Beceriksizlikte bir dünya markası

Beceriksizlikte bir dünya markası
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ‘pilot’ bakanı Bekir Pakdemirli, iki yıl önceki yangınlarda yetersiz kalındığında eleştirilince THK uçakları için “Hurda. Ben binmem” demişti. Bu kez “Antika” demeyi tercih etti Pakdemirli....

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ‘pilot’ bakanı Bekir Pakdemirli, iki yıl önceki yangınlarda yetersiz kalındığında eleştirilince THK uçakları için “Hurda. Ben binmem” demişti. Bu kez “Antika” demeyi tercih etti Pakdemirli. Cumhurbaşkanı Erdoğan da “Burada dünyada sayılı itfaiye örgütlerinden bir tanesine biz sahibiz” diyerek muhalefet partilerine kızdı: “Böyle bunların anlattığı gibi değil. Türk Hava Kurumu’nun uçakları varmış da… Türk Hava Kurumu’nun şu anda elinde buralarda rahatlıkla kullanabilecek uçak falan yok. Ama bunlar duymaz uydurur kabilinden uyduruyorlar.” THK’nın kayyım heyeti başkanı, uçakların bakımı için 4 milyon dolara ihtiyaç olduğunu söyledi. Eski THK Genel Sekreteri Bayram Duman ise farklı konuştu: “Manavgat’ta THK uçakları kullanılsaydı, yangın bu kadar büyümezdi. Uçaklarımız antika falan değil, maşallahı var.”

Bakan: Cumhurbaşkanı talimat verdi, uzay aracı kullanmamız gerekirse kullanırız

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, iki yıldan beri yaşanan orman yangınlarında değişmeyen bir tartışmanın baş aktörü. Orman yangınları THK’nın uzmanlık alanı, İspanya, İtalya, Yunanistan, Fransa’da uzun yıllardır etkili şekilde kullanılan Canadair CL-215 uçaklarının aynısı THK’nın da envanterinde. Ancak bu uçaklar bakanlığın THK’ya bu uçaklar için ihale vermemesi nedeniyle THK’nın hangarında bakıma muhtaç halde çürümeye terk edilmiş durumda. Bakan Pakdemirli’nin ve THK yetkililerinin açıklamaları “Neden?” sorusuna hâlâ net bir yanıt olmaktan uzak.
BAKAN: İSTİSMAR EDİYORLAR
Pakdemirli şu açıklamayı yaptı:
“Burada devletin tüm kurumları var. Maalesef bu konuyu istismar etmeye çalışıp uçaklar üzerinden bir şey söyleyebilir miyiz diyorlar. Coğrafyaya göre uçak değil de helikopterin daha iyi olduğu kararı alınmış. Bizim THK ile sorunumuz yok. Bu uçaklarla ilgili problem var. Bu uçak, uçabilecek kapasitede değil. Uçsa bile performans verebilecek kapasitede değil. Hala antikacı dükkanı gibi 1960’lardan kalma uçakları kullanalım tarzı açıklama yapılıyor.
BAKAN: THK ANTİKACI DÜKKANI GİBİ
Orman teşkilatı dünyanın en donanımlı orman teşkilatlarından bir tanesi. Bir eksik müdahale asla yok. Biz burada diyoruz ki son teknoloji, insansız hava uçakları, insansız hava helikopterleri diyoruz hala antikacı dükkanı gibi 1960’lardan kalma uçakları kullanalım tarzı açıklama yapılıyorlar. Bu bizi üzmekten başka bir şey değil. Orman teşkilatı istemediği için bunları kullanmayı bıraktık. Yerine çok daha iyi olan, daha fazla verimli uçakları kullandık.
2 senedir daha verimli uçaklar kullandık. Bir tane bu işlerden anlayan insan şunu demeli, helikopter sayınız arttı, noktaya atış yapabiliyorsunuz, bravo. Havada ne kullandığımız değil, yere ne kadar su attığımız önemli olmalı. Biz bir de ihale sistemi ile alım yapıyoruz. Envanterimizde yangın söndürme uçağımız ve helikopterimiz yok, bu ezelden beri böyle.
BAKAN: BİZİM DE HATALARIMIZ OLABİLİR
Envantere de uçak alımı ile ilgili Sayın Cumhurbaşkanının talimatı ile çalışmalara başladık. Şu andaki uçakların tedarikçisi de THK. Burada uzay aracı kullanmamız gerekse kullanırız. Ağacın bedeli yoktur. Elbette hatasız kul olmaz. Bizim de hatalarımız olabilir.”

Erdoğan’dan THK yorumu: Rahatlıkla kullanılabilecek uçak falan yok

Orman yangınları ile ilgili ilk kez konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, THK’nın uçaklarının neden kullanılmadığı yönündeki soruya Erdoğan “THK’nin elinde buralarda rahatlıkla kullanılabilecek uçak falan yok” cevabını verdi. Sabotaj iddiaları için İçişleri Bakanlığı’nın ve istihbarat örgütlerinin yoğun çalışmaları olduğunu ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti:
“Bir durumu da şöyle açıklamam lazım. Bu bir eğer milli bakış gerektiriyorsa, eğer bu ülke, millet olarak birlikte karar vereceğimiz veyahut da birlikte dayanışma içerisinde adım atacağımız bir konuysa, buna herkesin aynı istikamete bakışı gerekir. Fakat bakıyoruz ki burada bile siyaset, burada bile spekülasyonlar, burada bile maalesef siyasi partilerin yaklaşım tarzları gerçekten üzüntü verici. Bizim bir tarafta ciğerimiz yanıyor.”
“RUSYA VE UKRAYNA’DAN UÇAK ALDIK”
Cumhurbaşkanı olarak ilgili bütün bakan ve bakan yardımcılarını bölgeye anında gönderdiğini vurgulayan Erdoğan, şunları aktardı:
“Bütün imkanlarımızı seferber etmek suretiyle burada dünyada sayılı itfaiye örgütlerinden bir tanesine biz sahibiz. Böyle bunların anlattığı gibi değil. Türk Hava Kurumu’nun uçakları varmış da… Neye göre söylüyorsun bunu? Neyi biliyorsun da söylüyorsun? Türk Hava Kurumu’nun şu anda elinde buralarda rahatlıkla kullanabilecek uçak falan yok. Ama bunlar duymaz uydurur kabilinden uyduruyorlar. Biz ise şu anda bir defa burada 45 helikopterle, bunlar fonksiyonel helikopterler, çalışıyoruz. Bunların yanında şu anda biz bugün itibarıyla uçak sayımız 5-6’ya çıkmış vaziyette. Bu uçaklardan Rusya’dan, Ukrayna’dan aldığımız uçaklar var. Az önce yaptığımız görüşmeler neticesinde Azerbaycan da bir amfibik uçağını gönderecek ki bunlarla beraber uçak sayısı 6-7’yi bulacak.
Bütün hasar tespit çalışmaları yapılmak suretiyle biz hiçbir vatandaşımız mağdur etmeyeceğiz. TOKİ ile beraber yine bölgede evi yananların evlerini süratle yeniden inşa edilmek suretiyle onlar da inşallah en kısa zamanda yapılıp sahiplerine teslim edilecektir.”

Kafaları karıştıran detaylar

Fransa’da 11, Yunanistan’da 11, İspanya’da 14, İtalya’da 3 CL-215 uçağı yangın söndürme operasyonlarında aktif olarak hizmet veriyor. Bunun yanında ABD ve Avrupa Birliği’nin yeni kurduğu RescEU filosunda da CL-215’ler görev yapıyor.
Uçaklarla ilgili THK’nın başındaki AKP’li eski bakan Kayyım Heyeti Başkanı Cenap Aşçı, geçen yıl uçakların bakımının Kanada’dan bir ekip tarafından yapıldığı, 6-7 yıl parça garantisi verildiğini söylemişti. Önceki gece ise bir TV kanalında bakım için 4 milyon dolara ihtiyaç olduğunu açıkladı.
Havacılıkta en temel kurallardan biridir, “Eski uçak yoktur, uçuşa hazır olmayan uçak vardır”. Örneğin Türk Hava Kuvvetleri’nin en güçlü uçakları F-16’lar 1970’li, teknolojik yenilemeden geçirilen F-4’ler (Phantom) 1960’lı yılların teknolojisi.
THK’ya karşı süregelen bu inat sonrasında maruz kaldığımız maliyetin ise paha biçilmez olduğunu söylemeye gerek yok. Orman yangınlarıyla mücadelede Türkiye olması gereken sayıya hiç ulaşamadı, 3 yıldır uçaksız bırakıldı. Örneğin 2019 yılı tamamen uçaksız geçti ve büyük kayıplarla geride kaldı. 2020 yılında 5 uçak için planlama yapıldı ama 2 uçak kiralanabildi. Bu yıl ise yine 5 uçak için planlama yapıldı. 3 uçak bulunabildi ama onlar da zamanında getirilemedi, hektarlarca orman yine yok oldu.
Havacılık uzmanları THK’nın envanterindeki CL-215 Turboprop uçakların hem Türkiye’de hem de benzer coğrafyadaki Akdeniz ülkelerinde uzun yıllardır büyük başarıyla kullanıldığını yıllardır anlatıyor. Bakan Pakdemir’in “yeni teknoloji” diye övdüğü Rusya’dan getirilen jet motorlu Beriev-200 tipi uçakların ise daha iri ve uzun olması nedeniyle düz arazilerde kullanmaya uygun olduğu değerlendirmeleri yapılıyor. Çünkü bu uçaklar özellikle derin vadilerde kullanmaya çok uygun değil.

Araç bilançosu

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, orman yangınlarına müdahalede kullanılan ekipmanı açıkladı: 3 uçak, 9 İHA, 1 JCB, 38 helikopter, 620 arazöz, 63 su ikmal aracı, 39 su tankeri, 54 iş makinası, 2 TOMA, 9 tır, 184 arazi aracı, 45 itfaiye aracı, 21 araç, 2 ekskavatör, 46 ambulans, 13 UMKE aracı, 4 mobil komuta aracı, 4 bin personel ve 187 sağlık personeli yer aldı.
Ayrıca son günlerdeki yangınlara müdahalede adı geçmeyen THK’dan 3’ü uçak olmak üzere toplamda 20 hava aracıyla yangına müdahale edildiği bilgisi sürpriz şekilde kamuoyuyla paylaşıldı:
“Şu anda Manavgat dahil ülkemizin çeşitli bölgelerinde, 3 adet Beriev BE -200 10 bin litre kapasiteli amfibik yangın söndürme uçağı, 15 adet Mi-8 2 bin 500 litre kapasiteli genel maksat helikopteri, 2 adet genel maksat yangın söndürme CH-47 Chinook 7 bin 500 litre kapasiteli helikopterler, olmak üzere orman yangınlarına müdahale eden tüm araçlar içinde, kiralama yoluyla temin ettiğimiz ve halen kurumumuzca operasyonları yönetilen toplam 20 hava aracımız Manavgat’taki yangın dahil ülkemizin her bölgesinde devam eden yangınlara ara vermeden müdahalede bulunmaktadır” ifadelerine yer verildi.”

Eski THK yöneticisi: Uçaklarımız antika falan değil, maşallahı var

THK’nin eski yöneticisi Bayram Duman “Manavgat’ta THK uçakları kullanılsaydı, yangın bu kadar büyümezdi” dedi. Duman, Bakan Pakdemirli’ye “Uçaklarımız antika falan değil, maşallahı var” yanıtı verdi. Eski THK Merkez Denetleme Kurulu Başkanı Duman, DW Türkçe’nin sorularını yanıtlarken, kurumun uçaklarının Türkiye’deki yangınlara müdahale edebilme kabiliyetine sahip olduğu halde 2019 yılında ihale dışı bırakıldıklarını anlattı. Yangın çıktığında sadece tek uçakla müdahale edildiğini söyleyen Duman, Manavgat yangını ve uçaklarla ilgili şöyle konuştu:
“Manavgat’ta ikinci uçak sonra geldi. Ama iki gün boyunca 6 uçak sortiler yapsaydı, o yangın büyümezdi. THK’daki kayyum heyeti geçen sene istenildiği anda uçakların hazır olacağını söylemişti. Şimdi niye hazır değil? Kaldı ki bu uçaklar ABD, Kanada, Portekiz, İtalya, İspanya, Fransa, Yunanistan’da kullanılan uçakların aynısı. Aynı yaşta onlarla. Yani uçakların eskimesi diye bir şey söz konusu değildir. Deniyor ki; 4 milyon dolara hazır olur. 4 milyon dolar tutmaz da, hadi diyelim öyle. 4 milyon dolar bu ormanlarımız için değmez mi? Çünkü 1,3 milyon liraya 3 uçak kiralıyorsun, bizim 6 uçağımızın hazırlanması 4 milyon dolar diyorsun. Rakamlara bakar mısınız?”
ÖZTUNÇ: BİRİLERİNİ
ZENGİN ETME HEVESİ
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç da, THK uçaklarının aynılarının Avrupa’da da kullanıldığını söyleyerek, “Hükümet, birilerini zengin etme hevesinden kurtulsun ve THK’ye ait uçakları yeniden devreye alsın. Avrupa’nın kullandığı uçakları biz niye kullanmıyoruz. Bunun mantıklı başka açıklaması yok” dedi.

BAKAN: THK UÇAKLARI DAMADIN TEKNOFESTİNDE UÇUYORDU

Erdoğan’ın “THK’nin elinde yangında kullanılabilecek uçak yok” iddiasına yanıt CHP’li Murat Bakan’dan açıklama geldi.
Bakan, Erdoğan’a THK uçaklarının Selçuk Bayraktar için düzenlenen Teknofest’te uçtuğunu hatırlattı.
Bakan, “Tayyip Erdoğan az önce ‘THK’nın elinde yangında kullanılabilecek uçak yok’ dedi. 2 sene önce de Bekir Pakdemirli THK uçakları için ‘hurda’, ‘motoru yok’, ‘uçamaz’ diyordu. Bu sözlerden birkaç ay sonra o uçaklar damadın Teknofestinde kendini göstermişti! Yemiyoruz! Affetmiyoruz!” dedi.

‘Beceriksizlikte bir dünya markası’

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, “Beceriksizlikte bir dünya markası olan Tarım Bakanı’nı geçen sene de uyarmıştım; bugün, yine uçak yok, yine müdahaleler yetersiz” paylaşımı yaptı.
Grup toplantısından video paylaşan İYİ Parti lideri Meral Akşener, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin Türkiye’nin güney illerinde çıkan yangınlar kaşısındaki tutumunu sert sözlerle eleştirdi.
“YA HEPİNİZE YAZIKLAR OLSUN…”
“Beceriksizlikte bir dünya markası olan Tarım Bakanı’nı geçen sene de uyarmıştım” diyen Akşener “Bugün, yine uçak yok, yine müdahaleler yetersiz. Bu ciddiyetsiz yönetim anlayışınızla hâlâ o koltuklarda oturup sorumsuzca konuşabiliyorsunuz ya hepinize yazıklar olsun…” ifadelerini kullandı.

Yangını söndürmek için ihaleye mi çıkılır

Türk Hava Kurumu’nun (THK), 2002’de yangınları söndürmek için 19 uçağı olduğunu söyleyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Nereye gitti bu uçaklar? Allah aşkına bir Allah’ın kulu çıkıp anlatsın. Yangını söndürmek için ihaleye çıkılır mı ya” diye sordu.
Kılıçdaroğlu, orman yangınlarının yaşandığı Antalya’ya gitti. Antalya Büyükşehir Belediyesi Kriz Merkezi’ni ziyaret eden CHP lideri bölgenin en azından afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğini söyledi.
CHP Lideri Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:
“Her yıl mutlaka orman yangınları çıkar, her yıl mutlaka bir bölgede sel olur. Şöyle veya böyle belli aralıklarla da olsa depremi yaşarız. Ama sanki bunları ilk kez yaşıyormuşuz gibi sıfırdan önlem almaya çalışırız. İktidarın, en büyük zaafı da bu. Bir planlama, öngörü söz konusu değil.”
HER YIL 1 UÇAK ALSA
19 UÇAK OLURDU
THK’nin 2002’de 19 uçağı olduğunu anımsatan CHP lideri şöyle devam etti:
“Bakan şunu söylüyor, ‘Yangın söndürme uçağı envanterimizde yok’ diyor. Bu sorumsuzluğa bakar mısınız, Allah aşkına ya. Her yıl yangın, orman yangını olur ama beylerin envanterinde yangın söndürme uçağı yok. 19 yıldır iktidardasın, her yıl bir tane yangın söndürme uçağı alınsa bugün 19 tane yangın söndürme uçağımız olacaktı. Neleri yapmalıyız, hep eleştirdik ama devleti tanıyan, bilen bir kişi olarak, yine hükümete samimi çağrıda bulunuyorum. Bir, THK’yı yeniden eski, görkemli günlerine kavuşturun. Cumhuriyetle yaşıt bir kurum bu kurum. Dedelerimizin mirası bu kurum. Yok etmek değil, büyütmek gerekiyor. THK’nın devletin ihalesine girmesine gerek yok, gerekirse bir yasal düzenleme yapılsın. Yangın söndürme olayı yıllık ihalelerle yapılmaz, dünyanın hiçbir ülkesinde de böyle bir garabet yoktur. 10 yıllık, 15 yıllık yaparsınız. Ona göre insanlar uçaklarını alırlar.”
‘128 MİLYAR DOLAR HİKAYESİNE
BENZEMEYE BAŞLADI’
Kılıçdaroğlu daha sonra Twitter hesabı üzerinden bir video yayınlayarak, şunları kaydetti: “Bunların her şeyi, hiç ettikleri 128 milyar dolar hikayesine benzemeye başladı. Var gibi ama yok gibi de… Yok dedikleri uçağı teknoloji festivallerinde uçurdular, yangınlarda uçuramadılar.”
KILIÇDAROĞLU:
THK KAYYUM
ELİNDE YOK OLDU
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, THK’nın kayyım başkanı Cenap Aşçı’ya ulaşamadığını belirterek şunları söyledi:
“Türk Hava Kurumu kayyum elinde yok oldu. Uçaklar yatıyor, pilotlar işinden oldu. Yeni bir iş modeli önerdim; bu uçakları belediyelerimizin kiralamasına ve pilotlar ile teknisyenleri istihdam etmesine izin versinler, yangınlara derhal biz müdahale edelim. Erdoğan ortalıkta yok ve hiçbir bürokrat onun izni olmadan onay verebilecek durumda değil. Aradım kayyumu, ulaşamadım.”
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Gürün de THK’yı aramış, görüşecek yetkili bulamadığını, kendisine “15.30’dan sonra burada kimse olmaz” dendiğini söylemişti.

153 gün için 3 Rus yangın uçağına 203 milyon liraya

Yangınlara Rusya’dan 153 gün için 203 milyon liraya kiralanan 3 yangın söndürme uçağı ile müdahale edildi. Muhalefet ise Türk Hava Kurumu’nun 6 yangın söndürme uçağı hangarda çürüdüğünü belirterek tepki gösteriyor. Bu yıl Bakanlık, orman yangınlarıyla mücadele için 5 amfibik uçak kiralamak üzere ilk ihaleyi 29 Ocak’ta düzenledi ancak çok yüksek teklifler geldiği gerekçesiyle iptal etti. 9 Mart’ta ihale yenilendi. İhalenin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya’da bizzat Putin’le incelediği, Bakan Pakdemirli’nin test ettiği Beriyev-200 tipi Rus uçaklarını getirecek firmaya verildiği ortaya çıktı. İhaleye 4 firma ve ortaklık katıldı. İhale Türk Hava Kurumu ile CMC iş ortaklığına verildi. Ortaklığın getireceği 3 uçağa, 1 Haziran-31 Ekim arasındaki 153 gün için toplam 203 milyon TL ödeme yapılacak. THK’nın sadece işletme ruhsatı ve uçakların bakımına destek olup küçük bir komisyon alacağı ama asıl gelirin, CMC Savunma Sanayi A.Ş. tarafından tahsil edileceği belirtiliyor. Yaklaşık 30 yıl orman yangınlarıyla başarıyla mücadele eden THK, iki yıldır kendi uçaklarıyla ihalelere katılamıyor. THK’nın elindeki uçaklar 4 bin 900 litre su kapasiteli ancak iki yıldır şartnameye minimum 5 bin litre şartı konuluyor.

HDP: Her yere özel jetle giden iktidar yangın için iki uçak kaldıramıyor

HDP Sözcüsü Ebru Günay, “Saray’ın 13 tane uçağının olduğu, her yere özel jetle giden bir iktidarın yangını söndürmek için iki uçak kaldıramaması, bu ülkeyi sürüklediği vahameti gösteriyor” dedi.
HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Eş Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar başkanlığında toplandı. HDP Sözcüsü Ebru Günay, yangınlarla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:
“Yaşananlardan dolayı çok büyük üzüntü duyuyoruz. Maalesef her güne bir ekolojik yıkım veya felaketle başlıyoruz. Ülkenin dört bir yanından doğa talanı, afet, yangın, kuraklık, sel haberleri geliyor. Ne yazık ki iktidar olan biteni izliyor, kentlerimizin yok olmasına seyirci kalıyor. Sarayın 13 tane uçağının olduğu, Tarım ve Orman Bakanı’nın her yere özel jetle gittiği bir iktidarın yangını söndürmek için iki uçak kaldıramaması bu ülkeyi sürüklediği vahameti gösteriyor. Sarayın bir uçağıyla onlarca yangın söndürme uçağı alınabilirdi.”

Ukrayna, 2 adet An-32P söndürme uçağı gönderiyor

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, Türkiye’deki orman yangınları hakkında AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la telefon görüşmesi yaptığını açıkladı. “Arkadaşım Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’a büyük çaplı yangınlar nedeniyle en içten taziyelerimi ilettim. Ukrayna, Türkiye’ye gerekli tüm yardımı sağlayacaktır” diyen Zelenskiy, “İtfaiye uçağımız yarın Türkiye’ye uçacak. Ukrayna halkı bu zor zamanda dost Türk halkıyla birlikte olacaktır” ifadesini kullandı. Ukrayna Devlet Acil Durum Servisi’yse Acil Durum Yönetimi Başkanlığı arasında imzalanan anlaşma kapsamında iki An-32P yangın söndürme uçağı mürettebatı göndereceklerini açıkladı.

300 odalı saray var, yangın uçağı yok!

CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban, Muğla’nın Marmaris ilçesindeki ormanlık alanda çıkan ve 24 saati aşkın süredir kontrol altına alınamayan orman yangınına yapılan müdahalenin yetersiz olduğunu belirterek, tüm bakanlara ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a istifa çağrısı yaptı. Alban, “Marmaris’te 300 odalı Yazlık Saray var ama Marmaris’te yangını söndürecek uçak yok” diyerek tüm bakanlara ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a istifa çağrısı yaptı.

Düğüne değil de nikâha gitmiş

Türkiye’de orman yangınları sürerken “Düğüne gittim” diyen Türk Hava Kurumu Kayyım Heyeti Başkanı Cenap Aşçı, eleştirilerin ardından yaptığı yeni açıklamada, “Düğüne değil nikâha gittim” dedi. Yüreğimize su serpti!!! Aşçı, HaberTürk TV yayınında şunları söyledi:
“Bir linç kampanyası başlamış görünüyor, düğüne gittiğime ilişkin olarak. Ben düğün değil bir nikâha katıldım. Dün akşam itibariyle çocukluğuna şahit olduğumuz bir hanım kızımızın nikâhı vardı, gittik, biz nikâh bitiminde ayrıldık. Şu hassasiyet bizde vardır, şehitlerimizin, orman yangının olduğu gün bizim eğlenmemiz mümkün değil. Gittik kendilerine mutluluklar diledik, hemen ayrıldık, geldik işimizin başındayız. Vatandaşımızda, şöyle bir beklenti var THK Başkanı dahil herkes yangın çıktığında yangına koşturacak, orada bulunacak diye. Bu işin asıl vazifesi olan yer Orman Genel Müdürlüğü.”
FATİH ALTAYLI: KEŞKE BİR TARAĞI DA OLSAYDI, ÜLKE YANARKEN TARANIRDI
HaberTürk yazarı Fatih Altaylı, 21 yangınla mücadele edildiği gün düğüne giden Türk Hava Kurumu Kayyım Heyeti Başkanı Cenap Aşçı’ya ilişkin olarak, “Keşke bir de tarağı olsaydı. Ülke yanarken taranırdı” dedi. Altaylı, “Dün aynı anda 20 yerde yangın var. Bakanlık ise 3 uçakla müdahale edildiğini söylüyor. THK uçakları ise hala yerde. ‘Bakanlık kiralamıyor, bari biz kiralayalım’ diye arayan Belediye Başkanı ise Kayyum yönetimindeki THK’da bir yetkiliye ulaşamıyor. Zaten belediyenin aramasına gerek yok. Orada biraz liyakatli biri olsa yapacağı belli. ‘Ulan memleket yanıyor’ diyecek ve kendi karar verip bu uçakları uçuracak. Yangına gönüllü müdahale edecek. O koltukta ben oturuyor olsam, yapacağım net bu. İsterse suç olsun, isterse ceza alacak olayım. ‘Orman yanacağına ben yanarım’ deyip o uçakları Bakan’a rağmen uçururum” dedi.