BATAN GEMİNİN MALLARIYLA ANCA BU KADAR!

Son Güncellenme Tarihi: Ağustos 5, 2020 / 06:52

Galatasaray Türkiye’nin UEFA ve Süper Kupalı tek takımı. Aldığı kupalar Fenerbahçe ile Beşiktaş’ın toplamına yakın! Aynı zamanda Türkiye’nin 4 yıldızlı tek takımı. Sadece bunlar bile Galatasaray’ın ‘Türkiye’nin en iyisi’ olduğunu ispata yeter. Bir muhabir ve bir kameramanı Türkiye’nin en iyisine “Transferi nasıl yapıyorsunuz?” sorusuna cevap aramaya göndersek -başkan Mustafa Cengiz de teknik direktör Fatih Terim de- üst perdeden konuşmaya başlar. Hele o meşhuuur “scouting” kısmı yok mu, Galatasaray’ın transferdeki etkin isimleri emin olun ki scout’ların “kılı 40 yardıklarını” söyleyecektir.
Peki gerçek öyle mi?
2019-20 sezonu başlarken Galatasaray’a Valentine Ozornwafor isimli genç bir stoper tavsiye edilir. Alınır ama ‘Galatasaray’ın oyuncusu olmadığına’ çabuk uyanılır, derhal İspanya 2.Liginden Almeria’ya kiralanır. Nijerya milli takımının U 23’ünde oynadığı iddia edilen 21 yaşında 1.94 boyundaki oyuncu İspanya 2’de üç lig maçında 154 dk, bir de kupada 120 dk oynuyor. Düşünün; İspanya 2’de 274 dakika oynayabilen bu oyuncunun “Galatasaray’ı taşıyabileceği” düşünülüyor! Diğerlerine de değineceğiz elbet; ama sadece şu Ozornwafor hikayesi Türkiye’nin en iyisi Galatasaray’ın bile ‘transferi hiç bilmediğini’ ispat ediyor!
Kulüplerde deniz bittiği için transferlere eskisi gibi ‘çilek’ muamelesi yapılamıyor. Yeşilköy’e inecek ‘futbolcu taşıyan uçaklar’dan bahsedilemiyor. Ama sonuçta burası Galatasaray… Görmesek belki biz de inanmazdık; ama Falcao için Yeşilköy Atatürk Havalimanına 20 bin taraftar akın ediyor!
Konumuz 2019-20’de Galatasaray’a gelenler ise, onların 2018-19 sezonunda ne yaptıklarına bakalım. O zaman gerçek ortaya çıkacak; hem de tabak gibi!
RADAMEL FALCAO: Biliyorsunuz; Fransa’nın köklü kulübü Monaco, Falcao’lu kadrosuyla ‘kümede kalmayı’ son maçlarında garantiledi! Sosyal medyada çılgınlar gibi Falcao’yu isteyen Galatasaraylılar “Yahu biz bu adamı istiyoruz ama; onun oynadığı Monaco kümede kalmaya oynuyor! Falcao bildiğimiz Falcao ise Monaco’yu neden zirvede tutamıyor” demedi!
JİMMY DURMAZ: Ligi değiştirmeden Fransa’dan devam edelim. Gençlerbirliği’nden zaten bildiğimiz oyuncuydu. İsveç millisiydi; aynı zamanda Türk statüsündeydi. Gençlerbirliği’nden Yunanistan’ın şampiyonluk gediklisi Olimpiakos’a gitti; ordan da Toulusse’a… Bu takım Jimmy Durmazlı yıllarında hep ‘kümede kalmaya’ oynadı; hatta birinde play-out’da kurtardı! Bir sezon sonra Florya’da buluşacak olan Falcao ve Jimy Durmaz Galatasaray’a gelmeden önceki yılını “kümede kalmaya çalışarak” geçirdi!
ŞENER ÖZBAYRAKLI: Galatasaray uzun bir aradan sonra ilk kez Fenerbahçe’den oyuncu aldı. Ama ilginçtir; Şener’in Fenerbahçe’si de 34 haftalık lig maratonunun 32 haftasını ‘kümede kalmaya çalışarak’ geçirdi! Daha da enteresanı… Şener Özbayraklı Fenerbahçe’nin bu kötü halinde bile kadroda değil, kulübedeydi!
OKAN KOÇUK: Aslında Bursaspor Süper Ligin gediklisidir. Hatta Türk futbolunun 6 şampiyonundan biridir. Ama kalesinde Okan Koçuk olan Bursaspor 2018-19’da küme düştü! Kimse de; “Yahu Okan iyi olsa Bursaspor’u kümede tutardı” demedi! Tek iyi tarafı; gönülden Galatasaraylıymış! Ama 2000’de alınan UEFA Kupası’nın etkisiyle olacak; o yaşlardaki hangi genç Galatasaraylı değil ki! Muslera’nın ayağı kırıldıktan sonra kale ona verildi. Bu yaşımıza geldik; Galatasaray kalesinin “boşmuş gibi durduğuna” ilk kez şahit olduk!
Hani Falcao ve Jimmy Durmaz’ın Florya’ya Fransa’daki takımlarını kümede tutmaya uğraşarak geldiklerini söyledik ya… Onun İngiltere ayağı daha ilginç! 2018-19’un Seri ve Babel’li Fulham’ı, Florin Andone’nin Brighton’ı ve Mario Lemina’nın Southampton’ı Galatasaray’a eski takımlarında ‘kümede kalma savaşıyla yoğrularak’ geldi! Fulham 26’yla düştü; Brighton -34’le düşülen ligde- 36’yla, Southampton ise 39 puanla kurtardı!
RYAN BABEL: Beşiktaş’tan direkt olarak alınamayınca transferi Fulham üzerinden gerçekleşti. Babel Fulham’ı düşürdü ve Galatasaray’a geldi! (Babel’in kötü günlerde bile İstanbul’da dansöz oynattığını unutanlara hatırlatalım!)
MİCAHAL SERİ: Sosyal medya Galatasaraylısına bakarsanız Galatasaray’a ‘İniesta gibi biri’ geliyordu; ama ne gezer! Babel’le birlikte Fulham’ı itinayla küme düşüren (!) Seri’nin yeni adresi Florya oldu. İnanmayacaksınız; Fatih Terim bu Seri’ye güvenerek Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu hayalleri kurdu!
FLORİN ANDONE: Hagi, İlie, Filipescu ve Popescu’nun hatırına her Rumen’in Fatih Terim’de kredisi vardır. Ağır sakatlıklar geçirmese şüphesiz daha faydalı olurdu… Ama onun da Galatasaray’a alt sıra takımından geldiğini söylemeden geçemeyeceğiz!
MARİO LEMİNA: Geçmişinde Marsilya ve Juventus olan Southampton’lı oyuncu bu seneki transferlerden en beğenilen futbolcuydu. Ama ‘darbeli’, yani sakat olduğu o kadar belli ki, eski takımı Southampton 2018-19’da kümede kalma savaşı verirken dahi ortalarda görünmemiş!
Bitti mi? Küme düşen Erzurumspor’dan Galatasaray’a transferi gerçekleştiğinde bana Taylan Antalyalı’yı nasıl bulduğumu sormuşlardı. Maç zaten gergindi; zar-zor 1-0 kazanılmıştı. “Ben o maçta Taylan-Maylan görmedim” demiştim. Neden görmediğimi Taylan’ın Galatasaray’ı kaldıramayacak vasat bir oyuncu olduğunu görünce daha iyi anladım!
Henüz düşmemişti; ama düşeceği de çok aşikardı. Anlayacağınız üzre Eskişehir’den gelen Jesse Sekidika’dan bahsediyorum. O da ‘aynı yol’un yolcusu!
Adem Büyük yerli ve 3.golcü olarak alınırken Malatyaspor UEFA Kupası’na gidebilen bir takımdı. Ama onun da düşmek için eli kulağındaymış! (Düşme kalktı, o ayrı.)
N’zonzi basketbolcuya benzeyen fiziğiyle sürekli oynarken bile ağırdı; Roma kulübesinde onca yattıktan sonra takıma vites attıramayacağı düşünülemedi.
Demek ki neymiş; ülkenin en iyisi Galatasaray’da bile ‘scout-mcout hikaye’ imiş!
Ne yapmış Galatasaray; hani elinde hazır tuttuğu bohçasıyla yavuklusunun kendisini kaçırmasını bekleyen köylü kızları vardır ya… Galatasaray gitmiş; hep onlardan almış! Düşen takımda kimse kalmaz, herkes bi an önce kaçmaya can atar! DÜŞMEMEYE OYNAYAN futbolcular kazanma kültüründen o kadar uzaklaşır ki, 3 puanlık maçta 1 alınca “1 aldım” der, “2 kaybettim” demez!
Şimdi Fatih Terim diyor ki;
“Taraftarlardan ricamdır; transferde kimi alırsak ‘aldıklarına göre bir bildikleri vardır’ desinler!”
2019-20’de batan geminin mallarıyla Şampiyonlar Ligi şampiyonu olacağını hayal edebilen Fatih Terim’in şimdi gel de 2020-21’de alacaklarına güven!
Haaa; sakın ola ki Galatasaray’ın scout ekibine haksız yere yüklenmeyin. Bence bu hengamede onlara fikirleri bile sorulmuyordur! Bu yazdıklarımızın hepsi menajer ve yönetici transferi!

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top