Başkanlık dönemimdeki en zor kararı vereceğim

Başkanlık dönemimdeki  en zor kararı vereceğim
ABD Başkanı Donald Trump, “Başkanlığım boyunca vereceğim en önemli karar diye nitelendirdiği “ekonomiyi açma” konusunda hazırlık yapıyor. Bu karar için bazı şehirler hazır olsa da ABD’de hali hazırda günlük ölümler...

ABD Başkanı Donald Trump, “Başkanlığım boyunca vereceğim en önemli karar diye nitelendirdiği “ekonomiyi açma” konusunda hazırlık yapıyor. Bu karar için bazı şehirler hazır olsa da ABD’de hali hazırda günlük ölümler 2 bini aşmış durumda.

ABD Başkanı Donald Trump, ekonominin yeniden açılıp açılmaması konusunda karar vereceğini bu-nun da bugüne kadarki başkanlık döneminde vereceği en önemli karar olacağını söyledi. Trump,  alacağı bu önemli karar öncesinde iş dünyası liderleri, sağlık profesyonelleri ve valileri dinleyeceğini söyledi. Beyaz Saray’da Cuma günü gerçekleştirilen basın toplantısında “Tartışmasız olarak vermek zorunda olduğum en zor karar.” diyen Trump, ekonominin yeniden açılması konusunda Salı günü “Çok çok iyi doktorlardan ve iş insanlarından” oluşan bir danışman konseyi açıklayacağını söyledi. Üst düzey sağlık yetkilileri sosyal mesafe önlemlerinin bu ayın sonunda büyük ölçüde gevşetme beklen-tisinin düşük olduğunu dile getirmişti. Koronavirüs enfeksiyonları ve ölümler bazı ABD şehirlerinde belirli bir banda otursa bile diğer şehirler salgın sürecinin henüz başında.

ACELE KARAR OLUR MU

ABD Başkanı daha az etkilenen bölgelerde ekonomiyi olumsuz etkileyen sosyal mesafe tedbirlerinin azaltılması konusunda aceleci davrandiği de söyleniyor. Veriler, sosyal mesafe çabalarının salgın üze-rinde etkili olduğunu işaret ediyor. Bazı modellere göre can kayıplarını yarıya indiriyor. Konunun ağırlık kazanmasıyla birlikte dikkatler ekonominin yeniden açılması planlaması yapacak Beyaz Saray’a döndü. Ancak üst düzey yetkililer Trump’ın deyişiyle “tünelin sonunda ışığın” göründüğünden daha uzak olabileceği konusunda sık sık uyarıda bulunuyor. ABD Kamu Sağlığı Dairesi Başkanı Jerome Adams, Cuma günkü açıklamasında, salgının görece daha düşük olduğu bazı bölgelerde ekonominin ay sonunda yeniden açılabileceğini, ancak bu durumun ülkenin çoğu kısmı için geçerli olmadığı uyarı-sında bulundu.