BAŞAKŞEHİR’İN 9 AVANTAJI

BAŞAKŞEHİR’İN  9 AVANTAJI
Süper Lig’de bitime dört hafta kala Trabzonspor’un iki puan önünde liderliğini sürdüren Başakşehir şampiyonluk için çok büyük bir şansa sahip. İstanbul ekibi birçok açıdan bordo mavili ekipten daha şanslı.1- Seyirci...

Süper Lig’de bitime dört hafta kala Trabzonspor’un iki puan önünde liderliğini sürdüren Başakşehir şampiyonluk için çok büyük bir şansa sahip. İstanbul ekibi birçok açıdan bordo mavili ekipten daha şanslı.

1- Seyirci faktörü
Başakşehir’in en büyük avantajlarından bir tanesi koronavirüs pandemisi nedeniyle kalan 8 haftanın seyircisiz oynanıyor olması. 2892 ortalamayla Süper Lig’de stadını en az dolduran takım olan Başakşehir bu dönemin şüphesiz en karlı takımı. Öte yandan şampiyonluk yolundaki rakipleri Trabzonspor, Galatasaray da seyircisinden mahrum kalarak büyük bir avantaj kaybetti.


2- Avrupa Ligi maçları ağustos ayına kaldı!
UEFA, Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi’nde kalan maçları ağustos ayında oynatacak. Başakşehir normal şartlar altında sezon devam ederken Kopenhag deplasmanına gidecekti. Hatta turu geçmesi durumunda sezon içerisinde ekstra iki maç daha oynayacaktı. Bu durum ligdeki şampiyonluk yarışını etkileyebilirdi. Şimdi ise sadece lig maçlarına konsantre olmuş durumdalar. Lig bitimiyle birlikte bu sefer Avrupa Ligi macerası başlayacak.


3- Kupada erken elenmek işlerine geldi!
Trabzonspor’un kupada Fenerbahçe ile oynadığı iki karşılaşma takımı ekstra yordu. O maçlarda Nwakaeme gibi kritik isimler sakatlık yaşadı. Başakşehir ise kupadan erken elenmesi nedeniyle fazla maç yapmadı.


4- Ciddi sakatlık problemi yaşamadılar
Başakşehir’de sadece Azubuike’nin sakatlığı bulunuyor. O da ilk 11’in düzenli bir oyuncu değildi. Mert Günok, Çaiçara, Skrtel, Epureanu, Clichy, Mahmut, İrfan Can, Aleksic, Visca, Crivelli ve Demba Ba bu süreçte sakatlık nedeniyle maç kaçırmadılar. Trabzonspor’da ise Nwakaeme, Ekuban, Abdülkadir Parmak, Sosa, Abdülkadir Ömür gibi isimler sakatlık problemleri yaşadılar. Galatasaray’da Muslera, Andone sezonu kapattı. Marcao, Falcao, Lemina gibi etkili isimler birkaç maçta takımlarını yalnız bıraktılar.


5- Fikstür avantajı
Başakşehir geri kalan dört haftadaki fikstürü şu şekilde:
Başakşehir – Denizlispor
Konyaspor – Başakşehir
Başakşehir – Kayserispor
Kasımpaşa – Başakşehir
Başakşehir ligin alt yarısındaki takımlarla karşı karşıya gelecek. Ayrıca bir deplasmanı da yine İstanbul’da. Trabzonspor ise bu süreçte Denizli ve Kayseri deplasmanlarına gitmek zorunda.


6- Zorlu maraton öncesi üç kritik isim dinlendi
Hafta sonu Antalyaspor karşısında Edin Visca, Mahmut Tekdemir ve Danijel Aleksic cezaları nedeniyle forma giyemedi. Başakşehir buna rağmen 2-0 kazanmasını bildi. Bu üç kritik isim hafta içi fikstürünün oynanacağı maçlar öncesi dinlenmiş oldu.


7- Geniş kadro avantajı!
Başakşehir’in rakiplerine göre avantajlarından bir tanesi de geniş kadrosu. Okan Buruk’un elinde oyuna sonradan sokup skoru değiştirebilecek Robinho, Gulbrandsen, Elia gibi hücum silahları mevcut. Oyunu tutmak isterse Gökhan İnler, Mehmet Topal gibi tecrübeli defansif orta sahalar var. Berkay Özcan gibi iki yönlü bir orta saha da oyuna sonradan girip fark yaratabilir.


8- Gümüşdağ sessizliğini korudu!
Trabzon Barosu’nun Başakşehir Başkanı Göksel Gümüşdağ ve bazı TFF yöneticileri hakkında yaptığı suç duyurusu gündeme bomba gibi düşmüştü. Gümüşdağ, TFF’de paralel yapılanma kurulup Başakşehir’in şampiyon yapılmaya çalışıldığı iddiası karşısında sessizliğini korudu. Böylelikle takımın konsantrasyonunun kaybolmasına izin vermedi ve futbolcular bu iddialardan etkilenmedi. Trabzonspor, Galatasaray ve Sivasspor’da ise başkan, yönetici ve teknik direktörler sürekli saha dışı olayları gündeme getirip takımlarının konsantrasyonlarını bozdular.
2014 yılında kurulan Başakşehir Futbol Kulübü saydığım tüm bu faktörlerle birlikte tarihindeki ilk şampiyonluğuna çok yakın. Ama henüz her şey bitmiş değil. Galatasaray deplasmanından üç puan çıkaran Trabzonspor rakibini iki puan geriden takibini sürdürüyor. Son haftalar kıran kırana maçlara sahne olacak. Ama şu bir gerçek: 2010'dan sonra ilk kez şampiyonluk ipini üç büyüklerden biri göğüsleyemeyecek.

9- Okan Buruk faktörü

Abdullah Avcı ile sezonun son haftalarına kadar iddiasını sürdüren Başakşehir, bir türlü ipi göğüsleyememişti. Kariyerinde hiç kupası olmayan Avcı'nın "loser" (kaybeden) imajı eleştiri konusu olmuştu. Okan Buruk ise 2017-18 sezonunda Akhisarspor'la Türkiye Kupası şampiyonluğu yaşadı. 46 yaşındaki teknik adam ayrıca futbolculuk döneminde de 7 kez ligi kazandı. Yani buraları çok iyi biliyor. Bu iki yönden Avcı'nın önünde.