“Başörtüsüne özgürlüğün” değişen tanımı

Son Güncellenme Tarihi: Ekim 8, 2020 / 09:10

Son yıllarda başörtüsünü çıkaran genç kadınlar yükselişte. Zaman zaman bu konuyu ben de kaleme alıyorum. Genel olarak Ak Parti iktidarı ile birlikte güçlenen dindar kesimin çelişkilerini sebep olarak görüyordum.
Fakat bir şey fark ettim, genç kadınların başörtüsünü çıkarmanın en önemli nedenlerinden biri de “özgür yaşama” isteği…
Ne enteresan değil mi? Dün başörtüsünü takmak özgürlükle eşleştirilirken bugün başörtüsünü çıkarmak özgürlükle eşleştiriliyor.
Dün kadınlar mücadeleyi laik kesime karşı veriyordu, bugün kendi içinde veriyor. Zira başörtüsünü çıkarmak isteyen genç kadınlar mahalle baskısı ile karşılaşıyor.
Ve bu mücadele, uzunca bir süre daha hayatın farklı alanlarında devam edecek gibi görünüyor.
Dün başlarını “ananeleri gibi” bağlamadıkları için laik kesim tarafından eleştirilen genç kadınlar, bugün ise başlarını “anneleri gibi” bağlamadıkları için dindar kesim tarafından eleştiriliyor.
Dün enstrüman çaldığı için laik kesim tarafından eleştirilen başörtülü kadınlar bugün içinde bulundukları camia tarafından eleştiriliyor.
Dün “Laiklik elden gidecek!” zannıyla başörtüsünden korkanların yerini bugün “Din elden gidecek!” endişesiyle başörtüsünden korkanlar aldı.
Dindar kesimin; doğal afet, ahlaki yozlaşma, bozulan aile yapısı vs. gibi toplumsal olayların müsebbibi olarak gördüğü “kadın” profiline bir de “Usulüne uygun örtünmeyen ve davranmayan kadınlar” ekleniyor. Dünya ölçeğinde baktığımızda örnekleri mevcut olan bir bakış açısı bu. Sık sık olumsuz haberlerle gündeme gelen “İranlı Ahlak Polisleri” gibi.
Bunu neye benzetiyorum biliyor musunuz? Birlikte yetiştirdikleri çocuklarından şikâyetçi olan babanın, bu durumdan sadece anneyi sorumlu tutmasına…
Sanırım erkekler her hususta sorumluluk almaktan kaçıyorlar. Yönetiminde kendileri olsa bile…
Neyse mevzumuz “başörtüsüne özgürlüğün” değişen tanımı. Bir sosyoloji öğrencisi olarak müthiş ilgimi çekiyor. Bir yazı dizisi hazırlamayı düşünüyorum.
“Özgürlük nedir?” sorusunu dünün başörtülü bugünün başörtüsünü çıkaran kadınlarına soracağım.
Ve tabii ki sizlerle paylaşacağım.

Ayşe Baykal

Ayşe Baykal, İstanbul doğumlu olup aslen Karadenizlidir. Hafızdır… Genç yaşta siyasetle tanışmış, Refah Partisi ve Fazilet Partisi’nde İlçe Kadın Kolları Başkanlığı ve İl Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulunmuştur. Hürriyet gazetesi ile başladığı yazarlık serüvenine OdaTV ve Gazete Pencere ile devam etmiştir. TV5’te “Ayşe’nin Penceresi” adlı programı hazırlayıp sunmuştur. İstanbul Üniversitesi Sosyoloji mezunudur. İkiz kardeş olarak dünyaya gelen Ayşe’nin iki ağabeyi vardır. Kedisi Bulut’un insanıdır. Yay burcudur… Yazmak en büyük tutkusudur.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top