Başa döndük

Başa döndük
Merkez Bankası’nın yeni başkanı Şahap Kavcıoğlu, bankanın olağan genel kurul toplantısında konuştu.Orta vadeli enflasyonu yüzde 5 seviyesine indirdi hedefine sıkı sıkıya bağlılık mesajını yineleyen Kavcıoğlu, ellerindeki...

Merkez Bankası’nın yeni başkanı Şahap Kavcıoğlu, bankanın olağan genel kurul toplantısında konuştu.
Orta vadeli enflasyonu yüzde 5 seviyesine indirdi hedefine sıkı sıkıya bağlılık mesajını yineleyen Kavcıoğlu, ellerindeki tüm araçları bağımsız ve etkin bir şekilde kullanmaya devam edeceklerini vurguladı. Kavcıoğlu, “Enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana kadar politika faizini, güzlü dezenflasyonist etkiyi muhafaza edecek şekilde, enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Öngörülebilirliğe bağlı olarak
Kavcıoğlu, uygulayacakları politikalarda, şeffaflık ve öngörülebilirlik ilkelerine bağlı olarak aldıkları kararları kamuoyuyla paylaşacaklarını bildirdi.

TÜSİAD tepkili: Ortalık toz duman

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan, Merkez Bankası Başkanı’nın görevden alınması ve sonrasında yaşanan krizde alınan kararları sert sözlerle eleştirdi. Özilhan, “Hepimiz son aylarda art arda gelen beklenmedik gelişmeleri anlamaya çalışıyoruz” dedi.
Özilhan’ın, “Ortalığın toz duman olduğu, yetki ve sorumlulukların sınırlarının bulanıklaştığı durumlarda karar nasıl alınır, nereye gittiğimiz konusunda kafamızda bir cevap yoksa plan nasıl yapılır? Kurumsal yapıların öngörüldüğü gibi çalışacağı varsayımı olmadan yarın ne olacağı nasıl bilinir, ilan edilmiş olan kurallar yarın değişebilirse, yarına ilişkin kararlar nasıl alınır?” soruları dikkat çekti.
Tasarruf, güven, uzun vadeli dış kaynak
Özilhan, faiz indirimi tartışmaları ile ilgili olarak ise “Yüksek faiz oranları tasarruf açığının sonucudur, tasarrufları artırmazsak, TL’ye güveni tesis edip uzun vadeli dış kaynak çekmezsek, hiçbir faiz indirimi kalıcı olmaz” ifadelerini kullandı.
Rezervlerden döviz satmak kısa süre işe yarar
TL’deki güven kaybının nedenlerinden birinin belirsizlik ve güvensizlik olduğunu söyleyen Özilhan, “Sorun şiddetlenince rezervlerden döviz satarak TL’nin değerini korumaya çalışmak ancak kısa süre için işe yarar; sorunun hep tekrarlamaması için ekonomik yapının dönüşüp döviz gelirlerinin artırılması ve ekonomi yönetiminin güven sağlaması gerekir” dedi.
Büyüme istisnai
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Simon Kaslowski ise Türkiye’deki büyümenin “kredi genişlemesine bağlı, istisnai bir büyüme” olduğunu belirtti. TL’deki zayıflığın dışsal şoklar karşısında ekonomiyi korunmasız bırakacağını ifade eden Kaslowski, “TL’ye güveni yeniden kazandırmalıyız, aksi takdirde had safhaya varan işsizlik, alım gücünde azalma, büyümenin finansmanı gibi temel sorunların çözülmesi mümkün değil” dedi.