Başkan olunca başka oldu

Başkan olunca başka oldu
Politika faizini yüzde 19’a kadar yükselten Naci Ağbal’ın görevden alınmasının ardından, Merkez Bankası’nın yeni başkanı Şahap Kavcıoğlu başkanlığında toplanan ilk Para Politikası Kurulu toplantısında, politika faizinin...

Politika faizini yüzde 19’a kadar yükselten Naci Ağbal’ın görevden alınmasının ardından, Merkez Bankası’nın yeni başkanı Şahap Kavcıoğlu başkanlığında toplanan ilk Para Politikası Kurulu toplantısında, politika faizinin yüzde 19 seviyesinde tutulmasına karar verildi. Kavcıoğlu, Merkez Bankası görevinden önce Yeni Şafak Gazetesi’nde, “Yüksek faiz düşük kur politikasından kaybeden hep ülkemiz oldu” ifadelerini kaleme almıştı.
Toplantının ardından yapılan açıklamayla, Ağbal’ın başkanlık yaptığı son toplantıda yapılan açıklama arasındaki farklar dikkati çekti. Buna göre bir önceki açıklamada yer alan, “Gerekirse ilave sıkılaştırma yapılacağı ve sıkı duruşun uzun müddet korunacağı” ifadesi kaldırıldı. Bunun yerine, “Politika faizi, enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturulmaya devam edilecektir” ifadeleri kullanıldı.

‘Fren boşalmış, yokuş aşağı gidiyoruz’

Eski Merkez Bankası Başkan Yardımcısı İbrahim Turhan, faiz kararını ve açıklamada yapılan değişikliği ‘bidebunuizle’ yayınında değerlendirdi. Turhan, “Ortam giderek, sürreal sanat eserine dönüyor. Faizin sabit tutulması, tabii ki kötünün iyisi. Faizlerin indirilebileceği endişesi vardı. Piyasada oluşan tepkilerin sebebi de buydu. Faizi sabit tutarak, para politikasını gevşetmiş oldunuz” dedi.
“İlave sıkılaştırma yapılacaktır” tutumundan vazgeçilmesi için de Turhan, “Gerekirse yaparım, demenin bir zararı yoktur. Merkez Bankası şunu diyor; Tamam benden önce birileri bir şeyler yapmış. Birdenbire geri almanın maliyetli ve riskli olacağının farkındayım. Ama bundan sonra hep yokuş aşağı gideceğiz. Yokuş aşağı gidilecekse ayağınızın frende olması lazım. Ama fren sistemi yok. Freni boşalmış bir arabada yokuş aşağı gidiyoruz diye endişe eriyorum” ifadelerini kullandı.

‘İndirim beklentisi’ oluştu

Açıklama metnindeki fark, piyasalarda “faiz indirimine kapı aralandığı” yorumlarını beraberinde getirdi. Prof. Dr. Selva Demiralp, “Para politikası duruşunda bir değişiklik olmayacaksa başkan neden değişsin? Bugünkü metin, daha gevşek bir duruşa geçildiğinin ilk sinyalini veriyor” dedi.
‘Sigortayı yakmaya eş değer’
Merkez Bankası eski başekonomisti Hakan Kara, karar metnindeki bu değişikliği, “Enflasyon risklerinin devam ettiği bir dönemde bu ifadenin çıkması ne kadar iyi bir fikir, tartışılır. Önümüzdeki dönemde ortaya çıkabilecek ilave risklere karşı, koruma kalkanınızı zayıflatıyor. Maliyeti sıfır olan bir kasko sigortasını yakmaya eş değer” sözleri ile değerlendirdi.
‘Daha güvercin bir duruş’
Kara, “sıkı para politikasının uzun müddet korunacağı” ifadesinin çıkarılmasını ise “daha güvercin bir duruşa geçildiğini gösteren bir başka değişiklik” olarak niteledi. Kara, “Özetle bugünkü iletişim metni önümüzdeki aylar için piyasayı faiz indirimine hazırlayan bir metin niteliğinde olmuş” ifadelerini kullandı.