Belarus, Rusya’nın nükleer silahlarınıkabul etti

Belarus, Rusya’nın nükleer silahlarınıkabul etti
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Belarus’a taktik nükleer silahlar konuşlandıracaklarını açıklamasının ardından Belarus’tan konuyla ilgili ilk açıklama geldi. Belarus Dışişleri Bakanlığı, Rusya’ya ait taktik...

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Belarus’a taktik nükleer silahlar konuşlandıracaklarını açıklamasının ardından Belarus’tan konuyla ilgili ilk açıklama geldi. Belarus Dışişleri Bakanlığı, Rusya’ya ait taktik nükleer silahların ülkede konuşlandırılmasına izin verildiğini açıkladı.

DW Türkçe’nin haberine göre açıklamada, kararın Batılı ülkelerin Belarus’a uyguladığı yaptırımlar ve NATO’nun Belarus sınırı yakınlarına askeri yığınak yapması da dahil olmak üzere Batı’dan gelen baskılara bir yanıt niteliği taşıdığı kaydedildi.

1991'DEN SONRA BİR İLK
Putin konuşmasında ayrıntıya girmemiş, nükleer silahların Belarus’a ne zaman konuşlandırılacağı konusunda da bir açıklama yapmamıştı. Moskova’nın bu girişimi, Sovyetler Birliği’nin 1991’de dağılmasından bu yana Rusya’nın sınırları dışında ilk kez nükleer silah konuşlandırması anlamına geliyor.

Belarus Dışişleri Bakanlığı’ndan konuya ilişkin yapılan açıklamanın devamında, Rusya nükleer silahlarının, “ABD ve müttefiklerinin Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko hükümetini devirmeyi amaçlayan baskı kampanyasına” karşı koruma sağlayacağı vurgulandı.

BATI’YA EN SERT SİNYAL
Belarus’a nükleer silah konuşlandırma kararı, Rusya’nın geçen yıl Ukrayna’yı “özel askeri operasyon” adı altında işgal etmesinden bu yana Moskova’nın Batı’ya verdiği en sert nükleer sinyallerden biri olarak değerlendiriliyor.

Minsk ise Belarus’un nükleer silahlar üzerinde herhangi bir kontrolünün söz konusu olmayacağını belirterek, Rus nükleer silahlarını konuşlandırmalarının Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşmasını ihlal etmek anlamına gelmeyeceğini savunuyor.