Başörtüsü teklifi Meclis’te

Başörtüsü teklifi Meclis’te
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarından sonra CHP’nin başörtüsü serbestliği ile ilgili TBMM’ye bir kanun teklifi vermesinin ardından tepkiler sürüyor.TBMM’deki grup toplantısında...

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarından sonra CHP’nin başörtüsü serbestliği ile ilgili TBMM’ye bir kanun teklifi vermesinin ardından tepkiler sürüyor.

TBMM’deki grup toplantısında konuşan Kılıçdaroğlu, “Kadınların inançlarını istismar ettiğiniz yeter” dedi ve grup toplantısının ardından kanun teklifini Meclis’e sunacaklarını söyledi.

Daha sonra, kamuda başörtüsü serbestliğini içeren yasa teklifi, parti tarafından TBMM Başkanlığı’na sunuldu.

YASA TEKLİFİ 3 MADDEDEN OLUŞUYOR
Kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen ve kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile üst kuruluşlarına bağlı olarak bir mesleği icra eden kadınlar, yürüttükleri mesleğin icrası kapsamında giyilmesi gerekli cübbe, önlük, üniforma vb. dışında kıyafet giymek ya da giymemek gibi temel hak ve özgürlükleri ihlal edecek biçimde herhangi bir zorlamaya tabi tutulamaz.

Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

Kılıçdaroğlu, başörtüsüne kanuni güvence teklifini dile getirdiği video paylaşımı sonrasında dün yaptığı ilk konuşmada da “Bedeli ne olacaksa olsun yaraları kapatmaya and içtim” dedi:

“Kadınların inançlarını istismar ettiğiniz yeter. Göreceğiz kim samimi kim değil. Bu çağ dışı tartışma artık bitsin.”


AK PARTİ EL YÜKSELTTİ, MHP ‘İSTİSMAR’ DEDİ
Kılıçdaroğlu’nun pazartesi akşamı yaptığı “kadınların giyim kuşamını, siyasetin tekelinden çıkartmak” için kanun teklifi vereceklerini açıklamasına AK Parti ve MHP’den tepki geldi.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, “Hak ve özgürlükler mücadelesinin öncü siyasi hareketi biziz.” diyerek Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bugün yapacağı grup konuşmasında özgürlükler konusunda yeni bir aşamayı açıklayacağını duyurdu. Çelik, “Cumhurbaşkanımızın açıklamaları, hak ve özgürlükler mücadelemizin tarihine atılmış çok güçlü bir imza olacaktır.” dedi.

CHP Sözcüsü Faik Öztrak ise “Bu dakikadan sonra, metal yorgunu kadrolarınızın millet için atabileceği tek hayırlı adım, çarşamba randevunuzda ‘hemen seçim’ kararı almanızdır.” yanıtını verdi.

MHP lideri Devlet Bahçeli de dünkü grup toplantısında “Yeni bir teklif getirilmesi istismardır” dedi ve “Helalleşme kisvesi altında başörtüsünü istismar etmenin bir manası yoktur. Kılıçdaroğlu eğer başörtüsü meselesine bu kadar hassasiyet gösteriyorsa milletvekillerinden başlasın başörtüsüne” ifadelerini kullandı.

MUHALEFETTEN DESTEK
Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu Kılıçdaroğlu’nun çağrısına destek veren ilk lider oldu. Davutoğlu Meclis’e teklifi destekleme çağrısı yaptı.

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal ise “AKP Genel Başkanı istiyor ki CHP başörtüsüne itiraz etsin ki seçimlerde kendisi suistimal edebilsin. Sayın Kılıçdaroğlu, bu teklifi ile şimdi AKP’nin elinden bu argümanı aldı” açıklamasını yaptı.

Kılıçdaroğlu’nun başörtüsü teklifine destek veren bir diğer parti de HDP oldu. HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, CHP’nin hazırladığı başörtüsü teklifinin karşısında olmayacaklarını söyleyerek “Kılıçdaroğlu’nun başörtüsü yaklaşımını da partimizin çalışmalarının bir yansıması olduğunu düşünüyoruz” dedi.