BELARUS’TA DEVLET TELEVİZYONU GREVDE!

BELARUS’TA DEVLET TELEVİZYONU GREVDE!
Belarus'ta seçimlere şaibe karıştığı gerekçesiyle bir haftadır süren protestolar hafta sonu da 200 bin kişinin katıldığı "özgürlük yürüyüşü" ile devam etti ve ardından genel grevler başladı. 26 yıldır Lukaşenko propogandası...

Belarus'ta seçimlere şaibe karıştığı gerekçesiyle bir haftadır süren protestolar hafta sonu da 200 bin kişinin katıldığı "özgürlük yürüyüşü" ile devam etti ve ardından genel grevler başladı. 26 yıldır Lukaşenko propogandası yapan devlet televizyonu da greve katıldı. Belarus devlet televizyonu personeli, Cumhurbaşkanı Alexander Lukashenko'ya karşı kitlesel protestoları desteklemek için greve gitti. Greve giden kanal, boş kalan stüdyolarını canlı yayınlıyor. Kanalın bazı yöneticileri ise istifa etti. Protestolara katılarak greve giden kanal çalışanları medya sansürünü sona erdirme ve seçim sonuçlarını geçersiz kabul etme çağrıları da dahil olmak üzere bir dizi talep içeren bir bildiri yayınladı. Grev, Cumartesi günü kanalın önünde düzenlenen ve "İnsanlara gerçeği gösterin" gibi sloganlar taşıyan pankartlar tutan binlerce kişinin yürüyüşü sonrasında geldi. Başlangıçta protestoları görmezden gelen kanala yalan haber yaptığı ve gerçekleri çarpıttığı nedeniyle tepki gösterilmişti.

Lübnanlı Spiker ülke siyasetine tepki olarak istifa etti!

Lübnan’ın ulusal kanallarından Lebanon24’ün ana haber spikeri Vesim Orabi, haber bülteninin ardından istifa ettiğini açıkladı. Orabi, “Artık sizden tiksindiğim ve kendi ellerinizle bu hale getirdiğiniz vatanda yer bulamadığım için terk ediyorum” ifadesinde bulundu. Ülkedeki siyasi duruma tepki gösteren Orabi, ülkenin “hayal mezarlığına” döndüğünü söyleyerek, “şerefli bir yaşam sağlanana kadar” ülkeye dönmeyeceğini açıkladı.

Lukaşenko’dan yeniden seçim çağrılarına yanıt:

ÖNCE YENİ ANAYASA

Başkentte hafta sonu 200 bin kişinin katıldığı protestoların ardından Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko dün bir açıklama yaparak seçimlerin yeni anayasanın kabulünün ardından yapılabileceğini söyledi. Başkentteki bir fabrikanın personeliyle görüşmesi sırasında konuşan Lukaşenko, seçimlerin yenilenmesi yönündeki çağrılara yanıt verdi ve şunları söyledi: Sizin de istediğiniz gibi ve alternatif isteyenlerin bile karşı çıkmadığı gibi öncelikle yeni anayasayı kabul etmeliyiz. Anayasa referandumla kabul edilmeli, zira önceki anayasa referandumla kabul edildi. Eğer isterseniz, yeni anayasaya göre hem parlamento ve devlet başkanlığı seçimlerini hem de yerel seçimleri yapabiliriz.

200 bin kişi protesto etti

Aleksandr Lukaşenko’nun geçen hafta cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanmasının ardından başlayan gösteriler bir haftadır devam ediyor. Hafta sonu Belarus’un başkenti Minsk’te yapılan gösterilere 200 bin kişi katıldı, polisin müdahale etmediği gösteri olaysız sona erdi.

LUKAŞENKO'YA YÖNELİK ULUSLARARASI BASKI ARTIYOR

Uluslararası toplumun Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko üzerindeki baskısı artıyor. Çok sayıda lider, seçimlere hile karıştırmakla itham edilen Lukaşenko’ya muhaliflerle diyaloğa girme çağrısında bulundu.  9 Ağustos'ta yapılan Belarus Devlet Başkanlığı Seçimlerini büyük farkla kazandığı açıklanan, ancak ülkedeki muhalefet ve uluslararası toplum tarafından seçimlere hile karıştırmakla itham edilen, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko'ya yönelik baskılar artıyor.

AB Dışişleri Bakanları Belarus İçin Toplanıyor: Yaptırımlar Masada

Avrupa Birliği (AB) Konsey Başkanı Charles Michel, dışişleri bakanlarının Belarus krizini görüşmek üzere Çarşamba günü video konferans aracılığıyla toplanacağını açıkladı. Michel, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Belarus halkının "gelecekleri hakkında karar verme ve liderlerini özgür bir şekilde seçme" hakkına sahip olduğunu belirtti. AB dışişleri bakanları Cuma günü yaptıkları toplantıda Belarus'a yeniden yaptırımlar uygulanması için yeşil ışık yakmıştı.

Macron, Barışçıl Protestoları Destekliyor

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa Birliği'ne çağrıda bulunarak, Belarus'taki barışçıl protestoların desteklenmesini talep etti. Macron, yayınladığı Twitter mesajında, "AB, haklarına saygı duyulmasını talep eden, özgürlük ve bağımsızlık için barışçıl bir biçimde protesto gösterilerinde bulunan yüzbinlerce Belarusluya destek vermeye devam etmek zorundadır" ifadesini kullandı.

Almanya, Lukaşenko’ya ‘muhaliflerle diyalog’ çağrısında buluyor

Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier de Lukaşenko'ya, şiddetten uzak bir şekilde günlerdir gösteri yapan muhaliflerle diyaloğa girme çağrısında bulundu. Konuşmasında Belarus ordusuna da seslenen Steinmeier, silahlı kuvvetlerin, "kendi halkına karşı şiddet kullanarak günaha girmemesi gerektiğini" ifade etti.

Muhalif devlet başkan adayı Tihanovskaya: Ulusal liderliğe hazırım

Belarus'ta muhaliflerin devlet başkanı adayı olan ve halen Litvanya'da bulunan Svetlana Tihanovskaya ise yayınladığı video mesajı ile bir kez daha ülkesinin yönetimini devralmaya ve geçici bir süre için "Ulusal liderlik yapmaya" hazır olduğunu bildirdi.