Baro teklifinde nispi temsilde geri adım

Son Güncellenme Tarihi: Haziran 11, 2020 / 07:12

AK Parti ve MHP tarafından hazırlanan yasa teklifinde sona yaklaşıldı. Baroların yapısında değişiklik öngören çalışmada, avukat sayısı 5 binin üzerinde olan kentlerde 2 bin üye ile yeni baro açılması konusunda karara varılırken seçim yöntemi için gündeme gelen nispi seçim sisteminden ise geri adım atıldığı öğrenildi. Bu durumda barolarda mevcut çarşaf/blok liste ile yapılan seçim yöntemi değişmeyecek.
AK Parti “çoklu baro” teklifini haftaya getirmeyi planlıyor
AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan barolarla ilgili yasa teklifine ilişkin basına açıklama yaptı. Özkan, barolarla yapacakları görüşmelerin ardından teklifi önümüzdeki hafta Meclise sevk etmeyi planladıklarını açıkladı.
Rekabetçi bir anlayışı ortaya koyacaklarını belirten Özkan, İstanbul Barosu’nda 47 bin üye olmasına rağmen 20 bin üyesinin oy kullanmaya gelmediğini söyledi. Avukatların İstanbul’da baro seçimlerini önemsemediğini ifade eden Özkan, “Demek ki avukatlar ile baro yapılanmasının arasında bir bağ yok. İrtibat kopmuş. Biz de diyoruz ki, buralarda acaba bir kısım avukat, bir araya gelerek baro kurabilir mi? Bunun üzerinde bir çalışma yürütüyoruz” dedi.

MHP, baro seçimlerinde ‘nispi temsil’den yana

MHP’nin baroların yönetim yapısı başta olmak üzere meslek örgütlerine yönelik yasa çalışmasında seçim sistemi olarak ‘nispi temsil’den yana tavır göstereceği belirtilmişti.

Barolar temas trafiğine başlıyor

Çoklu baro sistemine Türkiye Barolar Birliği ve 80 baro karşı çıktığını açıkladı. Aralarında İzmir, Adana, Mersin ve Gaziantep’in bulunduğu 43 baro başkanının katılımı ile ‘müzakare heyeti’ oluşturan Türkiye Barolar Birliği hafta boyunca teklifin geri çekilmesi için hükümet yetkilileri ile bir dizi görüşme gerçekleştirecek. Heyet, ilk görüşmeyi Adalet Bakanı Gül ile yaparken daha sonra diğer siyasi parti yöneticileri ile de temaslarda bulunacak.

“Çarşaf yöntemi değişmeyecek”

Özkan, “Farklı illerde avukat sayısı nedeniyle ikinci ve üçüncü baronunun kurulma ihtimali göz önüne alındığında buralarda toplam 85-90 üyeli baro söz konusu olacak. Bu barolarda açıkçası üye sayısı itibari ile sürdürülebilir, denetlenebilir, avukatların mesleki faaliyetlerini, kalitesini artırıcı bir anlayışı hayata geçireceğiz. Bu noktada seçimle ilgili farklı bir sistem öngörmüyoruz. Mevcut seçim sistemi ile barolar kendi seçim sistemi ile seçimlerini gerçekleştirecekler” diye konuştu.

Gül-Feyzioğlu görüşmesi

Adalet Bakanı Gül, Meclis’te TBB Başkanı Metin Feyzioğlu ve bazı baro başkanları ile bir araya geldi. Toplantıda konuşan Gül, “Meclis’te çalışmalar, yapılan değerlendirmeler var ama ortaya çıkmış bir teklif yok” ifadelerini kullandı. Gül “Baroların saygınlığı, avukatlık mesleğinin saygınlığı ile ilgili ne gerekiyorsa onu yapacağız” dedi.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top