Barolar da Bağımsız Yargı İçin Yola Düştü

Son Güncellenme Tarihi: Haziran 20, 2020 / 06:33

İstanbul, İzmir, Antalya, Aydın, Mardin, Adana, Mersin ve Hatay’ın aralarında bulunduğu il baroları da ‘Bağımsız ve güçlü bir yargı’ için Ankara’ya yürüyüş başlattı. Baroların seçim sistemiyle, Avukatlık Kanunu’nun değiştirilmek istenmesine itiraz eden barolar, düzenlemeden vazgeçilmesini talep ediyor.

Yürüyüş öncesi Adliye önünde bir araya gelen Van Barosu avukatları, üzerinde ‘Savunma yürüyor’ yazılı tişörtler giydi. Baro Başkanı  Zülküf Uçar, baro ve odalarının yapısının değiştirilmesine yönelik yasa tasarısının baroların, meslek odalarının, akademisyenlerin görüşlerine başvurulmaksızın kendilerine dayatıldığını söyledi.

Ölüm orucunda olan Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’ın adil yargılanma taleplerini hatırlatan Uçar, “Halen cezaevlerinde olan meslektaşlarımızın yargılamalarına ilişkin hukuksuzlukları görmezden gelmemizi, Av. Tahir Elçi’nin gerçek katillerinin yargılanmamasını istiyorlar. Van barosu olarak hak, hukuk, adalet için yürüyeceğiz. Tam bağımsız, güçlü bir yargı için yürüyeceğiz. Tarihsel sorumluluğumuz gereği, yargının kurucu unsuru olan avukatlığın, mesleğimizin bağımsızlığı için Ankara’ya doğru adım atacağız” diye konuştu. Açıklamanın ardından Van Barosu Başkanı Uçar ve 4 avukat Diyarbakır’a doğru yürüyüşe başladı.

Tüm illerde adliye önlerinde buluşarak basın açıklaması düzenleyen 50 baronun başkanları Ankara’ya girişlerinde Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan tarafından karşılayacak. Türkiye Barolar Birliği’ne olağanüstü toplantı talebini iletecek olan barolar, Anıtkabir’i ve meclisi ziyaret edecekler. Baro başkanlarının Ankara’da “cübbeli yürüyüş” ya da “duran adam” eylemi yapması bekleniyor.

Hükümetin Ekim ayında yapılacak baro seçimleri öncesi yasalaştırmayı hedeflediği değişikliğe ilişkin müzakere süreci başlatan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu ve 31 baro başkanı, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ile geçen hafta bir araya gelmiş, yasa değişikliğinden vazgeçilmesini istemişti. Görüşme sonrası Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, “Yargının kurucu unsuru olan savunmanın renklendirilmesi, bu anlamda farklı bir ideolojik bir takım barajlara hapsedilmesi anlamındaki çalışmaların yargıya çok katkı yapmayacağına inanıyorum” demişti. Gül’ün bu sözleri “çoklu baro”ya itiraz olarak yorumlandı ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geri adım atmadığı bilgisi baroları yürüyüş planını gerçekleştirmeye yönlendirdi.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top