Başsavcı bakana sordu: Dosyadaki görüntüleri avukata verelim mi?

Başsavcı bakana sordu: Dosyadaki görüntüleri avukata verelim mi?
Konya’da Dedeoğulları ailesinden yedi kişinin öldürüldüğü saldırıya ilişkin soruşturmayı sürdüren Konya Cumhuriyet Başsavcılığı, ailenin avukatı Abdurrahman Karabulut’un olayın yaşandığı evdeki kamera görüntülerinin...

Konya’da Dedeoğulları ailesinden yedi kişinin öldürüldüğü saldırıya ilişkin soruşturmayı sürdüren Konya Cumhuriyet Başsavcılığı, ailenin avukatı Abdurrahman Karabulut’un olayın yaşandığı evdeki kamera görüntülerinin kendisine verilmesi talebine olumsuz yanıt verdi. Başsavcılık, Adalet Bakanlığı’na yazı yazarak, ham görüntülerin müşteki tarafa verilecek deliller arasında olup olmadığı konusunda hukuki görüş istedi. Olay sonrası katil zanlısı dâhil 11 kişinin tutuklandığı Keleş ve Altun ailelerinin WhatsApp grup yazışmaları da avukat ile paylaşılmadı.
Konya’nın Meram ilçesinde 30 Temmuz 2021 tarihinde Karslı Dedeoğulları ailesinin yedi bireyi, daha önce husumetli olduğu aileden Mehmet Altun tarafından silahla vurularak öldürüldü. Olaya ilişkin yürütülen soruşturmada Keleş ve Altun ailelerinden 10 kişi ile katil zanlısı Mehmet Altun tutuklandı. Katliama ilişkin görüntüler, Dedeoğulları ailesinin daha önce eve yerleştirdiği güvenlik kameralarına yansıdı. Ayrıca Altun ve Keleş ailelerinin, olaydan önce ortak WhatsApp grubu kurdukları anlaşıldı.
Avukat Abdurrahman Karakut, görüntüleri ve yazışmaları alamaması üzerine şunları anlattı:
“Dosya kapsamında ne varsa hepsi belge niteliğindedir. Dosyada da kısıtlama kararı yoktur. Bu nedenle bize verilmesi gerekir. Ancak böyle bir bahane ile hem yazışma kayıtları hem de kamera görüntülerinin bize verilmesi taleplerimiz sözlü olarak reddedildi. Yazılı olarak da bugün başvurduk. Eğer yine olumsuz yanıt gelirse buna sulh ceza hâkimliğinde itiraz edeceğiz. Bu durum savunma hakkının ihlali anlamına gelir. Avukata gizlilik kararı olmadığı sürece belge ve bilgilere etkin şekilde erişiminin kısıtlanması hak ihlalidir. Eğer sulh ceza hâkimliğinden de olumlu yanıt alamazsak Anayasa Mahkemesi’ne başvuracağız.”