Barış umudu şimdilik taslakta kaldı

Barış umudu şimdilik taslakta kaldı
Financial Times (FT), Rusya ve Ukrayna heyetleri arasındaki görüşmelere hakim 3 yetkiliden aldığı bilgileri yayımladı. FT, Ukrayna ve Rusya tarafının 4 genel maddede olası uzlaşı sağlayacağını öne sürdü.Buna...

Financial Times (FT), Rusya ve Ukrayna heyetleri arasındaki görüşmelere hakim 3 yetkiliden aldığı bilgileri yayımladı. FT, Ukrayna ve Rusya tarafının 4 genel maddede olası uzlaşı sağlayacağını öne sürdü.

Buna göre, ateşkes sağlanacak ve Rus askerleri işgal ettiği bölgelerden çekilecek. Ukrayna ordusu varlığını sürdürecek ancak ülkede yabancı üsler olmayacak. Ukrayna NATO’ya karşı tarafsızlığını ilan edecek, Ukrayna’nın güvenliğini ABD, İngiltere ve Türkiye tarafından sağlanacak. Rusça yeniden yasal bir statüye kavuşacak.

​Anlaşmanın önündeki en büyük engel ise Kırım ve Donbass bölgesinin statüsü. Moskova, Kırım’ın Rus toprağı ve Donbass’ın ise cumhuriyet olarak tanınmasını istiyor. Ukrayna ise Rus askerlerinin tüm Ukrayna’dan çekilmesini talep ediyor.

DOĞRULAR DA VAR AMA…
İngiliz basınında, Ukrayna'nın silah bırakması halinde Rusya›nın geri çekilmesini içeren 15 maddelik geçici bir barış planında önemli ilerleme kaydedildiği öne sürüldü. Ancak, Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, «Bu doğru değil, doğru olan bazı kısımlar var ama genel olarak yanlış. Müzakerelerde bir İlerleme olduğunda Kremlin›in bunu açıklayacaktır. Diğer sorularınızı Financial Times›a yöneltin» dedi.

UKRAYNA TARAFI KAYGILI
Rusya’nın samimiyeti konusunda kaygılı olan Ukraynalı yetkililer, Rusların cepheye mühimmat ve asker sevikayatı yapabilmek için zaman kazanmaya çalıştığından endişe ediyor.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba da, «Financial Times›ta yayınlanan metin Rusya’nın isteklerini içeren bir belge. Dolayısıyla şu an bu Ukrayna›nın kabul ettiği maddeler olarak yorumlanamaz. Ukrayna›nın güvenlik garantileri, görüşmelerin en kilit noktasını oluşturuyor” dedi.