Belarus’ta hapisteki muhaliflerin eşlerinden seçim ittifakı

Belarus’ta seçimlere katılmaları yasaklanan eşlerinin yerine siyasete atılan 3 kadın aday, başkanlık seçimlerinde 25 yıldır iktidarda olan Aleksander Lukaşenko’ya karşı ittifak yapma kararı aldı.

Svetlana Tikhanovskaya, Maria Kolesnikova ve Veronika Çepkalo, kendileri için “zavallı şeyler” diyen ve “Belarus Anayasası’nın bir kadın için yapılmadığını” söyleyen Lukaşenko’ya karşı “Eşitiz ve kazanabiliriz” sloganıyla yola çıktı.

Üç kadın adaydan Svetlana Tikhanovskaya geçtiğimiz mayısta hükümet karşıtı bir gösteriye katıldığı için hapse atılan eşinin yerine seçimlere girme kararı almıştı.

Kısa sürede popüler olduğu belirtilen Tikhanovskaya, geçen hafta diğer iki kadın aday Maria Kolesnikova ve Veronika Çepkalo’nun da desteğini aldı. Üç aday şimdi Tikhanovskaya’nın liderliğinde ortak kampanya yürütüyor.

Güvenlik kaygısıyla çocuklarını ülke dışına gönderdiğini söyleyen Tikhanovskaya, televizyonda yayımlanan seçim konuşmasında “Başlangıçta korkuyordum. Hükümetin varlığını idame ettirebilmek için neler yapabileceğini biliyorum. Ama artık korkmuyorum” dedi.

Eşi hapiste olan Maria Kolesnikova da, Tikhanovskaya’yla neden ittifak yapma kararı aldığını açıklarken “Olağanüstü cesur bir kadın. Omuzlarında büyük bir yük var” dedi. Üçüncü aday Veronika Çepkalo’nun eşi de geçen hafta çocuklarıyla birlikte Moskova’ya kaçmıştı.

Lukaşenko’nun ana rakipleri, bir süreğ önce yüzlerce muhalifle birlikte hapse atılmıştı. Batı medyasında sık sık “Avrupa’nın son diktatörü” diye anılan Lukaşenko, yıllardır ağır insan hakları ihlalleri ve seçimlerde usulsüzlük yapmakla suçlanıyor.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top