“Bazı belgeler saklandı” iddiası

“Bazı belgeler saklandı” iddiası
ABD Adalet Bakanlığı yetkilileri, eski Başkan Donald Trump’ın, Haziran ayında Florida eyaletindeki Mar-a-Lago’daki konutunda FBI tarafından yapılan arama sırasında bazı belgeleri saklamış olabileceğini söylüyor.Bakanlık...

ABD Adalet Bakanlığı yetkilileri, eski Başkan Donald Trump’ın, Haziran ayında Florida eyaletindeki Mar-a-Lago’daki konutunda FBI tarafından yapılan arama sırasında bazı belgeleri saklamış olabileceğini söylüyor.

Bakanlık yetkilileri mahkemeye yaptıkları başvuruda, “hükümetin soruşturmasını engellemek için çaba gösterilmiş olmasının muhtemel olduğunu” kaydetti.

BBC Türkçe’nin haberine göre bakanlık, arama sırasında FBI ajanlarının depo olarak kullanılan bir odaya girmesinin engellendiğini iddia ediyor ve buradan bir takım belgelerin “gizlice kaçırılmış olabileceğini” kaydediyor.


MAHKEME KARARINI AÇIKLAYACAK
Adalet Bakanlığı’nın 54 sayfalık dün yaptığı başvurunun sonucunu mahkemenin bugün açıklaması bekleniyor. Mahkemeye yapılan başvuruda, bakanlığın karşı istihbarat dairesi başkanı Jay Bratt, FBI’ın, arama sırasında Trump ekibinin, daha önce yapılan çağrılara rağmen teslim etmemiş olduğu bir kısım gizli belgeyi bulmayı başardığını kaydetti. Bratt, “FBI’ın birkaç saat içerisinde, eski başkanın avukatı ve diğer yardımcılarının teslim ettiğinin iki misli ‘gizli’ damgalı belge bulmuş olması… Bu konuda (soruşturmaya) ne ölçüde yardımcı olunduğu konusunda şüpheye yol açmaktadır” dedi.

Dosyada Haziran ayında yapılan arama konusunda daha geniş ayrıntı verilerek “Eski başkanın avukatının, açıkça hükümet görevlilerinin depo olarak kullanılan odada kalan kutulardan hiçbirini açmasına ya da içine bakmasına izin vermemesi, görevlilere burada gizli damgalı herhangi bir belge kalmadığını doğrulama imkanı tanımaması hayati önem taşımaktadır» denildi.

FBI, Trump’ın 2021’in Ocak ayında makamından ayrılırken bazı belgeleri kuralları çiğneyerek Beyaz Sarya’dan Mar-a-Lago’daki evine götürüp götürmediğini soruşturuyor. Adalet Bakanlığı yetkilisi Jay Bratt, Trump’ın kişisel belgelerinin arasında bazı gizli belgelerin de bulunmuş olmasının “soruşturma kapsamındaki suçların işlendiğinin kanıtı” olduğunu söylüyor. Trump ise yasaları çiğnemediğini ve bulunan belgelerin, gizlilik kaydı kaldırılmış dokümanlar olduğunu söylüyor.

Adalet Bakanlığı’nın son mahkeme başvurusu Trump’ın avukatlarının yaptığı başvuruya cevaben yapıldı.