‘Basın değil ‘yargı’ kendini kanıtlamalı’

‘Basın değil ‘yargı’ kendini kanıtlamalı’
Gazetecilerle ilgili davalarda mahkemelerde olup bitenlerin meslektaşlarının kuyusunu kazmaya hazır gazetecilerden öğrenildiğini söyleyen Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, yargıdaki problemlere...

Gazetecilerle ilgili davalarda mahkemelerde olup bitenlerin meslektaşlarının kuyusunu kazmaya hazır gazetecilerden öğrenildiğini söyleyen Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, yargıdaki problemlere dikkat çekti. Önderoğlu, “Kendini kanıtlaması gereken medya değil, adaletin de kendini kanıtlaması gerekir” dedi.

Radyo Karakutu’da yayınlanan Bidebunuizle programında Yavuz Oğhan’a konuşan Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye temsilcisi Erol Önderoğlu, gazeteciler Müyesser Yıldız ve İsmail Dükel’in “casusluk” suçlamasıyla gözaltına alınmasına tepki gösterdi.
“Değişmeyen bir şey var. Oda yasalarda bazı düzenlemeler bize güvence katıyormuş gibi dururken, aslında yaptığımız mesleği iğdiş etmek üzerine kurulu olduğunu gösteriyor” diye konuşan Önderoğlu, gözaltı kararlarının vahim olduğunun altını çizdi.
Adalet Bakanlığı’nın uzun yıllardır sorunlara gözünü kapattığını belirten Önderoğlu, “Adalet Bakanı Gül’ün açıklamasına bakarsak her zaman revaçta olan cümleyi kuruyor. ‘Yargı bağımsızdır, Adalet Bakanlığı olarak elimizden bir şey gelmiyor’ diyor. Uzun yıllardır bu pasif duruşun, sorunlara göz kapayan duruşun nelere mal olduğuna hepimiz tanığız” şeklinde konuştu.
Soruşturmanın detaylarının avukatlar ve gözaltına alınan gazeteciler öğrenmeden Sabah gazetesinde yer almasını eleştiren Önderoğlu, “Şu anki soruşturmayı bizler daha çok Sabah gazetesinden öğreniyoruz. Türkiye’de maalesef mahkemelerde olup bitenleri bir basın toplantısıyla, bir basın metniyleherkese paylaşmak varken, her zaman dost bilinen meslektaşlarımız yoluyla, meslektaşlarının kuyusunu kazmaya hazır olan kesimle paylaşması asıl niyeti de gösteriyor” dedi.
Önderoğlu, “Biz bunu onyıllardır Türkiye’ de yaşıyoruz. İki yıl sonra bir şartlı af çıkacak. Mahkum olacaklar, AYM kararı verecek. Biz adaletin bizimle ilgili işlemlerin başladğı gün bütün şeffaflığıyla işlemesini beklemeliyiz. Gerçeğinde ilk günlerden ortaya konmasını, neyle yüzleşiyorsak bilmek hakkımız. Biz şu anda sabırlı olalım dersek birkaç ay sonra Yıldız’ın dosyasına daha sonra eklenmiş şeylerle karşılabiliriz” ifadelerini kullandı. Önderoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kendini kanıtlaması gereken medya özgürlüğü mücadelesi veren sektör değil, artık adaletin de kendini bir an önce ortaya koyması ve kanıtlaması gerekir. Adalet Bakanı’nın da yeni bir parti kurup ondan sonra demokrasi mesajları vermeden önce bugün harekete geçmesini bekiyoruz.”