Ben hiç iş kazası görmedim

Ben hiç iş kazası görmedim
Amasra’da 41 işçinin ölümüyle sonuçlanan grizu patlamasında soruşturma sürüyor. ÇHD’li avukatlar ve Bartın Barosu, Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı’na “deliller karartılmasın” konulu bir dilekçe verdi. Süreç, akıllara...

Amasra’da 41 işçinin ölümüyle sonuçlanan grizu patlamasında soruşturma sürüyor. ÇHD’li avukatlar ve Bartın Barosu, Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı’na “deliller karartılmasın” konulu bir dilekçe verdi. Süreç, akıllara Soma katliamını ve yargı sürecini getirdi. Soma Davası’nda tutuklu tek bir sanık kalmazken, davanın avukatları Selçuk Kozağaçlı ve Can Atalay ise hapiste.

Kozağaçlı’ya yöneltilen suçlamalar arasında “Soma’da halkı hükümete karşı kışkırtma” da yer alıyor.

Avukat Selçuk Kozağaçlı, Halk TV’den Seyhan Avşar’a konuştu. Kozağaçlı şunları söyledi: Bu ülke tarihinin benim avukatlık yaptığım yirmi altı senesi boyunca hiç “iş kazası” görmedim. Bundan emin olun. Hepsi, belli bir failin, sermayenin, patronun, devletin, müdürün kusuru ve hatta kastıyla gerçekleşmiş yaralama ve öldürme eylemleriydi. İş güvenliği önleminden kısıp, güvenlik yatırımından vazgeçip, kâr için üretimi arttırıp “kaza oldu” diyemezsiniz. Anlaşıldığı kadarıyla henüz 2019’da dengelenmiş üretim derinliği -300 kotun altına inmiş bir ocakta üretim zorlamak kaza değil kasıttır. Nasıl yani, işçileri öldürmek mi istediler? Hayır elbette. Ama ölümleri öngördüler ve para kazanmak için razı oldular. Bu insan yaşamını, sarf malzemesi olarak görmek, maliyet kalemine dâhil etmektir. O nedenle bütün bu cinayetler “Olası Kasıt” ile işlenmiştir.