‘Bayramda kısıtlama gündemde yok’

‘Bayramda kısıtlama gündemde yok’
Bilim Kurulu, Kurban Bayramı öncesi toplandı. Toplantının ardından konuşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Bayramda kısıtlama getirilmemiştir" dedi. 65 yaş kısıtlamasıyla ilgili de Koca, “Bilim Kurulu'nun bayram sonrası bu...

Bilim Kurulu, Kurban Bayramı öncesi toplandı. Toplantının ardından konuşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Bayramda kısıtlama getirilmemiştir" dedi. 65 yaş kısıtlamasıyla ilgili de Koca, “Bilim Kurulu'nun bayram sonrası bu kısıtlamaları kaldırma noktasında önerisi var" dedi.

Bilim Kurulu toplantısı sonrası kameralar karşısına geçen Fahrettin Koca, “Bayramda başkaları ve kendimiz için gerekli dikkati göstermezsek bu bize ağır bir vebal yükler” diyerek, Kurban Bayramı için dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle açıkladı:

“Hayvan satış alanlarında olabildiğince kısa kalınmalıdır. El sıkışma olmamalıdır. Bayram namazı için herkes kendi seccadesiyle gitmelidir. Vaaz süreleri kısa tutulmalıdır. 65 yaş üstü lütfen bayram namazına gitmesin. Bu bayramda makbul olan ziyaret yüz yüze ziyaret değildir, mümkün olduğunca telefonla yapılmalıdır. Kurban yemekleri verilmemelidir”

‘ZATÜRRE ORANLARI PAYLAŞILACAK’

Bilim Kurulu’nun günlük virüs tablosunda bazı veri açıklamaları için başlık ve adlandırma değişikliğine gidileceğini belirten Koca, “Entübe edilmiş veya henüz entübe edilmemiş de olsa kan oksijen düzeyi belli düzeyin altına düşen hastaları ağır hastalar olarak duyurmaya devam edeceğiz. Zatürre oranlarını da sizlerle paylaşacağız” dedi.

 ‘TEST KİTİ İDDİALARI ASILSIZ’

65 yaş ve üzerine uygulanan kısıtlamaya ilişkin “Bayram sonrası dönemde, bu kısıtlamaları kaldırma noktasında Bilim Kurulu’nun önerisi var, bayram sonrası duyuruyu yapmış olacağız” diyen Koca şöyle devam etti:

“Ankara’da yoğun bakımda doluluk oranlarımız yüzde 67. Standart yataklarımız yüzde 49. Ventilatörlerimizin doluluk oranları yüzde 25. Bahsedildiği gibi olmadığını söylemek istiyorum. Test kitlerimizin yüzde 40 oranında doğru sonuç verdiğine dair asılsız iddialar var. Test kitlerimizin doğru sonuç oranı yüzde 90’ın üzerindedir”

‘RÜŞVET İDDİASI SORUŞTURULUYOR’

“ABD'li ilaç şirketinin ürettiği ilacın daha yaygın kullanılması amacıyla rüşvet verdiği iddia ediliyor. Bu itham ve iddialarla ilgili konu Bakanlığımızca da soruşturulmaktadır. Bir diğer konu ise Bakanlığımızdaki bazı yöneticilerin görevlerinden ayrılması ve görev değişikliği. Bunları aslı olmayan iddialarla ilişkilendirmeyi doğru bulmuyorum. Bunlar, Bakanlığın rutin işleyişi içinde doğaldır. Bazı görev değişimlerinin bir araya gelmesinin özel bir anlamı yoktur”

“Bayram sonrası dönemde yine kurullarımız gerçekten ciddi bir artış söz konusu olursa radikal önlemler alınması konusunda yetkili olacaktır. Bu ile özel, ilçeye özel de olabilir. Biz mahalleyi, köyü karantinaya alıyoruz. Benzer şekilde yapılabilir. Okulların açılma takvimini Milli Eğitim Bakanımız 31 Ağustos olarak açıkladı. Okullar bu takvimde eğitime başlamış olacak”

10 BİN KİŞİDEN 26'SI POZİTİF

“TÜİK ile birlikte yaptığımız saha araştırması bitti. Pozitiflik oranının yüzde 0.26, yani on bin kişide 26 kişi pozitif olarak aramızda dolaşıyor demektir. Bunlar belirtisi olmayan kişiler. Bağışıklık ise %0.8, on binde 80 yani. Toplumda yüksek oranlı bu hastalığı geçirmediğini gösteren bir orandır”

ZATÜRRE ORANI 9.4, AĞIR HASTA 542

29 Temmuz 2020 tarihli koronavirüs tablosuna göre, Türkiye'de koronavirüs nedeniyle 14 can kaybı yaşandı. 942 yeni vaka tespit edildi. Tabloya göre, toplam ağır hasta sayısı 542, hastalarda zatüre oranı yüzde 9.4 oldu.  Koca, ''Tabloda bundan sonra, salgın boyunca oluşan uluslararası standarda uygun olarak, Ağır Hasta sayısı da verilecek. Yeni ve toplam hasta sayısına ek olarak, seyir hakkında detaylı bilgi sunması için Zatürre Oranı gösterilecek'' ifadelerini kullandı.

IRMAKTAN GEÇERKEN TANIMLAR DEĞİŞTİ

Tablodaki değişikliği yorumlayan Prof. Dr. Fatih Tank, ”Yoğun bakım hasta sayısının aktif vakaya oranı için dünya ortalaması %1 civarında olduğu söyleniyordu. Bu oran Türkiye için dün yaklaşık %11’di. Bu oran bugün itibariyle bulunamıyor. Çünkü ırmaktan geçerken veriler ve tanımlar değişti” dedi.

Prof. Dr. Bengi Başer ise “Ne oldu da, aniden salgınla ilgili verilerde değişikliğe gidildi? Anlamakta güçlük çekiyorum” ifadelerini kullandı.

‘Türkiye’de aşının uygulanması Kasım ayını bulur’

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, Kovid-19 salgınına karşı yürütülen aşı çalışmalarının olumlu yürüdüğü anda dünya çapında ilk doz uygulamalarının kasım ayı gibi başlayabileceğini söyledi. Prof. Dr. Kara, "Ama bizim ülkemize gelmesi mart-nisan aylarını bulabilir" dedi.

Uluslararası aşı çalışmalarının daha ileri seviyede olduğunu söyleyen Kara, “Aşının herhangi bir problem çıkartmadığı görüldükten sonra ikinci kısımda da hangi miktarla verdiğinizde ne kadar etki yaptığını gördüğünüz çalışmalar olur. Üçüncü kısımda bu aşının gerçekten koruyucu olup olmadığını gördüğümüz çok daha yüksek sayıdaki insanlara uygulandığında ve aynı zamanda da istenmeyen etkilerinin olup olmadığını değerlendirdiğimiz çalışmalar olur" ifadelerini kullandı.

 ‘Eldivenin faydası değil, zararı var’

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Recep Öztürk, İngiltere'de gündeme gelen Kovid'den korunmak için eldiven kullanımı tartışmaları hakkında "Eldiven takınca sanki dokunulmaz oluyoruz, yalancı bir güvene kapılıyoruz. Kovid 19'dan korunmak için eldiven kullanımının faydası değil, tam tersine zararı olur" dedi.

“Eldiveni uygun şekilde giymek, kullanmak ve o süreci yönetmek çok kolay değil” diyen Öztürk, “Bunu ancak genel olarak eğitimli sağlık personeli, hastanede temas izolasyonunda daha etkili kullanabilir. Bu da sağlık çalışanını korumak ve hastalara zarar vermemek için gereklidir” şeklinde konuştu.