen çıkarılmasında ısrar etmesine rağmen barış bir kez kabul edilse bile, bir yıl boyunca küçük taktiksel çatışmaların mümkün olabileceğini de belirtti.

Reuters’a göre, Arestovich’in şahsen dahil olmadığı Kiev ve Moskova arasındaki görüşmeler, şimdiye kadar kuşatma altındaki Ukrayna şehirlerinden birkaç insani yardım koridoru dışında çok az sonuç verdi.

MÜZAKERELERİN DÖRDÜNCÜ TURU BAŞLADI
Zelenskiy’nin Avrupa’dan daha fazla destek arayışı sürerken Kiev ve Moskova heyetleri müzakerelerin dördüncü turu için Belarus’ta bir araya geldi. Görüşmeler, ilk 3 turun aksine video-konferans yöntemiyle yapıldı.

Müzakere heyetinde yer alan Zelenskiy’nin danışmanı Mykhailo Podolyak sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Ana müzakere platformunda görüşmelerin yenilendiğini” belirterek Ukrayna tarafının “ateşkes ve birliklerin ülkeden çekilmesini” istediğinin altını çizdi. Görüşmelere bugün devam edilecek.

Müzakereler öncesinde açıklama yapan Arestovich, görüşmeler açısından bir yol ayrımında olduklarını söyledi. Arestovich, “Bir yol ayrımındayız. Ya mevcut durumda anlaşacağız ya da Ruslar ikinci bir (saldırı) girişiminde bulunacaklar ve yeniden görüşmeler yapılacak” dedi.

RUSYA’NIN GÜCÜ AZALDI

İngiltere’de istihbarat kaynakları, Kiev ve Harkov’daki bombalamaların artmasına rağmen Rusya’nın gücünün azaldığını iddia ediyor.

Kaynaklar, “Ukrayna’daki insanların direnişi Rusya’nın enerjisini azaltıyor. Böyle devam etmesi durumunda tam kapasite saldırabilecek 10-14 günleri kaldı. Bu Ukraynalıların direnişinin Rusya’nın saldırı kapasitesinden daha güçlü olduğunu ortaya koyuyor” ifadelerini kullandı.

Dmitri Peskov

RUSYA, BARIŞ TARİHİNDE TEMKİNLİ

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Rusya-Ukrayna arasında yapılan müzakere görüşmelerinin nereye varacağını tahmin etmek için “erken” olduğunu söyledi. Peskov, görüşmelerin devam etmesinin “olumlu” olduğunu da vurguladı.

Reuters’ın aktardığına göre, Rusya’nın Ukrayna işgalinin 20’inci gününde Kremlin’den açıklamalar geldi. Peskov, “Müzakere görüşmelerinin nereye varacağını konuşmak için erken” derken olası bir barış anlaşması için heyetler arası görüşmelerin sürdüğünü belirtti.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top