Bebeklere aşı iddiası ortalığı karıştırdı, soruşturma başlatıldı

Bebeklere aşı iddiası ortalığı karıştırdı, soruşturma başlatıldı
NTV ekranlarında açıklama yapan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Kurugöl, çok tartışılacak ifadeler kullandı. Yanlışlıkla 6 aylık bebeklere kızamık veya Hepatit B gibi aşılar yerine Covid aşısı...

NTV ekranlarında açıklama yapan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Kurugöl, çok tartışılacak ifadeler kullandı. Yanlışlıkla 6 aylık bebeklere kızamık veya Hepatit B gibi aşılar yerine Covid aşısı yapıldığını belirten Kurugöl, bu durumun onlara hiçbir yan etkisi olmadığını hatta antikor sağladığını ifade etti. Kurugöl, bu konudaki sonuçların ise yakında ünlü bir tıp dergisinde yayınlanacağını da ekledi.
Kurugöl’ün açıklamasını Twitter hesabından paylaşan AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu üyesi Metin Külünk, “Biontech’in Türkiye ortaklarına ve DSÖ tetikçilerine sesleniyorum. İnsanların bebeklerine yanlışlıkla Covid aşısı yapıldı ve etkisi olumlu diye bir şey olamaz. Bu kasıttır, psikopatlıktır, suçtur. Kafanıza göre yeni doğmuş çocukları amaçlarınız uğruna denek olarak kullanamazsınız” ifadelerini kullandı.
AİLE HEKİMLERİ: BÖYLE BİR HATA YAPILMAZ
Aile Hekimleri Federasyonu’ndan da konuyla ilgili açıklama yapıldı: “Aile sağlığı merkezlerinde 15 yıldır aşı yapılıyor. Her aşı ayrı kutu ve renktedir. 15 yıllık tecrübe ile biz aile hekimliği çalışanları, Sağlık bakanlığında aşı ile eğitim veren sağlık profesyonelleriyiz. Böyle bir hata asla yapılmaz.”
“TEK BİR BEBEKTE YAŞANDI”
Öte yandan Habertürk’te canlı yayına katılan Prof. Kurugöl yaptığı ikinci açıklamada, olayın İzmir dışında bir merkezde yaşandığını, sözlerinin yanlış anlaşıldığını ve söz ettiği olayın tek bir vaka olduğunu belirterek şöyle dedi:
“Hepatit-B aşısı yerine yanlışlıkla COVID-19 aşısı yapılıyor bebeğe. Hata olmaz diye bir şey var mı? Yapan kişi gizlemiyor. Yanlışlığı fark edince hemen aileyi ve Sağlık Müdürlüğünü uyarıyor. Yani çocuğa korumak adına hatayı kabul edip uyarılarını yapıyor. Vaka da Sağlık Müdürlüğü tarafından bize yönlendiriliyor. Bir haftadır çocuğu izliyoruz. Son derece sağlıklı bir çocuk. Aile de sağlık sistemimizden çok memnun bir aile.”
“OLAY YARGIYA TAŞINDI”
Kurugöl ayrıca olayın Sağlık Bakanlığı tarafından yargıya taşındığını iddia etti: “Olay Temmuz başında yaşandı. Öte yandan bu olay sanki Aile Sağlığı Merkezinde yapılmış gibi yansıtılmamalı. Aile hekimlerine indirgemeyin. Bu olay hiçbir şekilde kurumlara zarar vermesin, aşı karşıtları tarafından kullanılmasın.”
SAĞLIK BAKANLIĞI: SORUŞTURMA BAŞLATILDI
Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “bebeklere yanlış aşılar yapıldığı”nı ileri süren Kurugöl hakkında soruşturma başlatıldığı bildirildi. Açıklamada, “mevcut aşı güvenliği altyapısının bu tür iddiaları haklı çıkarması mümkün değil” denildi.
AİLEDEN SUÇ DUYURUSU, AŞI KARŞITI PROPAGANDA UYARISI
İzmir’de bir bebeğin ailesinin söz konusu iddia üzerine suç duyurusunda bulunduğu bildirildi. Ailenin avukatı Dilek Güzel, İzmir’de yaşayan ailenin, bebeklerini yenidoğan aşı takvimine göre 30’uncu günde yapılması gereken Hepatit-B aşısı için 1 Temmuz’da Aile Hekimliği birimine götürdüğünü belirtti. Güzel, aşılarını olan müvekkillerinin, yaşanan bu durumun aşı karşıtlığı propagandası olarak kullanılmasını kabul etmediklerini bildirdi.

TTB: ÇABAMIZIN HEBA EDİLMESİNİ HAK ETMİYORUZ

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi de Kurugöl’ün açıklamalarına ilişkin yazılı açıklamasında “Aklın ve bilimin gösterdiği doğruları eksiksiz uygulamaya çalışan başta birinci basamak ve tüm sağlık çalışanları olarak, Dr. Zafer Kurugöl’ün açıklamalarını hayretle karşıladığımızı ve sağlık için verdiğimiz çabaların bu şekilde heba edilmesini hak etmediğimizi belirtiyoruz” ifadelerini kullandı.