Barışcan İğrek

Barışcan İğrek

Basketbol Süper Ligi’nde heyecanı ve rekabeti artırmak gerekiyor

Tarihinde ilk kez Euroleague şampiyonu olarak, basketbolda Avrupa’nın kulüpler bazındaki en önemli kupasını müzesine götüren Anadolu Efes, ING Basketbol Süper Ligi 2020-2021 sezonu play-off final serisinde, Fenerbahçe Beko’yu “ezici” bir üstünlükle saf dışı bırakarak şampiyon oldu.
Normal sezonda sadece bir maç kaybeden (Afyon deplasmanı), Play Off’larda da Gaziantep Basketbol, Beşiktaş Icrypex ve Fenerbahçe Beko’ya geçit vermeyen Anadolu Efes, üst üste ikinci kez şampiyon olmayı başardı.
Gerçekten, ING Basketbol Süper Ligi’nin kalitesinin çok üzerinde bir oyuncu grubuna, makine gibi işleyen bir sisteme ve her şeyden önemlisi, takımına her yönden %100 hakim olan bir koça sahip Anadolu Efes. Bana göre Ergin Ataman, Türk basketbol tarihine altın harflerle yazılması gereken koçlardan biridir.
Bir basketbol takımı için, oyun kurucu bölgesi büyük önem taşır. Vasilije Micic, Anadolu Efes’in oyun kurucu bölgesine layık bir oyuncu. Maestro görevi görüyor ve mesafe tanımaksızın attığı üçlüklerle takımına hayat veriyor. İddia edildiği gibi, yaz döneminde NBA’in yolunu tutarsa benim için sürpriz olmaz.
Rodrigue Beaubois, Shane Larkin, Krunoslav Simon ve James Anderson, takımın kısa rotasyonunu oluşturan diğer yabancı isimler. Spor basınının büyük bir bölümü, daha fazla göze battığı için  Shane Larkin ismini ön plana çıkarıyor ama bana göre Rodrigue Beaubois çok daha faydalı bir oyuncu. Şut stili, üçlük yüzdesi ve devamlılığı muazzam.
Chris Singleton, Adrien Moerman, Tolga Geçim ve Yiğitcan Saybir, 4 numara bölgesinde görev yapıyor. Adrien Moerman üçlük atışlarıyla, Chris Singleton ise üçlük atışlarının yanı sıra boyalı alan içindeki orta mesafe şutları ile tanınan oyuncular. Tolga Geçim ve Yiğitcan Saybir, bu iki oyuncuya oranla daha az süre alıyor ama, aldıkları süre boyunca takımlarına ellerinden gelen katkıyı sağlıyorlar.
Bryant Dunston, Tibor Pleiss ve Sertaç Şanlı, 5 numara bölgesini oluşturan oyuncular. Sezonun sonuna doğru, bu bölge için Sertaç Şanlı ismi öne çıksa da, Bryant Dunston da, atletik yapısı ve mücadeleci kimliğiyle son derece önemli bir oyuncu.  Tibor Pleiss da, görev aldığı dakikalarda orta mesafe şutları ve serbest atışları ile takımına gereken katkıyı sağlıyorlar.
Kaptan Doğuş Balbay, Buğrahan Tuncer ve genç oyuncu Ertan Gazi de, takımın yerli rotasyonunu oluşturan diğer isimler. Doğuş Balbay atletik yapısı, Buğrahan Tuncer de kritik dakikalarda attığı üçlüklerle takımlarına katkı sağlıyorlar.
Anadolu Efes’i, iki kulvarda gösterdiği performans ve elde ettiği başarıdan dolayı gönülden tebrik ediyorum.
Gerek sezon başı,gerekse sezon devam ederken, sosyal medya hesaplarımdan yaptığım yorumlarda, Anadolu Efes’in iki kulvarda da favorim olduğunu net bir şekilde ifade etmiştim
Zira, görünen köy kılavuz istemez. Oyuncu kalitesi anlamında, Anadolu Efes ile Basketbol Süper Ligi’nde mücadele eden diğer takımlar arasındaki makas, her geçen sezon daha da açılıyor.
Çok net görüldü ki, bütçe olarak kendilerine en yakın ekip olan Fenerbahçe Beko bile, Anadolu Efes’i Play Off final serisinde zorlayamadı. Deyim yerindeyse, elini kolunu sallaya sallaya şampiyon oldu Anadolu Efes.
Anadolu Efes adına her şey güzel ama, Türk basketbolunun geleceği adına Basketbol Süper Ligi’ndeki rekabet gücünü artırmak gerekiyor. Tabii, bunu sağlayacak olan mercii de Anadolu Efes değil. Adamlara “Yatırım yapma” diyemezler herhalde.
Bu noktada, Türkiye Basketbol Federasyonu’na büyük görev düşüyor. Yürürlüğe koyacakları “yeni” ve “etkili” kriterlerle-desteklerle ligimizdeki rekabet gücünü ve heyecanı artırabilirler. Unutulmasın ki, basketbol severler rekabet seviyesi yüksek bir lig seyretmek ister.
Her sezon başında şampiyonu belli bir ligi kimse seyretmek ve oynamak istemez.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Barışcan İğrek Arşivi