Barışcan İğrek

Barışcan İğrek

Basketbolda rekabet artmalı

ING Basketbol Süper Ligi'nde 2021-2022 sezonu start aldı. Yeni sezonun ilk iki haftasında oynanan karşılaşmaların bazıları heyecan katsayısı yüksek bir havada oynanırken, bazı maçlar ise son derece düşük bir tempoda oynandı.
Takımların kadro kalitelerine, zayıf ve güçlü yönlerine geçmeden önce, Türk basketbolunu yakından ilgilendiren çok önemli bir soruna değinmek istiyorum.
Ekim ayı içerisinde düzenlenmesi beklenen bir Türkiye Basketbol Federasyonu olağan genel kurulu var. Mevcut Başkan Hidayet Türkoğlu'nun ardından, eski başkanlardan Harun Erdenay ve Türk basketbolunun en iyi isimlerinden biri olan Erman Kunter de şu ana kadar başkan adaylığını açıklayan isimler arasında yer alıyor.
Muhakkak ki, her bir başkan adayının kafalarında tasarladıkları projeler mevcuttur. Bana göre, göreve gelecek başkanın ilk icraatlerinden biri, ING Basketbol Süper Ligi'ndeki rekabet gücünü artıracak bir düzenlemeye gitmek olmalıdır.
Her sene, şampiyonluk yolunda Anadolu Efes ve Fenerbahçe Beko'nun (ayrılan bütçe ve kadro kalitesi olarak) çok ağır bastığı bir sezon yaşanıyor. Rekabet gücünün bu kadar düşük olduğu bir lige kimse ilgi göstermez. Seyirci maçlara ilgi göstermez, sponsorlar kaçar. Karşılaşmaları yayınlayacak kuruluş bile, tıpkı bu sezon başı olduğu gibi son anda belli olur.
Parkeye dönecek olursak…Geçtiğimiz sezon Euroleague ve Süper Lig'de şampiyon olarak büyük bir başarıya imza atan Anadolu Efes, şampiyon kadrosunu büyük ölçüde muhafaza etti. Şampiyon kadronun önemli parçalarından biri olan Sertaç Şanlı'yı Barcelona'ya gönderen Lacivert beyazlılar, tecrübeli ismin yerini Sırp basketbolcu Filip Petrusev ile doldurdu. Sezon başı olması nedeniyle, geçen sezonki fiziksel dayanıklılığı yüksek olan Anadolu Efes’i henüz izleyemesek de, ilerleyen haftalarda form tutacaklarına dair şüphem yok. Tıpkı geçtiğimiz sezon olduğu gibi, 2021-2022 sezonunda da şampiyonluk favorim uzak ara Anadolu Efes'tir.
Ligimizin bir diğer ağır şampiyonluk favorisi Fenerbahçe Beko ise geçtiğimiz sezonun aksine çok daha iddialı bir kadro ile yeni sezona "merhaba" dedi.
Guard bölgesine Pierria Henry, forvet bölgesine Marial Shayok, uzun forvet bölgesine Achille Polonara ve pivot bölgesine Devin Booker gibi kaliteli yabancılar dahil edildi.
Ayrıca İsmet Akpınar, Şehmus Hazer ve Metecan Birsen gibi kalbur üstü yerli transferler de gerçekleşti.
Fenerbahçe Beko'nun yeni sezon kadro yapılanmasını çok beğeniyorum ama oluşturulan bu yeni kadro, hazır ve oturmuş Anadolu Efes kadrosunu ekarte edip şampiyon olabilir mi? Orası tam bir muamma! Anadolu Efes ve Fenerbahçe Beko'nun ardından, bu iki ekibimizi en fazla zorlayacak kadro potansiyeline sahip ekip olarak Pınar Karşıyaka'yı görüyorum. James Blackmon , Michael Roll, Akil Anthony Mitchell ve Bonzie Alexander Colson gibi çok kaliteli yabancı isimleri kadroya kattılar.
Ayrıca; Üçlük potansiyeli çok yüksek olan guard oyuncusu Can Korkmaz, gelecek vadeden uzun forvet Berkan Durmaz ve atletik özelliklere sahip olan forvet Burak Can Yıldızlı gibi potansiyelli yerli oyuncuları transfer ettiler.
Etkili bir kadro oluşturan Pınar Karşıyaka'nın, Fenerbahçe Beko ya da Anadolu Efes'in form durumlarına göre en azından final oynama ihtimali olabilir.
Bu üç takımın dışında; Galatasaray NEF, Beşiktaş Icrypex, Türk Telekom, Tofaş ve Bahçeşehir Koleji'nin de mevcut kadrolarını göz önünde bulundurduğumuzda, sezon sonu play off sıralamasında olacaklarını düşünüyorum. Bütün takımlarımıza sağlıklı, sakatlıksız, kavgasız, gürültüsüz bir sezon diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Barışcan İğrek Arşivi