Bayram konserinde ABD’ye rest çekti

Son Güncellenme Tarihi: Ağustos 31, 2022 / 11:29

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle düzenlenen konserde, parasını ödediği halde ABD’nin Türkiye’ye F-35’leri teslim etmemesine tepki gösterdi. Erdoğan, “Açıkçası, hiçbiri umurumuzda değil. Biz, bizden esirgenen her ürünü er veya geç üretme kabiliyetine, kapasitesine, kararlılığına sahip bir ülkeyiz, Türkiye’yiz” dedi.

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı’nda düzenlenen “30 Ağustos Büyük Zafer’in 100. Yılı Özel Programı”nda Yunanistan’a da sert sözlerle seslendi. Ege’de uluslararası hava sahasında NATO görevi yapan Türk F-16 uçaklarına Yunanistan’ın Rus menşeli S-300 Hava Füze Sistemleri’nin radar kilidi atmasına tepki gösteren Erdoğan, “Yunanistan hava sahamızı ihlal ve uçaklarımızı tacizle başlayan hasmane tavırlarını S-300 radar kilidi atma seviyesine çıkartarak, aslında bize değil, NATO’ya ve müttefiklere meydan okumuştur” dedi.

Amerika’nın, Yunanistan’ın bir NATO hava gücüne karşı S-300 sistemlerini harekete geçirilmesine nasıl cevap vereceğini merakla beklediklerini kaydeden Erdoğan, özetle şunları söyledi:

BİZ AYNI ANDA KULLANMAYACAKTIK
“Üstelik Amerika, bize vermediği F-35’leri Yunanistan’a ikram ederek Rus hava savunma sistemlerinin güya gözü gibi sakındığı bu uçaklarla aynı çuvala girmesinin yolunu kendi eliyle açmıştır. Biz tedarikçi ülkeye sözümüz gereği F-35’lerle S-400’leri asla aynı sistemde kullanmayacaktık, kullanmazdık. Ama hiçbir hukuki, ahlaki, insani sınır tanımayan Yunanistan’ın bu pervasızlığı yapacağından kimsenin şüphesi olmasın.

UMURUMUZDA DEĞİL
Amerika, Hindistan’ın S-400 tedarikini yaptırım dışı bıraktı. Demek ki mesele Rus hava savunma sistemleri ile Amerikan askeri ürünlerinin birlikte kullanılması değil, bizatihi ve mahsusan Türkiye’dir. Bize F-35 vermiyorlar, aldığımız alternatif savunma sistemlerine tepki gösteriyorlarmış, saçma sapan konulara kadar varan ambargolar uyguluyorlarmış. Açıkçası, hiçbiri umurumuzda değil. Biz, bizden esirgenen her ürünü er veya geç üretme kabiliyetine, kapasitesine, kararlılığına sahip bir ülkeyiz, Türkiye’yiz.”

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top