Basının gözünden Türkiye ve dünya

Basının gözünden Türkiye ve dünya
Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nin 38 yıldır düzenlediği “Yılın Basın Fotoğrafları Yarışması” sonuçları açıklandı. 2023 yılında, Yılın Basın Fotoğrafı ödülü, Uğur Yıldırım’ın çektiği Rusya ve Ukrayna...

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nin 38 yıldır düzenlediği “Yılın Basın Fotoğrafları Yarışması” sonuçları açıklandı. 2023 yılında, Yılın Basın Fotoğrafı ödülü, Uğur Yıldırım’ın çektiği Rusya ve Ukrayna arasında geçen savaşta başkent Kiev’de halkın yakaladığı Rus casusun fotoğrafına verildi.

Yaklaşık 4 binin üzerinde fotoğrafın yarıştığı sürecin sonunda 6 kategoride 23 fotoğraf ve 6 fotoğraf serisi ödül aldı. Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nin uluslararası sergilerle dünya başkentlerine taşıdığı Türkiye Güzellikleri Fotoğraf Ödülleri’nin yanı sıra bu yıl drone fotoğrafları Gökyüzünden Türkiye Güzellikleri kategorisi ile ayrıca değerlendirildi.



Rusya ve Ukrayna arasında geçen savaşta 53 gazeteci hayatını kaybetti. Türkiye basını da savaş sürecini yakından takip ediyor. Yılın Basın Fotoğrafı da savaşta çekilen fotoğraflar arasından seçildi. Milliyet Gazetesi’nden Uğur Yıldırım’ın çektiği, başkent Kiev sokaklarında halkın yakaladığı Rus casusun fotoğrafı Yılın Basın Fotoğrafı ödülünü kazandı. Yıldırım, Günlük Yaşam Kategorisi’nde birincilik ve ikincilik, Yılın Foto Röportajı kategorisinde birincilik ve Yılın Doğa ve Çevre Kategorisi’nde üçüncülük ödülü de aldı.



Yılın Haber Fotoğrafı Ödülü ise Hürriyet Gazetesi’nden Murat Şaka’nın Ukrayna’da çektiği, 2 çocuğu ile kaçarken ve yakınlarına düşen bomba ile hayatını kaybeden annenin fotoğrafına verildi. Yılın Doğa ve Çevre Kategorisi’nde, yağmur nedeniyle rengi değişen İstanbul Boğazı fotoğrafı ile İhlas Haber Ajansı’ndan İsmail Coşkun birincilik ödülünü aldı. Yılın Portre Fotoğrafı kategorisinde “Kemal Dayı” portresi ile Mehmet Arslan birinci olurken, Spor Toto Yılın Spor Fotoğrafı Kategorisinde Yağız Karahan’ın Shell Helix 2022 Türkiye Ralli Şampiyonası’nda çektiği fotoğraf ödüle layık görüldü. AB Çevre Özel Ödülü Tuz Gölü’nde kuraklığı anlatan karesiyle Anadolu Ajansı’ndan Seyit Konyalı’ya verildi.



Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD ASAM) Özel Ödülü ise Kiev’den kaçan halkın fotoğraflarından oluşan Hürriyet Foto Muhabiri Murat Şaka’nın serisine verildi. Şaka, Ukrayna’da babaanne ve torununun çiçekleri ile birlikte tren garında çektiği umudu yansıtan fotoğrafla Kızılay Özel Ödülü’nü kazandı. Spor Toto Özel Ödülü ise bu yıl Konya’da düzenlenen İslami Dayanışma Oyunları’ndan yüzücüler serisiyle Hürriyet Foto Muhabiri Selahattin Sönmez’in oldu.

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nin Yılın Basın Fotoğrafları yarışmasının yanı sıra usta isim Ara Güler’in adını yaşatmak için öğrenciler arasında düzenlediği “Ara Güler Özendirme Ödülü” ise bu yıl beşinci kez verildi. Ara Güler Özendirme Ödülü, Muş Alparslan Üniversitesi’nden Kahraman Kaya’nın fotoğrafına verildi.
Türkiye Foto Muhabirleri Derneği her yıl bir usta isme Yaşam Boyu Onur Ödülü veriyor. Dernek, bu yıl Yaşam Boyu Onur Ödülü’nü Coşkun Aral’a verdi.