Başkentin tarihi için 8 yerde kazı yapılıyor

Başkentin tarihi için 8 yerde kazı yapılıyor
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün izni ve denetimiyle başkentte Külhöyük, Gavur Kale’deki Hitit Kaya Kabartmaları, Hacıtuğrul Höyük, Gordion Antik Kenti, Antik Roma Tiyatrosu’nun...

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün izni ve denetimiyle başkentte Külhöyük, Gavur Kale’deki Hitit Kaya Kabartmaları, Hacıtuğrul Höyük, Gordion Antik Kenti, Antik Roma Tiyatrosu’nun da aralarında bulunduğu 8 kazı çalışması devam ediyor.

Gölbaşı ilçesindeki Külhöyük kazıları, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih, Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Derya Yılmaz başkanlığındaki kazı heyetiyle yürütülüyor.

Bir Hitit kenti olan ancak yaşam günümüzden 5 bin yıl kadar önce Hattiler zamanında başlayan Külhöyük, Ankara’dan güneye Mezopotamya ve Suriye’ye ulaşan Kilikya Kapıları’na uzanan yol ağı üzerindeki bir yerleşim yeri olma özelliği taşıyor.

Haymana’da yer alan, kayalara işlenen büyük kabartmalarıyla dikkati çeken, ilk kazıları Atatürk’ün talimatıyla 1930’da Von der Osten tarafından yapılan Gavur Kale’de de yeni bir planlamayla çalışılıyor.

Hitit Kaya Kabartmaları, 60 metre yüksekliğe ulaşan doğal bir tepenin zirvesindeki dik kayalık yüzeye oyulan, insan boyutundan büyük 2 erkek tanrı figürü ile tahtta oturan bir tanrıçadan oluşuyor.

Polatlı’daki, Friglerin başkenti Gordion’a 22 kilometre uzaklıkta yer alan, milattan önce 6-7. yüzyılla tarihlenen bir başka Frig yerleşim yeri Hacıtuğrul Höyük’te de bu sezon kazı çalışmaları yapılıyor. Kazılar yaklaşık 40 yıl sonra yeniden başlatıldı.

Gordion Antik Kenti’nde de Pensilvanya Üniversitesi Müzesi’nden Prof. Dr. C. Brian Rose kazı başkanlığındaki ekiple çalışmalar devam ediyor. Yakın zamanda alanda Gordion ismine ilk kez rastlanan Frigce bir yazıt bulundu.

Ankara Kalesi’nin Bent Deresi’ne bakan yamacında yer alan, millattan sonra 1-2. yüzyılda yapıldığı düşünülen ve 1982’de bir temel kazısı sırasında keşfedilen Antik Roma Tiyatrosu’ndeki kazı ve restorasyon çalışmaları da Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürlüğü ile Ankara Büyükşehir Belediyesinin iş birliğinde sürdürülüyor.

Ulus’ta yer alan, yakın zamanda restore edilen ve çevre düzenlemesi tamamlanan Antik Roma Hamamı Açık Hava Müzesi ve Ören Yeri’nde kazı çalışmaları da bir yandan devam ediyor.

Evren ilçesinin Cebirli Mahallesi’nde Miyosen dönemi zengin bir fosil lokalitesinde çalışma yürütülüyor.

Kahramankazan’daki Delikayıncaktepe mevkiinde yapılan kazılarda, Paleolitikten (kaba taş devri) başlayan insanlık tarihini, çok daha eskiye götürerek insanlığın doğuşundan önceki zamanı aydınlatmak amaçlanıyor.