BEKLENMEDİK PODYUM

BEKLENMEDİK PODYUM
2021 Formula 1 Dünya Şampiyonası’nın altıncı yarışı olan Azerbaycan Grand Prix’sini Red Bull pilotu Sergio Perez kazanırken, dört kez dünya şampiyonu Aston Martin pilotu Sebastian Vettel ikinci, AlphaTauri pilotu Pierre Gasly...

2021 Formula 1 Dünya Şampiyonası’nın altıncı yarışı olan Azerbaycan Grand Prix’sini Red Bull pilotu Sergio Perez kazanırken, dört kez dünya şampiyonu Aston Martin pilotu Sebastian Vettel ikinci, AlphaTauri pilotu Pierre Gasly üçüncü oldu.
Cumartesi yapılan sıralamalar sürprizli bir yarışın sinyallerini verdi. Birçok pilotun kaza yaşadığı serbest antrenmanlar ve sıralama turlarında, Ferrari pilotu Charles Leclerc pol pozisyonu kazandı. Leclerc’i, Lewis Hamilton ve Max Verstappen takip etti.
Yarış günü Leclerc’in ilk sıralarda ne kadar tutunacağı merak konusuydu. İyi bir çıkış yapan Monacolu pilot, Ferrari’nin azizliğine uğradı ve tek turlarda gösterdiği performansı gösteremedi. Leclerc önce Hamilton’a ardından da Verstappen ve Perez’e geçildi, Monacolu yarışçının performansı Ferrari’nin teknik eksikliğini kapatamadı.
Formula 1 tarihinin en ilginç yarışlarından birinin gerçekleştiği Azerbaycan GP’de Mercedes ve Hamilton hafta sonunu puansız tamamladı. Redbull ise Verstappen’in lastik patlatmasından dolayı buruk bir sevinç yaşadı.
Mercedes için ilk kabus pit-stop ile başladı. Hamilton, 12. turda girdiği 4.6 saniyelik pit-stoptan sonra, Verstappen ve Perez’in arkasında yarışa devam etti.
Redbull pilotları Verstappen ve Perez ilk iki sırayı kapatmışlardı. Bitime son iki tur kala bu durum devam etti.
Yarışın 31. turunda Aston Martin pilotu Lance Stroll düzlüğün başında lastik patlattı ve bariyerlere çarparak büyük bir kaza yaptı. Bunun üzerine piste güvenlik aracı girdi ve pit yolu kapandı.

36. turda yarış tekrar başladı ve Hamilton, Perez’in arayı açmasına izin vermedi. Meksikalı pilota birkaç kez atak denemesi yaptı ama Perez yerini korumayı başardı.
Ön bölümde rahat bir yarış sürdüren Verstappen, bitime dört tur kala sol arka lastiğinin patlamasından dolayı yarış dışı kaldı ve Redbull garajını şoka uğrattı.


Güvenlik aracı piste tekrar girdi fakat bitime üç tur kala kırmızı bayraklar çıktı ve uzun bir bekleme periyodunun ardından sonra yarış durarak yeniden başladı.
Mercedes’in ikinci kabusu ikinci startla yaşandı. Hamilton ikinci sıradan iyi bir çıkış yaptı ancak ilk virajda büyük bir blokaj yaşayarak pist dışına çıktı ve Azerbaycan’dan puansız ayrıldı. İnbgiliz pilot böylece Verstappen’in patlayan lastik avantajını kullanamamış oldu.
Perez, Hamilton’ın yarış dışı kalmasından sonra daha da rahatladı ve Redbull’daki ilk podyumunu birincilik olarak aldı.
Dört kez dünya şampiyonu Aston Martin pilotu Vettel de 2020’deki Türkiye podyumundan sonraki ilk podyumunu alarak ikinci oldu ve Aston Martin’in ilk podyumunu bu şekilde getirdi.
Pierre Gasly, AlphaTauri ile hafta sonu boyunca harika bir performans sergiledi ve öndeki olaylardan çok iyi faydalanarak üçüncü olmayı başardı. Fransız pilot, yarışın son bölümünde Charles Leclerc’in baskısı altına girse de yerini korudu ve bu yılki ilk podyumunu aldı.
Lecler,c pole pozisyonda başlasa da Ferrari’nin düşük yarış temposundan dolayı yarışı dördüncü sırada tamamladı ve Ferrari’ye 12 puan kazandırmış oldu.
McLaren pilotu Lando Norris aldığı cezadan dolayı dokuzuncu başladığı yarışı beşinci sırada tamamladı ve değerli puanlar almış oldu. Fernando Alsonso altıncı olarak bu seneki en iyi sonucunu aldı.
Yuki Tsunoda da kariyerinin en iyi sonucunu alarak Alonso’nun sadece 0.2 saniye gerisinde yedinci sırada damalı bayrağı gördü.
Carlos Sainz sekizinci, Daniel Ricciardo dokuzuncu ve bu senenin ilk puanını alan Kimi Raikkonen onuncu oldu.
Bir sonraki yarış 18-20 Haziran tarihleri arasında Fransa’da yapılacak.