BDDK Başkanı: Yeni karar sorunu giderecek

BDDK Başkanı: Yeni karar sorunu giderecek
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Hazine Bakanı Berat Albayrak’ın özel bankaların kredi uygulamalarına ilişkin şikayetlerinin ardından BDDK devreyi girdi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, özel...

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Hazine Bakanı Berat Albayrak’ın özel bankaların kredi uygulamalarına ilişkin şikayetlerinin ardından BDDK devreyi girdi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, özel bankaları kredi kullandırma konusunda isteksiz oldukları için eleştirdi, kredi konusunda bankaların ellerini rahatlatacak yeni bir karar aldıklarını söyledi.
BDDK bu sabah yayınlanan kararında, 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nda yer alan aktif rasyosu hesaplamalarında kullanılan formülü 1 Mayıs itibariyle değiştirdi. Bu değişiklikle özel bankaların kaynaklarını gelir getirici diğer işlemlere aktarmak yerine, kredi vermeye yönlendirmesi planlanıyor.
Mehmet Ali Akben özel bankalara 26 Mart günü bir yazı gönderildiğini hatırlattı, “İçinden geçtiğimiz dönemde müşterilerin kredi taleplerinin karşılanması, kredi limitlerinin kullandırılmasında kısıtlamaya gidilmemesi; kredi geri çağırma, mevcut kredi limitini kullandırmama, fiyat artırma, teminat şartlarını zorlaştırma, makul faiz oranlarıyla yeniden yapılandırma yapmama gibi uygulamalardan özenle kaçınılmasını tavsiye ettik” dedi.
‘Uygulama ihtiyacı doğdu’
Akben, aradan geçen yaklaşık üç haftalık dönemde, bu tavsiyeye uymayan bankalar olduğunu tespit ettiklerini, bunun üzerine uygulama ihtiyacı doğduğunu ifade etti.
‘Bir kısmı yabancı ortaklı, sorun olur mu?’
Akben, “Özel bankaların bir kısmı yabancı ortaklı. Bu karar yabancıların Türkiye’ye bakışlarını olumsuz etkileyebilir mi” sorusuna ise şöyle yanıt verdi: “Kurumumuz düzenleme çerçevesinde kamu-özel, yerli-yabancı sermayeli banka ayrımı yapmamaktadır. Kurul kararı bankaların daha etkin çalışabilmesi için alınmıştır. Salgın sürecinde düzenlemeler ne kadar iyi işler ise herkes bundan o ölçüde fayda sağlayacaktır. Bu dönemde sahada gerçek anlamda bankacılık yapan bankalar müşteri sadakatini de artırıp orta-uzun vadeli karlılıklarını yükselteceklerdir.”