Başkan kendini tek yetkili yaptı meclis direniyor

Son Güncellenme Tarihi: Temmuz 27, 2021 / 10:00

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, “Ülkenin içinde bulunduğu olağanüstü koşullar nedeniyle” meclisin tüm yetkilerini dondurduğunu, milletvekillerinin dokunulmazlığını askıya aldığını, mevcut Başbakan Hişam el-Meşişi’yi görevden aldığını ve kendi atayacağı bir başbakanla yürütmeyi devralacağını açıkladı. Cumhurbaşkanının kararına karşı Meclis direnirken ülkede 1 ay sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
Tunus Cumhurbaşkanlığının yayınladığı videoda, ülkedeki askeri komuta kademesinin ve güvenlik yetkililerinin katıldığı bir toplantı sonrasında konuşan Said, “Tunus’un içinde bulunduğu yağma, yangın ve durum karşısında ülkeyi kurtarmak için olağanüstü önlemler alması gerektiğini” belirterek isim vermediği bazı grupların belirli bölgelerde iç savaş çıkarmak için para topladığını öne sürdü.
Said, birkaç ay önce almaları gereken bu kararları Meclis Başkanı ve Başbakan Hişam el-Meşişi ile yaptığı istişareler sonrasında aldığını ifade etti.
HEM YÜRÜTMENİN
BAŞI HEM BAŞSAVCI
Said, genelgeler biçiminde gerekli kararların duyurulmaya devam G üzere bu kararların kaçınılmaz olduğunu savunan Said, yolsuzluk dosyalarını ortaya çıkarma gerekçesiyle başsavcılık görevini de üstlendiğini belirtti.
BAŞBAKAN GÖREVİ DEVRETMEYE HAZIR
Görevden alınan Başbakan Hişam el-Meşişi, görevi Said tarafından atanacak kişiye devretmeye hazır olduğunu belirtti. “Hiçbir şekilde yıkıcı bir unsur olamam” diye kaydeden Meşişi, devlette herhangi bir görev veya sorumluluk almayacağını dile getirdi.
GANNUŞİ’DEN BARIŞÇIL MÜCADELE ÇAĞRISI
El Cezire televizyonuna değerlendirmede bulunan Tunus Meclisindeki en büyük partinin lideri Gannuşi, “Cumhurbaşkanının yasal bir dayanağı olmayan kararları, bir darbedir, anayasayla yorumlamak yanlıştır. Halkı demokrasiyi yeniden tesis etmek için barışçıl mücadeleye çağırıyoruz” dedi.
Cumhurbaşkanı Said’in kendisini arayarak anayasa çerçevesinde bazı kararlar alacağını paylaştığını ancak bunların içeriğine vakıf olmadığını belirten Gannuşi, söz konusu kararların geçersiz olduğunu ve Meclisin anayasal çerçevede çalışmalarına devam edeceğini belirtti.
Tunus’ta Nahda Hareketi yöneticilerinden Riyad Şuaybi de devlet kurumlarına, Cumhurbaşkanı Kays Said’in aldığı kararları uygulamama çağrısında bulundu.
SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI
İLAN EDİLDİ
Tunus’ta dünden itibaren 1 ay süre ile yerel saatle 19.00’dan 06.00’ya kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Yasağın Covid-19 salgını ile mücadele kapsamında ilan edildiği belirtildi. Yasaktan zorunlu şehirlerarası yolculuk yapan, temel ihtiyaçlarını karşılayan ve acil sağlık nedenleri olan vatandaşların muaf olduğu aktarıldı. Yayınlanan kararname ile üçten fazla kişinin bir araya gelmesi de yasaklandı.

Türkiye’den “demokratik meşruiyet” çağrısı

Dışişleri Bakanlığı, olaylardan endişe duyulduğu açıklamasını yaptı ve Tunus anayasasının hükümleri çerçevesinde demokratik meşruiyetin en kısa sürede yeniden tesis edilmesi temennisinde bulundu.
Açıklamada, “Demokrasi yolunda bugüne kadar pek çok merhaleyi başarıyla aşan Tunus halkının, bu sınamanın da üstesinden geleceğine şüphe duymuyoruz. Türkiye, güçlü tarihi bağları bulunan Tunus’un ve kardeş Tunus halkının yanında yer almaya devam edecektir” denildi.

ABD, “temkinli” endişeli

Beyaz Saray sözcüsü Jen Psaki, basın toplantısında, “Tunus’taki gelişmelerden dolayı endişeliyiz” dedi.
Psaki, “Durum hakkında daha fazla bilgi edinmek, sükuneti teşvik etmek ve Tunus’un demokratik ilkeler doğrultusunda ilerleme çabalarını desteklemek için hem Beyaz Saray’dan hem de ABD Dışişleri Bakanlığından üst düzeyde Tunuslu liderlerle temas halindeyiz” ifadesini kullandı.
Ülkede yaşananlar hakkında Beyaz Saray’ın darbe olup olmadığı konusunda henüz bir tespitte bulunmadığını belirten Psaki, karar vermeden önce Dışişleri Bakanlığının hukuki inceleme yapmasının beklendiğini kaydetti.

Davutoğlu heyet gönderilmesini istedi

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Tunus’ta ‘darbe girişimi’ yaşandığını belirterek Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve tüm siyasi partilere, TBMM’nin “acilen” Tunus Meclisi’ne ve tutuklu milletvekillerine destek açıklamasında bulunması gerektiğini söyledi.
Davutoğlu, Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “Sn. Cumhurbaşkanına çağrıda bulunuyorum: TBMM acilen Tunus Meclisine ve tutuklu milletvekillerine destek açıklamasında bulunmalı ve demokrasi dışı bu tutumu kınamalıdır. Taraflarla görüşerek gerilimi düşürmek üzere Tunus’a hemen bugün bir heyet gönderilmeli” dedi.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top