Belarus’ta Putin artık daha etkin

Belarus’ta Putin artık daha etkin
Ülkede protestolar, muhalefetin geçen pazar günü yapılan seçim sonuçlarının şaibeli olduğunu söylemesinin ardından devam ediyor. Merkezi Seçim Komitesi, sonuçlara göre geçerli oyların yüzde 80’ini 26 yıldır iktidarda olan...

Ülkede protestolar, muhalefetin geçen pazar günü yapılan seçim sonuçlarının şaibeli olduğunu söylemesinin ardından devam ediyor. Merkezi Seçim Komitesi, sonuçlara göre geçerli oyların yüzde 80’ini 26 yıldır iktidarda olan Aleksandır Lukaşenko’nun aldığını açıklamış, ana muhalefet adayı Svetlana Tikhanovskaya ise oyların düzgün sayılmadığını yüzde 10,12 değil de yüzde 60-70’lerde oy aldığını iddia etmişti. Lukaşenko’ya karşı eylemler bir haftadır sürüyor. Öte yandan Tikhanovskaya seçim sonuçlarını kabul etmemesinin ardından, Litvanya’ya gitmişti. Ana muhalefet lideri, çocuklarını da güvenlikleri için oylamadan önce Litvanya’ya gönderdiğini belirtti. Bir haftadır süren eylemlerde gözaltına alınan ve daha sonra serbest bırakılan binlerce göstericinin gözaltı merkezinde dövüldüğü hatta gözaltındaki bir kişinin de öldüğü iddia edildi. Litvanya ve Letonya, daha önce de, protestoculara karşı şiddetin durması ve sivil toplum üyeleriyle bir ulusal konsey kurulması şartıyla, Belarus’taki krizde arabuluculuk yapabileceklerini söylemişti.
Merkezi Seçim Komitesi binası önünde çekilen ve sosyal medyada paylaşılan görüntülerde protestocuların kasklı ve kalkanlı polislere sarıldığı görülüyor. Hükümet karşıtı eylemlerin devam ettiği Belarus’ta protestoları durdurmakla görevlendirilen birçok kolluk kuvveti mensubu üzerindeki korumaları çıkarıp göstericilerle kucaklaştı. Protestocular, polislere “Kardeşler” diye tezahürat yaptı.
Belarus, 32 Rusya vatandaşını iade etti
Belarus, temmuz sonunda başkent Minsk yakınlarında provokatif eylemler planladıkları iddiasıyla gözaltına alınan 33 Rusya vatandaşından 32’sini Rusya’ya iade etti.